Jag läser DN...

...och lovar mig själv att inte läsa den igen. Jag lovar på riktigt den här gången, inte som alla andra gånger då jag hållit fingrarna i kors bakom ryggen.* Det var när jag i förrgår ögnade igenom ekonomisektionen på temat pension som jag kom till denna insikt. Maria Croft verkade vara på sportlov så man kastade in några andra förmågor varav Sofie Österström, 80-talist och "reporter" var en. Jag sätter inte ordet "reporter" inom citationstecken för att jag tycker att hon skriver dåligt. Tvärt om, hon skriver bra. Framför allt skriver hon brett. En googling gör gällande att hennes spann kan gå från "12 saker som det inte är farligt att svälja" genom "Kan vem som helst bli en mobbare" till "Hon valde att leva ett minimalistiskt liv i skogen". Men söndagen den 3:e mars huserade hon alltså på det dryga uppslag som utgjorde DN:s "Ekonomisektion". Jag sätter inte ordet "Ekonomisektion" inom citationstecken för att jag inte tycker att det är en sektion. Jag gör det för att jag tycker att det inte handlar om ekonomi. Min elvaåring hade kunnat skriva mer tangible om sparande än nedan:

"Plötsligt står min sambo för den präktigheten [att sätta sig in i pensionssystemet och börjat spara i ISK, min anm.]. Han har börjat låna hem böcker, han lyssnar på poddar och följer bloggar om privatekonomi. Pratar om att hans sparande är 'som ett marshmallowstest för vuxna'.[...] Herregud, tänker jag, rocken är verkligen död när ungdomar på stan kan mer om ISK-konton än distade elgitarrer."
(Sofie Österström, DN "Ekonomi" 3 mars 2019)

Ibland önskar jag att jag aldrig svalt det där röda MMM-pillret. På samma sätt som att jag ibland önskar att jag var född på 20-talet och hade kunnat röka ett paket cigg varje dag utan hälsoångest. Så skönt det måste vara att krypa in i DN varje morgon. Björn Wiman dikterar vilka åsikter du ska ha om livet i stort och ett gäng genrevolatila reportrar skriver om småputtriga ämnen med lagom feel good-faktor. DN känner sin målgrupp och vet att de tycker att det där med privatekonomi är läskigt så de gör vad de kan för att vagga in dem i förvissningen om att allt, möjligtvis med undantag för att då och då förhandla om bolåneräntan, är överkurs. Vyss, vyss lilla vän, in med nappen igen så ska du se att allt blir bra.

Nej, nu är jag orättvis mot Sofie. Hon tillstår faktiskt i krönikan att det är en bra sak att ta tag i sin pension.** Som reporter är hon mycket väl bekant med gig-ekonomins framväxt och det ökade antalet projektanställningar "bland ungdomar" som hen själv. Men när det sen kommer till själva implementeringen, d.v.s. sparandet, blir det som vanligt syntax error. Skandia har enligt Sofie kommit fram med en beräkning som gör gällande att ett vårdbiträde fött på 90-talet måste lägga undan 1202 kr/månad för att matcha de 80% av lönen som svenne banan enligt någon undersökning tycker att "de är värda" när de går i pension. Om du frågar mig låter det som ett bargain, men nu har ju ingen frågat mig. Sofie väljer istället att sträcka sig efter närmsta mofferhairkofta på redaktionen och skriver: "Samtidigt är 1202 kronor inte det lättaste att bara avstå varje månad.[...]Det är nästan dubbelt så mycket som jobbarkompisen född 30 år tidigare behöver spara. Den som råkade bli född in i denna generation har, på grund av olika anledningar, helt enkelt sämre förutsättningar till en god pension."

Aaah skönt nu fick jag fast mark under fötterna igen. Det är alltså inte mig det är fel på när jag imperativt sätter sprätt på varenda spänn varenda månad trots att vi i Sverige fått det bättre de senaste 200, 100, 70, 60, 30 åren (pick any period), i princip oavsett utbildningsnivå och yrkeskategori. Det är inte heller mig det är fel på när jag väljer att prioritera vidlyftig konsumtion och extensiva mängder resor istället för sparande. Det är ju systemet det är fel på, själva pensionssystemet/staten/samhället/Illuminati eller någe. Samma samhälle som för övrigt bidrar till att våra framsteg gällande såväl teknik, kunskapsspridning och medicin lett till att vi är dubbelt så produktiva idag som på 70-talet och således har förmått generera mer välstånd som syns i ökat spar/konsumtionsutrymme men även - det ska medges - bidragit till vissa ansträngningar i vårt pensionssystem eftersom vi blir betydligt äldre.*** Nej, de orsakssambanden är alldeles för komplexa för att förmedla till svenne banan. Låt oss kollektivt besluta att inte glädjas åt våra samhälleliga framsteg utan sättoms oss ner likt treåringar i ICA:s kassakö och tjute: "Wuäwuä något har blivit sämre, jo, jo, jo i präsänt blir faktiskt min pension läääägre än min mammas wuä gimme gimme". Österströms krönika avslutas på prudentligt DN-manér:
"Jag får ta tjuren vid hornen. Vara rimlig och automatiskt förflytta en summa till sparkontot när lönen kommer. Komma ihåg att det är bra och viktigt. Men jag lägger in en till påminnelse i mobilen: Glöm inte bort att lyssna på Stones. Något kul måste man ju få ha."
Bulls eye hahahaha skrockar jag tillsammans med svenne banan och medan den senare surfar in på Fritidsresor för att drömma om vad hen ska göra med skatteåterbäringen letar jag i Utdelningsbagarens arkiv efter en lämplig illustration till detta inlägg. Jag tror att jag har den, varsågoda:


"I can't get no dumdumdum, sa-tis-faction dumdumdum..."

För det vårdbiträde som blev inspirerat av Österströmskan kan jag ge ett frugalt hack: Ersätt din pappersprenumeration av DN med en prenumeration av TIME och spara på så vis drygt fyra månader av sparspäkande à 1 202 kronor som du kan dasha in i din ISK. Kvar att spara för att på ålderns höst hösta in 80% av din lön: En dussincharter per år alternativt ett par take-awaymiddagar per månad eller varför inte utfasning ordinarie frisörbesök till DIY med hjälp av det fantastiska YouTubez. Listan kan göras cirka tusen punkter längre men jag öschkar int, du för börja hänga i FIRE-bloggosfären framgent. Missa exempelvis inte Frihetsmammans inlägg om vikten av snittet.  Adherence till hennes tankar kring matsnitt genererar uppskattningsvis 2000 kronor gratis pengar varje månad för en familj à fyra pers, oavsett yrkesval.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Det är jobbigt att inse att den tidning man haft med sig under de första 30 åren i livet förvandlats till en stödskrift för vuxna som inte orkar skaffa sig egna åsikter. 
** En sak som slår mig när jag läser om svenne bananas take på pension är att den ses som något helt väsensskilt från ekonomin i övrigt. Man förmår inte tänka "livsekonomi" och att ISK-pengarna kan användas i olika etapper och perioder, ink. efter 65 år. Nej, privatekonomi är pre 65 och pension är post 65, var sak på sin plats.
*** Förutom den där 1%-aren då, som dragit iväg betydligt mer i rikedom än snittet. Att i princip alla på jorden (med enskilda undantag av typen Ninja Casino-kunder) fått det bättre och att vi är på väg att utrota den extrema fattigdomen är inte intressant. Det vi vill fokusera på är att Någon har det Bättre Än Jag och så får det inte vara. Att denna Någon dragit iväg i huvudsak beroende på att vi gått från ett klot av krig till ett klot av fred (vilket är en ekonomifacilitator av rang) samt att innovationer idag får global spridning snarare än lokal, det är det inte lika kul att debattera om så det låter vi bli.

118 kommentarer:

  1. Många skratt i det inlägget.

    /D

    SvaraRadera
  2. Haha DN i ett nötskal

    Det här med att helt friska människor klagar över att ”det är för ansträngt” att sätta undan 500kr/mån är så roande. Alla vi som klarar sätta av mer är ”priviligierade”. Jag skulle nog vilja påstå alla i Sverige är priviligierade att leva i ett land i nutid där vi inte behöver lägga 40% av lönen på kläder för att hålla oss varma under vintern. Jag förstår att vissa kan ha det tufft men det är alltid enklare skylla på systemet än att ta eget ansvar. Vi är ju vana i Svea att förlita oss på systemet.

    Här är lite sköna DN artikel-förslag som nog drar svenne banan läsare

    ”Så kan du också spara 200kr mer i månaden”

    ”Så maxar du lönen, här är de bästa restaurangerna”

    ”Nu kan du också leva som en kung, här är sommarens topp-notch resor”

    ”Pension vid 59, såhär gör du”

    ”Flashigaste tjänstebilarna, vi har listan”

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/sofie-osterstrom-vad-hander-om-jag-blir-100-ar/

      Artikeln i fråga.

      Radera
  3. Fantastiskt inlägg, Fru EB!

    /R, originalet

    SvaraRadera
  4. Jag är mest glad att jag inte läser nån tidning öht. Håller på att plöja Roslings bok nu, mycket intressant!

    Funderar över varför det blir så att alla mina reservationer på biblioteket går att hämta samtidigt, så nu ska jag försöka läsa Roslings bok, Norbergs bok, Dantes Divina Comedia och så fick jag precis veta att jag kunde hämta den där Chic också. Tack och lov att det fortfarande är kö på "Ut ur ekorrhjulet". Puh!

    Blev lite full i skratt av klippa-håret-själv-videon. Jag har typ fem gånger så tjockt hår som den där tjejen... Undrar om det funkar ändå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa! Och om jag skulle ge dig ett tips så börja med Rosling. Det är en page turner. Även för barn! Ska försöka få 14-åringen att läsa den.

      Radera
  5. Alltså jag lyssnar mer på musik nu när jag jagar FIRE än tidigare. Har ju mer tid över... Min frugala frilla innebär att jag börjar få rockfrilla (längre hår). Skägget växer också. Jag är ÖHT mycket mer rock nu än tidigare.

    För övrigt älskar jag din liknelse med ungen i kassakön. I princip varje fika får jag uppleva detta. WÄÄÄ WÄÄÄ "detta är så jäääävla sjukt. Sverige vill inte ta hem en pensionär som fick slut på pengar och blev sjuk i Thailand" samt hålla upp mobilen och visa Aftonbladetartikel. Det gnälls och offermentaliteten är så utbredd att jag blir helt matt. Ta ansvar för ditt liv god damnit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Ja men du är rätt rock'n'roll måste jag tillstå som träffat dig live. Pärlplattorna förstärker den imagen.

      Radera
    2. I de lugnaste vatten EB.

      Radera
    3. IGMR, det är så att jag blir tacksam för att vi inte har några fikapauser.

      Radera
    4. Nej det kan verkligen vara himmel eller helvete. Kanske en verklighetsförankring för mig som lever i FIREbubblan?

      Radera
  6. Hej, du har en egen stil och du skriver väldigt bra. Du skall naturligtvis skriva precis som du vill, men kanske kan du anstränga dig lite att finna alternativ till några av alla anglocismer? Om du vill alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I know! Jag försöker faktiskt begränsa mig men det är svårt tycker en.

      Radera
    2. Vi gör ju alla vårat bästa. Men blandningen tonårsspråk med Svenska Akademin fungerar faktiskt, det är just anglocismerna som blir overkill... fan.

      Radera
    3. Det heter anglicismer.

      Radera
    4. Jag har svårt för frankofiler också.

      Radera
  7. Grymt inlägg som vanligt men shit vad jag är trött på svennebanan just nu! När ska folk fatta att de både kan och måste ta ansvar för sina egna liv? Dessutom att det är *enkelt, roligt och energigivande*? Nejdå, just nu ska man bara bry sig om att man kan få reda på om man får skatteåterbäring ännu tidigare än vanligt. Hur stort blir partyt i år, va va va!? Eh.. hur mycket har jag betalat i onödan som hade kunnat få jobba ostört i ISKen?

    Det känns som att världen till största del är fylld av småbarn som aldrig växer upp. Man kan inte ens nämna Min pension, sparande, fonder eller att inte äta ute varje dag utan att bli ifrågasatt. Undrar hur svårt det är att bli någon typ av livscoach och organisationskonsult? Ekonomi, livsval, prylar, tankar, känslor, mål, visioner, relationer - hela paketet. Jag skulle kunna vända upp- och ned på hela familjers tillvaro och resten av deras liv på en pisskvart om jag fick chansen. Istället sitter jag här och gnäller och har gett upp vardagsfighterna med kollegor, vänner och familj... gnällgnäll. En annan typ av offerkofta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fru Lugn, lugn bara! :)

      Skriv insändare till flera olika lokaltidningar. Det är ett bra sätt att få ut frustration och kunna påverka. Vem vet, du kanske förändrar någons liv med din insändare eller åtminstone sår ett frö hos många. I min lokaltidning är Marie Kondo, städning och rensning på tapeten sedan en tid tillbaka på insändarsidan. Har svårt att tänka mig att det skulle vara så annorlunda på andra ställen. De har ibland exakt samma material. Nästa trend där kan DU bidra till. :)

      /Eva

      Radera
    2. Så rart, insändare. Jag som trodde att 80% av insändarna i mina lokalblaskor är hittepå eftersom de a) är aningen för bisarra b) ingen läser väl än mindr skriver insändare nuförti'n? Ungdomarna hänger väl på sociala medier och de medelålders har fullt upp med sina interaktioner med ihopbaklånsinstituten.

      @FruGLugn: "Pisskvart", jag tror att du klarat av en litet mindfuck på bara ett par minuter, prata med en rejäl axelskakning.

      Radera
    3. Jag har just genomlidit en lunch där en arbetslös fd kollega pratade om att hon ska börja KY-utbildning och tagit privatlån + fullt studielån + extralån för att finansiera två veckors thailandsresa, utbildningen samt för att "slippa jobba på sommaren nu när jag fått smak för ledighet". Kollegorna "åh vad skönt med Thaiiiiiiiland, nu blev jag avundsjuk". Alla stryker medhårs och tycker att det är optimalt förfarande. Fick gå ifrån, läsa EB och djupandas på mitt kontor.

      Radera
    4. Haha! Kanske finns en affärsmöjlighet här för mig, Etsyshop med sådana där bruna andningspåsar man ser på amerikanska sit-coms?
      @FruLugn: Jag menade "parat" med en rejäl axelskakning.

      Radera
    5. IGMR, även jag hade strykt medhårs, självklart på jobbet och på lunch med arbetskollegor. Det handlar om att få människan i fråga att må bra, att känna sig bekräftad.
      Det har ju ingenting med mig att göra, hur jag väljer att ordna mitt liv och leverne. Vilka mina prioriteringar är eller vilka mina planer är.

      Radera
    6. Haha, jag skulle behöva en påse att andas i ibland! Lärde mig att påsandning faktiskt fungerar på riktigt under min utmattning (ångest -> hyperventilering -> yrsel -> potentiell svimning), det balanserar syre-/koldioxidhalten i blodet.

      Radera
    7. Jo påsen funkar, frugalt ångestknep. Håller med om medhårsgrejen. Jag kommer ibland på mig med att vara lite med medhårs bara för att få de horribla detaljerna. Så att jag kan skriva om det på bloggen. "Exakt hur mycket kostade den nya SUV:en sa du?"

      Radera
  8. Grymt inlägg! Beskäftiga DN. Nu har deras sista trumfkort Viktor Barth-Kron lämnat den Politisk Korrekta Dagstidningen.

    Men jag har också varit där: jobbigt att spara, och va, kommer inte pensionen bara vid 65 med ungefär samma belopp som min lön? Ett helhetstänk kring sparande och utgifter är något man borde undervisa om i skolan.

    OT: Sedan är jag också emot insändarsidor, i alla fall sådana som finns i mina två gratis lokaltidningar (för en stadsdel i Stockholm). Jag tycker insändare där ska uppfylla två kriterier: att handla saker som berör vår stadsdel och att ha en angiven avsändare. >95% av insändarna uppfyller inget av dessa kriterier och verkar skrivna av politiska aktivister.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Viktor drar till Kvartal som jag verkligen gillar. Deras pod Veckopanelen är finfin.

      Radera
    2. @Magnus: Eller en praktikant på redaktionen. Vilket iofs kan vara samma sak och skulle förklara en hel del.
      @IGMR: Tack för poddtips! Ska kolla upp. Är snart klar med Staden. Tror jag.

      Det är lite intressant hur det blir rundgång och eskalering på/av idéer när folk rekryterar folk som tänker och tycker som dem själva. Tror Joe Rogan tog upp detta när han hade Twitterchefen på besök, att USAs mediahus ofta befinner sig i storstäder längs med kusterna (demokratiska fästen) och när man sätter att antal personer med samma politiska uppfattning på samma redaktion att tugga om samma material i sina sociala flöden uppstår en bias som skär som en trubbig brödkniv genom ett - i det här fallet - mellan kusterna mer republikanskt amerika som inte alls kan känna igen sig i skribenternas åsikter. Men skribenterna själva lever i bubblan och fortsätter glatt sitt Twittrande med bifall från kollegor och vänner. OT och jag menar inte att göra en direkt parallell mellan SE och US, men det skulle kunna förklara varför exempelvis DN tappar i visa regioner. (En intressant passus i samma pod gjorde gällande att det är troligtvis är i majoritet demokrater som jobbar även på FOX News, eftersom den amerikanske mediaarbetaren i regel kommer från demokratiska läger (kanske ingen attraktiv karriärväg om man är kapitalistsvin?). Givetvis inte på de mer publika Fox-posterna där det krävs någon med lite politisk glöd, men backoffice så att säga.

      Radera
    3. "Coastal elites" är ett begrepp i USA, som väl mest används pejorativt av dem som inte anser sig inkluderade.

      Radera
    4. "...men det skulle kunna förklara varför exempelvis DN tappar i visa regioner."
      Denna felskrivning blir ju fantastiskt rolig för oss som inte bor i Stockholmsregionen. :-) Eller det kanske inte var en felskrivning? ;-)

      /R, originalet

      Radera
    5. Freudiansk felskrivning, eftersom jag är på väg bort från storstaden.

      Radera
  9. Insändare var inte poppis ser jag, ses som mossigt antar jag. Men man kan ju välja att se det enbart som en ventil för sina frustrationer. Det är väl vad de främst används till också numera? Det är då bara lite mer krav på action än att bara skriva av sig till någon och sedan inte skicka texten.

    Ibland är ilska inte heller mer än självrättfärdighet eller självberöm också. Man har själv lätt för något och dömer lätt dem som inte fixar samma sak. Alla pysslar med någon form av omedvetet självberöm. Den som genuint bryr sig och är rättfärdigt arg påverkar sin omgivning. Det kanske är bara så att det inte märks, kanske inte till en början i alla fall. Man kanske inte "lyser" tillräckligt än och har mer att lära sig innan man ens börjar påverka andra. Skrivande kan avslöja lite av ens motiv för en själv, liksom insändare brukar avslöja ett och annat om skribenten! /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. " Den som genuint bryr sig och är rättfärdigt arg påverkar sin omgivning. " Vem var det som sa att "likgiltighet är vår tids största hot". Jomen det var ju jag! #självberöm

      Radera
  10. Motgift:

    https://nyheter24.se/debatt/868480-martin-32-det-finns-inte-far-fa-jobb-det-ar-du-som-ar-en-bortskamd-snorunge

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sött! (försöker att undvika anglicismer och tänkte egentligen skriva "Sweet"). "Kan man inte bli youtube-kändis, heltids-instagrammare eller modebloggare så får det vara. Då bor man hellre hemma och suger pengar från päronen och staten så länge det går och fortsätter drömma. ”Riktiga jobb är för vanliga, omärkvärdiga, människor!”." haha ja herregud. Mina barn som drömmer om att få börja på McDonalds vid 16.

      Radera
    2. Skribenten ifråga på nyheter24 är inte en tiondel så språkligt begåvad som FruEB är. Han borde gå på en skrivarkurs alternativt ordna med en spökskrivare innan hans nästa alster släpps lös.

      Radera
    3. Hmmm, jag läste artikeln och fastnade vid "Och sist men inte minst, vilorum då. När verkligheten blir för påträngande." Jag blir lite full i skratt och undrar om skribenten verkligen menar vilorum (ett rum för döda) och inte vilrum, eller är det bara jag som är gammaldags och gör skillnad på orden?
      /C_50+

      Radera
    4. Haha! Jag trodde det hette vilorum. TYpsikt att fölk i den här tråden vet skillnaden.

      Radera
    5. Om jag inte är helt ute och cyklar står det i arbetsmiljölagen att alla arbetsgivare ska hålla med omklädningsrum och vilorum. Har inte hittat vilorummet på jobbet än, men längtar tills det är hittat så man kan åtnjuta tystnad, lugn i ett rum med förmodligen lika gråa väggar visserligen.

      Radera
    6. Såklart måste det finnas vilorum på arbetsplatserna när personalen ska jobba tills de stupar.

      Radera
    7. Men varför fortsätter ni att säga vilorum nu då när vi kommit fram till att det heter vilrum? Det finns känsliga språkpoliser i detta kommentatorsfält.

      Radera
    8. Men det står ju vilorum på alla dörrar jag sett! Något vilrum har jag aldrig sett till. Ingen vila före döden alltså?

      Radera
    9. "när personalen ska jobba tills de stupar", ja har man stupat är man ju i behov av just ett vilorum, FruEB. De används ju då och endast då, så om du ser rum med skylt "vilorum" på så vet du vad som väntar.
      FruEB, med tanke på ditt jobb i retail så hade kanske även du behövt ett dylikt till slut, men du hade inte alls behövt oroa dig för pension.

      Radera
    10. Språkpolis, ännu ett bullshit job i coporation world.

      Radera
    11. "men du hade inte alls behövt oroa dig för pension." Nej, det är en stor fördel med att dö på posten faktiskt.

      Radera
    12. Ni ska vara snälla mot språkpoliser, vi har det inte lätt alla gånger. Dessutom jobbar vi mestadels helt ideellt och obetalt... Självklart är vilrum och vilorum olika saker.

      Radera
  11. OMG man ska inte läsa sånna här inlägg när man sitter på jobb. Blir så jobbigt med andra som sitter och tittar på en när man fnissar. Men JA gud jag läste hennes krönika och suck - "sparande är så tråkigt, jag kan inte tänka längre än näsan räcker, jag vill vara rock'n'roll istället." Och detta är Sveriges största dagstidning? Som du säger, de gullar järnet med svennebananen som givetvis inte kan spara en tusenlapp i månaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. ordspråk:
      Lev snabbt. Dö ung. Bli ett vackert lik.

      Vad ska rock'n'röllarna med pension till, har aldrig fattat det. Och alla vet förresten att det är mycket, mycket bättre för dig att köpa DN och ge dina pengar till Bonniers istället för att spara dessa pengar till din egen pension. Tror ni vi är helt dumma i huvudet eller? ;-)

      Radera
    2. Lev snyggt. Skaffa ihopbakslån från Lendo. Dö fattig. Får bli en bricka på det i min framtida Etsy.

      Radera
  12. Gillar också stilen och har skrattat åt formulerinagr i många inlägg, men måste hålla med om att det blivit lite mycket blandande av språk och väl "slängigt" på senaste. Fortsätter läsa oavsett, bara en kommentar ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aaargh I'm losing it bitchas! Skyller på att jag delar min passion för bloggen med min passion för dussinöversättningar på nätet för tillfället vilket kontaminerar såväl mitt schema som mitt språkbruk (om ni bara visste vilka smutsiga jobb jag tar mig an...då skulle ni sluta besöka den här bloggen).

      Radera
  13. Och däääääär trillade kronan ner varför jag aldrig kommer bli någon FIRE-människa utan bara vanlig snåljåp och hemmafruaspirant: Jag gillar nyheter, journalistik - och DN. Sedan gillar jag såklart inte innehållet i allt. Men journalistik och olika bilder av verkligheten behövs, liksom tolerans och öppenhet. Även inom FIRE, tro det eller ej.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maria, på DN är man så mån om olika bilder att man t.o.m. hittar på egna nyheter. Eller så kan man uttrycka det som att man är förutseende och rapporterar innan andra hunnit rapportera.
      Det är dessutom väldigt kostnadseffektivt då man aldrig behöver lämna redaktionen, ja, eller man behöver inte ens ha en redaktion.....

      Radera
    2. Jag gillar icke-granulära nyheter av typen mer långsiktiga trendanalyser som man kan få genom att läsa reportagedelarna i Time Jag gillar Axess-typen av journalistik, när det är ett hantverk. Däremot verkar jag ha utvecklat en livslång allergi mot klickbeten och åsiktsjournalistik.

      Radera
    3. Ja FruEB, då är inget av de skattepengar du bidrar med till SVT-koncernen till nytta för dig. Alls. Men du kan ju glädjas åt att åsiktsjournalistiken - samma sorts åsikt uttryckt på mångfacetterat vis, även inom olika genrer - inom den statliga koncernen fortsatt är stark och ohotad, då de enligt egen utsaga lever upp till "saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant".
      Det har de ju statligt godkännande på. I avtalet med Staten.

      Radera
    4. "Ja FruEB, då är inget av de skattepengar du bidrar med till SVT-koncernen till nytta för dig. Alls" Quoi de neuf (får ju inte använda anglicismer längre). Det är inte det att jag i princip har något emot att det statliga kommunikationsorganet har rundgång i rekryteringarna och i stor utsträckning rekryterar stockholmsfolk som röstar på ett parti som i förra valet hade svårt att nå upp till 4%-spärren. Det som stör mig allra, allra mest med SVT (SR tycker jag än så länge ger såpass mycket kvalitet att jag slipper gräma mig) är hur usla de är på att göra underhållning. Lämna den skiten till de kommersiella kanalerna och fokusera på nyhetssändningar, dokumentärer och debattprogram. Och vid produktion av det senare: Försök att få till en vettig dialog, inte ta dit antagonister i syfte att "skapa nerv" som Katarina Graffman (podden "Hur kan vi") hade hört producenterna bakom, tror det var Agenda, säga när hon var i TV-branschen.

      För övrigt går en mycket stor del av licensskatten till sporträttigheter så det stör mig - i egenskap av sportointresserad - också.

      Radera
  14. Måste vara svårt vara journalist på DN? Klämma ur sig en massa kolumner varje vecka. Som ska visa DN som lite rock'n'roll, mainstream, och informerad. Samtidigt. Måste vara hopplöst hinna med innehåll.

    SvaraRadera
  15. Jag gillar hur du skriver, men så är jag ju praktiskt taget en tonåring som gillar moderna tag! Oavsett, bra inlägg! Jag vet inte om den där är tillgänglig för oss som inte betalar (betalade ett tag men glömde logga in så rätt ovärt), men låter inte så läsvärt att jag bryr mig om att kolla. 1202 kr är ju faktiskt ingenting. Tom för mig som typ plockar ut 15 k i månaden så känns det som en rätt trivial summa...

    SvaraRadera
  16. "...vi i Sverige fått det bättre de senaste 200, 100, 70, 60, 30 åren (pick any period), i princip oavsett utbildningsnivå och yrkeskategori."

    Och där kom den, Johan Norberg-liberalens progressiva bästa-av-världar-tänkande. Oförmågan att se bortom det materiella och den egna näsan är total och ni är lika blinda som DN-läsarna ni narrar.

    Jag har mer pengar än mormor och morfar hade, men om jag besöker stadsdelen de bodde i när de var i min ålder så är jag en vandrande måltavla. Svenska ungdomar har fler dyra leksaker mer fritid än de hade när de var, men de kan inte säkert vistas utomhus efter klockan 18.

    Ni fattar inte hur olik er verklighet är från dagens ungdom och ni förstår inte hur snabbt dagens situation förändras.
    Ränta-på-ränta kan ni räkna med, men ni är oförmögna att se exponentiell tillväxt i demografiska sammanhang.

    Jag är helt med er på FIRE-tåget och anser att många finansbloggare har en sund stats-skeptisk preppernerv som säger att man ska ordna med sina pensionsplaner själv, men det blir för mycket när präktiga baby boomers och nästföljande generationer ska predika för ungdomen hur förbaskat bra den har det när ni har pi**at bort vårt gemensamma för att hålla pyramidspelsekonomin igång. Ni hade det gött på ett sätt som era förfäder inte kunde drömma om, men ni lämnar era barn med Svarte Petter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hear, hear. Tror att detta var den mest uppriktiga kommentaren jag läst någonsin på denna blogg.

      Radera
    2. @Anonym 21:28: "Ränta-på-ränta kan ni räkna med, men ni är oförmögna att se exponentiell tillväxt i demografiska sammanhang." Hmm...det var det jag trodde att man hade pensionsmyndigheten till? Och vad jag förstår vill man där gärna se att folk har ett privat sparande, just givet osäkerhetsfaktorer rking exempelvis medellivslängd (särskilt med tanke på föregående års nobelpris i fysiologi).

      Det stämmer att jag är stor fan av Norberg, Rosling och Pinker. Jag ser dem emellertid mer som habila sammanställare av statistik än progressiva politiska aktivister. Det känns som att du sitter på kunskap som jag inte har och eftersom mitt liv post-jobb i mångt och mycket handlat om att annektera min fram till förra sommaren förslappade hjärna, skulle jag verkligen uppskatta om du kunde ge mig rekommendationer på var jag behöver läsa för att se din sida av saken. Bok, blogg, tidskrift?

      Radera
    3. Tror Kvartal i dess olika former är den mest seriösa versionen av andra perspektiv.

      Radera
    4. https://kvartal.se/ Nämnd av såväl dig som IGMR, ska definitivt kollas upp, tack!

      Radera
    5. Jag kan sympatisera med Anonyms civilisationskritiska känsla. Men ok jag nappar: Du hoppar in i fel debatt. Blogginlägget är ju en reaktion på en artikel i DNs ekonomisektion att det är så präktigt att spara och roligare att lyssna på the Stones. En mer cocoonad livsuppfattning är nog svår att hitta. Min farfar var i uniform i många år innan och under andra världskriget. Jag tror inte han skulle hållit med dig i din beskrivning om vem som hade det tryggt.

      Radera
    6. Haha,anonyms kommentar är ett tecken på att bloggen börjar bli stor. Grattis Fru EB ;)

      Radera
    7. @FEB: Det tycker jag är värt att göra. Jag själv försöker dock passa mig för åsikter och anekdotisk bevisföring. Tycker Kvartal tillhandahåller sådant men också solid kunskap.

      Apropå solid kunskap så tar SNS podd ofta upp de luckor som anonym pekar på. Bloggen Ekonomistas likaså.

      Poddden LSE Public lectures & events behandlade nyligen "Pessimism and the State of the World". Något förvånande är människor nöjda över hur de här det själva men anser att det går åt fanders med landet som sådant, och båda kan ju knappast vara sanna samtidigt.
      https://www.stitcher.com/s?eid=59005206&refid=asa

      LSE tål att lyssnas på även i övrigt.

      Radera
  17. Fattar inte heller varför jag fortsätter att kolla DN när jag blir så oimponerad varje gång? Sådan dålig vana! En gång i tiden - för länge sen, så var DN bra. Inte längre. Roligt skrivet förresten. Tack för skrattet!

    SB

    SvaraRadera
  18. Gå med i illuminati idag och
    bli rik och berömd. Är du ute efter visdom och kunskap. Är du en
    företag MJan / kvinna, pastor,
    politiker, musiker, doktor, fotbollsspelare, etc. Är du en kommande artist och
    du vill
    att vara rik, kraftfull och känd i världen? Gå med i Illuminati New
    World Order och låt dig drömmar komma igenom, bli medlem idag och
    få summan av 100.000 $ som första lön .. Inkorgen oss på vår email
    illuminatiworldwide101@gmail.com .. om intresserad eller
    meddela stormästaren direkt på WhatsApp: +1 315 996 0771

    SvaraRadera
  19. Gå med i illuminati idag och
    bli rik och berömd. Är du ute efter visdom och kunskap. Är du en
    företag MJan / kvinna, pastor,
    politiker, musiker, doktor, fotbollsspelare, etc. Är du en kommande artist och
    du vill
    att vara rik, kraftfull och känd i världen? Gå med i Illuminati New
    World Order och låt dig drömmar komma igenom, bli medlem idag och
    få summan av 100.000 $ som första lön .. Inkorgen oss på vår email
    illuminatiworldwide101@gmail.com .. om intresserad eller
    meddela stormästaren direkt på WhatsApp: +1 315 996 0771

    SvaraRadera
  20. Gå med i illuminati idag och
    bli rik och berömd. Är du ute efter visdom och kunskap. Är du en
    affärsman / kvinna, pastor,
    politiker, musiker, doktor, fotbollsspelare, etc. Är du en kommande artist och
    du vill
    att vara rik, kraftfull och känd i världen? Gå med i Illuminati New
    World Order och låt dig drömmar komma igenom, bli medlem idag och
    få summan av 100.000 $ som första lön .. Inkorgen oss på vår email
    illuminatiworldwide101@gmail.com .. om intresserad eller
    meddela stormästaren direkt på WhatsApp: +1 315 996 0771.

    SvaraRadera
  21. Hej, jag är Natasha från USA, det här är mitt vittnesbörd om hur jag äntligen kommer att gå med i den upplysta i hela världen efter att jag har blivit
      försöker gå in i över 2 år nu, men bedragare har tagit mina pengar flera gånger. Jag försökte gå med
    upplyste dem så länge, men bedragare fortsätter att ta mina pengar tills förra veckan här när jag nämner stormästaren online
      vilket hjälpte mig att gå med i online-brödraskapet och omedelbart få summan av 10 miljoner på mitt bankkonto
      Efter min initieringsritual online och jag kommer att tjäna 6 miljoner i slutet av varje månad är jag så glad! Om du är
      intresserad av Gå med i världen lysa upp idag, kontakta stormästaren idag istället för att acceptera bedragare
      att ta alla dina pengar i namnet på att hjälpa dig att gå med, ring eller whatssap grandmaster att gå med, via whatssap
      +2349055856914 för din omedelbara initiering eller e-post doctorjames534@gmail.com ...

    SvaraRadera
  22. Hälsningar från STORA ILLUMINATI-BESTÄLLNINGEN till Förenta staterna och över hela världen, detta är en öppen möjlighet att gå med i brödraskapet i ILLUMINATI-ORDEN där du kan återvinna dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan något blodoffer. Och genom åren har vi världsledare, MILLIONAIRES, BILLIONAIRES, SCIENTIST, SUPERSTARS och alla livsverk, ni är välkomna över hela världen i respektive ras, religion och etnicitet VÄLKOMMAR dig till HALL of FAME och WEALTH.
    Skriv oss gärna på vår privata post: greatilluminate99@gmail.com

    Hälsningar TEMPEL ILLUMINATI FÖRENTA STATERNA.666

    SvaraRadera
  23. Tillhör Illuminati idag och söker ljuset. Pengar, makt, berömmelse och rikedom bli din titel i hela din generation och se hur dina drömmar besannas. Om du är intresserad av att gå med i Worldwide Illuminati order Headquarters i (USA), maila oss idag. Epost: illuminatiworldwideorder@gmail.com
    Eller Whats-app oss.. + 19292811087

    För din online-initiering.
    Oavsett var du befinner dig. Inget avstånd kan påverka arbetet i vår Baphomet.

    Observera.. Vi accepterar inte WhatsApp samtal.

    https://www.gaia.com/article/what-is-the-illuminati

    SvaraRadera
  24. Hälsningar från ILLUMINATIs STORA ORDER till USA och världen, detta är en öppen möjlighet att gå med i ILLUMINATI ORDERS broderskap där du kan återvinna dina förlorade drömmar och där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blodoffer. Och genom åren har vi världsledare, miljarder, miljarder, forskare, SUPERSTARS och alla livsverk, du är välkommen till världen beroende på din ras, religion och nationalitet, VÄLKOMMEN till dig Hall of Fame och Wealth.

    Skriv gärna till oss i vår privata post: greatilluminate99@gmail.com

    Hej TEMPEL ILLUMINATER FÖRENTA STATERNA.666

    SvaraRadera
  25. Hälsningar från den stora ordningen för upplysning för Förenta staterna och för hela världen, är detta en öppen möjlighet att gå med i gemenskap av de upplysta där du kan återta dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blod offer. Och vi betalar också summan av $550 000 för att få alla nya medlemmar när de går med i brödraskapet och även till ett hem för deras val och plats med investeringar tillsammans med denna möjlighet i livet för dem att vara berömd.

    FÖRDELAR SOM GES TILL NYA MEDLEMMAR SOM GÅR MED I BELYSNINGEN.
    1. belöna kontanter på $550 000.
    2. en ny snygg drömbil värderad till USD $150 000 USD
    3. ett drömhem köpt i det land du väljer.
    En månad av samråd med de 5 bästa i världen.
    Ledarna och 5 viktigaste kändisar i världen. Om du är intresserad, vänligen kontakta den tidigare e-postadressen = illuminatiworldwideorder@gmail.com eller vår från +15184145254

    SvaraRadera
  26. LEV DITT LÖNSLIVSLEDNING GÅ MED I DEN STORA BRODERHOODEN ILLUMINATI I DAG.
    E-post: greatilluminatiworld18@gmail.com
    Whatsapp: (+639204895910)

    Är du en affärsman eller kvinna, politiker, musiker, student, vill du vara rik, berömd, kraftfull i livet, gå med i Illuminati
    brödraskap dyrka idag och få omedelbar rik summa av. 1 miljon dollar på en vecka och ett gratis hem. Var du än väljer att bo i den här världen och få 500 000 US-dollar per månad som lön ...

    FÖRDELAR TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅ MED I ILLUMINATI.
    1. En kontant belöning på USD 1000 000 USD
    2. En ny elegant drömbil värderad till 500 000 USD
    3. Ett drömhus köpt i det land du väljer

    Vårt tempel ligger i USA, Förenade Arabemiraten och Africa You
    måste vara 18 år eller äldre för att kontakta vår agent
    E-post: greatilluminatiworld18@gmail.com
    Whatsapp: (+639204895910)

    SvaraRadera
  27. LEV DITT LÖNSLIVSLEDNING GÅ MED I DEN STORA BRODERHOODEN ILLUMINATI I DAG.
    E-post: greatilluminatiworld18@gmail.com
    Whatsapp: (+639204895910)

    Är du en affärsman eller kvinna, politiker, musiker, student, vill du vara rik, berömd, kraftfull i livet, gå med i Illuminati
    brödraskap dyrka idag och få omedelbar rik summa av. 1 miljon dollar på en vecka och ett gratis hem. Var du än väljer att bo i den här världen och få 500 000 US-dollar per månad som lön ...

    FÖRDELAR TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅ MED I ILLUMINATI.
    1. En kontant belöning på USD 1000 000 USD
    2. En ny elegant drömbil värderad till 500 000 USD
    3. Ett drömhus köpt i det land du väljer

    Vårt tempel ligger i USA, Förenade Arabemiraten och Africa You
    måste vara 18 år eller äldre för att kontakta vår agent
    E-post: greatilluminatiworld18@gmail.com
    Whatsapp: (+639204895910)

    SvaraRadera
  28. LEV DITT LÖNSLIVSLEDNING GÅ MED I DEN STORA BRODERHOODEN ILLUMINATI I DAG.
    E-post: greatilluminatiworld18@gmail.com
    Whatsapp: (+639204895910)

    Är du en affärsman eller kvinna, politiker, musiker, student, vill du vara rik, berömd, kraftfull i livet, gå med i Illuminati
    brödraskap dyrka idag och få omedelbar rik summa av. 1 miljon dollar på en vecka och ett gratis hem. Var du än väljer att bo i den här världen och få 500 000 US-dollar per månad som lön ...

    FÖRDELAR TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅ MED I ILLUMINATI.
    1. En kontant belöning på USD 1000 000 USD
    2. En ny elegant drömbil värderad till 500 000 USD
    3. Ett drömhus köpt i det land du väljer

    Vårt tempel ligger i USA, Förenade Arabemiraten och Africa You
    måste vara 18 år eller äldre för att kontakta vår agent
    E-post: greatilluminatiworld18@gmail.com
    Whatsapp: (+639204895910)

    SvaraRadera
  29. Hälsningar från den stora ordningen för upplysning för Förenta staterna och för hela världen, är detta en öppen möjlighet att gå med i gemenskap av de upplysta där du kan återta dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blod offer. Och vi betalar också summan av $550 000 för att få alla nya medlemmar när de går med i brödraskapet och även till ett hem för deras val och plats med investeringar tillsammans med denna möjlighet i livet för dem att vara berömd.

    FÖRDELAR SOM GES TILL NYA MEDLEMMAR SOM GÅR MED I BELYSNINGEN.
    1. belöna kontanter på $550 000.
    2. en ny snygg drömbil värderad till USD $150 000 USD
    3. ett drömhem köpt i det land du väljer.
    En månad av samråd med de 5 bästa i världen.
    Ledarna och 5 viktigaste kändisar i världen. Om du är intresserad, vänligen kontakta den tidigare e-postadressen = illuminatiworldwideorder@gmail.com eller vår från + 15184145254

    SvaraRadera
  30. Hello, Do you want to join the illuminati and be rich ,famous and powerful? for the rest of your life ? Benefits given to new member who join the illuminati Brotherhood!!!
    into your bank account $50,000,000USD ......
    Weekly salary $600,000USD .........
    A car value at $400.000USD.......
    Award contract worth $20,000,000USD.......
    A House in any country of your own choice. And a free visa to your dream country.Total lifestyle changes?? if you are interested, WhatsApp us: +2348147226753 ,OR Email us on: illuminatitemle666@gmail.com , so we can begin the joining process!!!

    SvaraRadera
  31. DETTA ÄR EN OFFICIELL MEDDELANDE FRÅN ILLUMINATI TILL VÄRLDEN
    ANMÄRKNING: INGEN MENNESKRIFTER INNEHÅLLS
    Du kan kontakta tempelagenten via WhatsApp: (+12342651819)

    Är du en affärsman eller kvinna, politiker, musiker, student? Vill du vara rik, berömd, kraftfull i livet, gå med i kulturen i Illuminati-brödraskapet idag och få en rik omedelbar summa av. 1 miljon dollar på en vecka och ett gratis hem. Överallt du väljer att bo i den här världen och få 90 000 000 dollar per månad i lön ...

    Fördelar för nya medlemmar som blir medlemmar i Illuminati.
    1. Ett hus i valfritt land.
    2. En ny drömbil värderad till 60 000 000 USD.
    3. En möjlighet att träffa världens rikaste män.

    Du måste vara 20 år eller äldre innan du kan kontakta våra partners
    E-post: illuminatiworldagent@gmail.com
    Whatsapp: (+12342651819).

    SvaraRadera
  32. TILGÆNGELIGE LÅN

    Har du brug for personligt, kontantlån, usikret lån, få usikret arbejdskapital? Vi har skræddersyet låneprogrammer For enhver profil skal du bruge et lån i dag for at tilfredsstille dine forretningsbehov.

    Operation;

    Hurtigt og enkelt lån
    Hurtig ansøgningsproces
    Godkendelser inden for 24-72 timer
    Valgfrit gebyrlån
    Finansiering på mindre end 5 dage


    LÅNSTJENESTER TILGÆNGELIG INKLUDERER:
    ================================
    * Personlige lån.
    * Forretningsmæssige lån.
    * Investeringslån.
    * Forretningsudvidelseslån.
    * Lån med hårde penge
    * Byggelån.
    * Kreditkortklareringslån
    * Gældskonsolideringslån

    Vi tilbyder finansiel rådgivning til kunder, virksomheder, der søger finansiering af gæld / lån og søger arbejdskapital for at starte en ny virksomhed eller for at udvide eksisterende forretning.

    Interesserede parter, bedes du kontakte os for yderligere information via

    Post; Howardfinancialaid@yahoo.com
    Whatsapp: +1 (573) 279-4038
    Firmaets adresse: West Ave, Hawthorne, CA.

    SvaraRadera
  33. Hälsningar från gemenskapens nattvardsgång

    Upplyst där du kan återhämta dig

    dina förlorade drömmar, och där du också

    kan se ljuset av rikedom och

    lycka utan blod

    offra. Och vi betalar också summan av

    $ 550 000 för att få alla nya medlemmar när

    de går med i brorskapet och också till

    ett hem efter val och plats

    med investeringar med detta

    möjlighet i livet för dem att vara det

    känd.

    BAKGRUND TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅ MED

    I LJUSEN.
    1. Belöna kontanter på $ 550 000.
    2. En ny RAC Sleek Dream uppskattad till

    150 000 USD
    3. Ett drömhus köpt i landet

    valfri.
    En månad med samråd med 5

    bästa i världen.
    Ledare och de 5 viktigaste

    kändisar i världen. Om du är

    intresserad, vänligen kontakta

    föregående e-postadress -

    illuminatiworldwideorder@gmail.com eller

    vår wahtsapp +15184145254

    https://www.gaia.com/article/what-

    är-the-illuminati

    SvaraRadera
  34. Hälsningar från den stora upplysningsordningen för den enade staten och för hela världen, är detta ett öppet tillfälle att gå med i gemenskap av upplysta dem där du kan återta dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blodoffer. Och vi betalar också summan av $ 550.000 för att få alla nya medlemmar när de går med i broderskap och även till ett hem som de själva väljer och plats med investeringar tillsammans med denna möjlighet i livet för dem att bli kända.

    FÖRDELAR SOM GES TILL NYA MEDLEMMAR SOM GÅR MED I BELYSNING.
    1. Belöning kontant på $ 550.000.
    2. En ny Sleek Dream CAR värderas till USD $ 150.000 USD
    3. Ett drömhem köpt i det land du väljer.
    En månad av samråd med de 5 bästa i världen.
    Ledarna och 5 viktigaste kändisarna i världen. Om du är intresserad, vänligen kontakta den tidigare e-postadressen = illuminatiworldwideorder@gmail.com eller vår wahtsapp +15184145254

    SvaraRadera
  35. Hälsningar från ILLUMINATIENS STORA ORDNING till Förenta staterna och över hela världen, detta är en öppen möjlighet att gå med i brödraskapet i Illuminati där du kan återvinna dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blodoffer. Och vi betalar också summan av 650 000 USD för att välkomna alla nya medlemmar när de går med i brorskapet och även ett hus efter eget val och plats med investeringar, tillsammans med denna möjlighet i livet för dem att bli kända.

    FÖRDELAR TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅ MED I ILLUMINATI.
    1. En kontant belöning på USD 650 000 USD.
    2. En ny snygg drömbil värderad till USD 150 000 USD
    3. Ett drömhus köpt i det land du valt.
    En månad med möten med de 5 bästa i världen.
    Ledarna och de 5 viktigaste kändisarna i världen. Om du är intresserad, kontakta den föregående e-postadressen: greatilluminate99@gmail.com



    NOTERA; detta Illuminati-brödraskap som du kan gå med från var som helst i världen Indien, Turkiet, Afrika, USA, Malaysia,
    Dubai, Kuwait, Storbritannien, Österrike, Tyskland, Europa. Asien, Australien etc.


    Hälsningar TEMPEL ILLUMINATI FÖRENTA STATER

    SvaraRadera
  36. Hälsningar från den stora upplysningsordningen för den enade staten och för hela världen, är detta ett öppet tillfälle att gå med i gemenskap av upplysta dem där du kan återta dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blod offer. Och vi betalar också summan av $ 550.000 för att få alla nya medlemmar när de går med i broderskap och även till ett hem som de själva väljer och plats med investeringar tillsammans med denna möjlighet i livet för dem att bli känd.

    FÖRDELAR SOM GES TILL NYA MEDLEMMAR SOM GÅR MED I BELYSNING.
    1. Belöning kontanter på $ 550.000.
    2. En ny Sleek Dream CAR värderas till USD $ 150.000 USD
    3. Ett drömhus köpt i det land du väljer.
    En månad av samråd med de 5 bästa i världen.
    Ledarna och 5 viktigaste kändisar i världen. Om du är intresserad, vänligen kontakta den tidigare e-postadressen = illuminatiworldwideorder@gmail.com eller vår wahtsapp +15184145254

    SvaraRadera
  37. Illuminati är en elitorganisation av världsledare, affärsmyndigheter och andra inflytelserika medlemmar på denna planet. Vårt kollektiva förenar påverkan av världen i en obegränsad och privat domän, fri från politiska, religiösa och geografiska gränser för att främja välståndet för den mänskliga arten som helhet. Medan vår verksamhet kräver anonymitet för våra medlemmars säkerhet, strävar vi efter att skapa en bättre förståelse mellan oss och de personer som vi har anförtrotts för att skydda kontakta vad som är app nr +1 (818) 643-2374 för att veta mer

    SvaraRadera
  38. Hälsningar från den stora upplysningens ordning för Förenta staterna och för hela världen, detta är en öppen möjlighet att gå med i upplysningarnas samhälle där du kan få tillbaka dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blodoffer. Och vi betalar också summan 550 000 dollar för att få alla nya medlemmar när de går med i brorskapet och även till ett hem efter eget val och plats med investeringar tillsammans med denna möjlighet i livet för dem att bli berömda.

    FÖRDELAR GIVA TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅR TILL BELYSNING.
    1. Belöna kontanter på 550 000 dollar.
    2. En ny snygg drömbil värderad till USD 150 000 USD
    3. Ett drömhus köpt i det land du väljer.
    En månad med samråd med de 5 bästa i världen.
    Ledarna och 5 viktigaste kändisar i världen. Om du är intresserad, vänligen kontakta den tidigare e-postadressen = illuminatiworldwideorder@gmail.com eller vår wahtsapp +15184145254



    NOTERA; detta brödraskap i Illuminati som du kan förena var som helst i världen Indien, Turkiet, Afrika, USA, Malaysia,
    Dubai, Kuwait, Storbritannien, Österrike, Tyskland, Europa. Asien, Australien, etc.

    SvaraRadera
  39. Välkommen till den fantastiska ILLUMINATI webbläsaren där du kan se Rikedom och skydd WhatsAp +4368860326436. illuminatikingdomorder666@gmail.com

    Om du vill vara medlem, försäkrar vi dig att du kommer att bli rik och berömd i världen och att du har makt att kontrollera människor på höga platser. Du kan vara en affärsman eller en kvinna eller en konstnär, en politiker, en musiker, en student, du vill bli rik. Känd i livet, stark, gå med oss ​​idag och få ett rikt ögonblick.

    Obs: 2 miljoner dollar i veckan gratis var du än väljer att bo i denna värld och få en månadslön på 10 000 000 dollar

    Fördelar för nya medlemmar som deltar 1. $ 500 000 kontantpris $ 2. Ny Sleek Dream bil, värderad till $ 300 000. 3. Ett drömhem som köpts från ditt drömhem 4. Din månadssemester (fullt betald) på din drömsemesterplats. 5. År för golfmedlemskapspaket 6. VIP-behandling på alla ryska flygplatser i världen 7. Komplett livsstilsförändring 8. Leverans till bohemsk lund. 9. Månatlig månatlig betalning av ditt bankkonto till $ 1 000 000 per månadsmedlem 10. Boka en månad med de 5 bästa ledarna i världen och de 5 bästa kändisarna i världen. Om du är intresserad av att gå med i Grand Illuminati, vänligen kontakta oss
    WhatsAp +4368860326436.
    E-post: illuminatikingdomorder666@gmail.com

    SvaraRadera
  40. Hälsningar från den stora upplysningens ordning för Förenta staterna och för hela världen, detta är en öppen möjlighet att gå med i upplysningarnas samhälle där du kan få tillbaka dina förlorade drömmar, och även där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blodoffer. Och vi betalar också summan 550 000 dollar för att få alla nya medlemmar när de går med i brorskapet och även till ett hem efter eget val och plats med investeringar tillsammans med denna möjlighet i livet för dem att bli berömda.

    FÖRDELAR GIVA TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅR TILL BELYSNING.
    1. Belöna kontanter på 550 000 dollar.
    2. En ny snygg drömbil värderad till USD 150 000 USD
    3. Ett drömhus köpt i det land du väljer.
    En månad med samråd med de 5 bästa i världen.
    Ledarna och 5 viktigaste kändisar i världen. Om du är intresserad, vänligen kontakta den tidigare e-postadressen = illuminatiworldwideorder@gmail.com eller vår wahtsapp +15184145254

    SvaraRadera
  41. Hej, den stora stormästaren i Illuminati har inbjudit en öppen inbjudan för de som vill gå med i Illuminati brödraskap. Du är en affärsman, politiker, musiker
    student och vill bli rik, kraftfull och berömd i livet, för att uppnå dina drömmar, vänligen kontakta mig nu på Whats-app +15162743685 så hjälper jag dig.

    SvaraRadera
  42. Hälsningar från den stora upplysningens ordning för Förenta staterna och för hela världen, detta är en öppen möjlighet att gå med i det upplysta samhället där du kan återvinna dina förlorade drömmar, och även där du kan se rikedomens ljus. och lycka utan blodoffer. Och vi betalar också 550 000 dollar för att få alla nya medlemmar när de går med i gemenskapen och även till ett hus efter eget val och plats med investeringar såväl som denna möjlighet i livet att göra dem berömda. FÖRDELAR TILLGÄNGLIGA TILL NYA MEDLEMMER SOM GÅR TILL BELYSNING. 1. $ 550 000 kontant belöning. 2. En ny Sleek Dream-bil till ett värde av $ 150 000 3. Ett drömhus som köpts i det land du valt. En månad med samråd med de 5 bästa i världen. Ledarna och de 5 viktigaste kändisarna i världen. Om du är intresserad, kontakta den tidigare e-postadressen = illuminatiworldwideorder@gmail.com eller vår wahtsapp +15184145254

    https://www.gaia.com/article/what-is-the-illuminati

    SvaraRadera
  43. GÅ MED I ILLUMINATI666 BRODERHOOD? !!!
    Whatsapp: 8616573430472 oss eller E-post: (illuminatitemple@usa.com)
    Är du en affärsman eller kvinna, är du en pastor
    eller en konstnär ,, vill du vara känd eller vill du
    att vara rik eller mäktig är det bättre att du blir en
    medlem i Illuminati och få din dröm att komma
    Sann . det här är chansen för dig att nu bli en
    medlem av templet KUNGARIKET och få vad du
    sök från oss. om du är redo att bli medlem
    av Illuminati och förverkliga din dröm då-: whatsapp
    oss eller e-post: (illuminatitemple@usa.com)

    fyll även i följande:
    NAMN....................
    NÄRMAST ANHÖRIG...................
    ADRESS.................
    SÄKERHETSSTATUS .............
    LAND.........
    STAT..................
    OCKUPATION................
    MOBILLINJE ............
    ETT NYTT MEDLEM FÅR SUMMET AV
    5 MILJONER DOLLAR, EN BIL OCH ETT HUS I NÅGON
    DEL AV VÄRLDEN. OBS: VI Tvingar INTE
    NÅGON FÖR DETTA. OM DU INTE är intresserad
    ANVÄND INTE

    SvaraRadera
  44. MÖJLIGHET FÖR DIG I DAG MISSA INTE Gå med i den stora Illuminati idag och bli rik, berömd och rik på affärer, musik, politisk, social och ekonomisk värld och få också summan av 5 miljoner dollar med ett gratis hem som du väljer att bo, i världen. Och får också 500 tusen dollar som månadsinkomst och har också gett pengar för att starta ett företag efter eget val ... Om du är intresserad, fyll i följande information i det här e-postmeddelandet nedan (illuminatitemple@usa.com)
    Fullständiga namn………………………………
    Land…………………………………
    Ursprungsstat……………………….
    Födelsedatum………………………….
    Sex……………………………………….
    Adress……………………………….
    ockupation.....................................
    Telefon…………………………………..
    E-postadress…………………
    Bifoga skanna jag-kort, pass eller körkort som innehåller alla dina detaljer, berätta lite om dig själv och bifoga skanningskopia av ditt identitetskort Inga smutsiga mänskliga offer och inget ont ... det är en kult av Illuminati-gruppen av de framstående. vår e-post: (illuminatitemple@usa.com) eller kontakta oss via whatsapp +8616573430472

    SvaraRadera
  45. MÖJLIGHET FÖR DIG I DAG MISSA INTE Gå med i den stora Illuminati idag och bli rik, berömd och rik på affärer, musik, politisk, social och ekonomisk värld och få också summan av 5 miljoner dollar med ett gratis hem som du väljer att bo, i världen. Och får också 500 tusen dollar som månadsinkomst och har också gett pengar för att starta ett företag efter eget val ... Om du är intresserad, fyll i följande information i det här e-postmeddelandet nedan (illuminatitemple@usa.com)
    Fullständiga namn………………………………
    Land…………………………………
    Ursprungsstat……………………….
    Födelsedatum………………………….
    Sex……………………………………….
    Adress……………………………….
    ockupation.....................................
    Telefon…………………………………..
    E-postadress…………………
    Bifoga skanna jag-kort, pass eller körkort som innehåller alla dina detaljer, berätta lite om dig själv och bifoga skanningskopia av ditt identitetskort Inga smutsiga mänskliga offer och inget ont ... det är en kult av Illuminati-gruppen av de framstående. vår e-post: (illuminatitemple@usa.com) eller kontakta oss via whatsapp +8616573430472

    SvaraRadera


  46. MULIGHETEN FOR DEG I DAG IKKE GÅR Bli med på den store Illuminati i dag og bli rik, berømt og rik på næringsliv, musikk, politikk, sosial og økonomisk verden, og få også summen av 5 millioner dollar med et gratis hjem som du velger å bo, i verden. Og får også 500 tusen dollar som en månedlig inntekt og har også gitt penger til å starte en bedrift etter eget valg ... Hvis du er interessert, fyll ut følgende informasjon i denne e-postadressen nedenfor (greatilluminatibrotherhood198@gmail.com ELLER whatappapp med +2348128463598)
    Fullstendige navn …………………………………
    Land…………………………………
    Opprinnelsesstat ……………………….
    Fødselsdato ………………………….
    Kjønn ………………………………………….
    Adresse ……………………………….
    yrke .....................................
    Telefon…………………………………..
    Epostadresse…………………
    Legg ved skannekort, pass eller førerkort som inneholder alle opplysningene dine, fortell litt om deg selv og legg ved en skannekopi av identitetskortet. Ingen skitne menneskelige ofre og ingen skade ... det er en kult av Illuminati-gruppen av de fremtredende. vår e-postadresse: greatilluminatibrotherhood198@gmail.com ELLER hva skjer med oss ​​+2348128463598

    SvaraRadera
  47. Söker du efter rikedomar, berömmelse, makt, skydd, lösning, kunskap, WISDOM ETC?
    Är du en affärsman eller kvinna, politiker, musiker, pastor, advokat, skådespelare, skådespelerska, bankir, fotbollsspelare, modell, examen, student, ingenjör Och vill du vara rik, berömd och kraftfull i livet?
    DETTA ÄR DIN GULDMÖJLIGHET OCH INGEN MÄNSKLIG OFFR. Det stora Illuminati-brödraskapet gör dig rik, kraftfull, berömd och rik. Du kan uppnå alla dina drömmar och hjärtat önskar genom att vara medlem i Illuminati broderskap, långt liv och välstånd här på jorden, och det finns stora fördelar och belöningar.
    Om du verkligen vill bli medlem i den stora Illuminati kontakta oss idag.
    E-post ....: Illuminati666.confirmed01@gmail.com
    Telefon ....: +1 (707) 6027784

    SvaraRadera
  48. Hälsningar från Fellowship of the Illuminated där du kan återfå dina förlorade drömmar, och där du kan se ljuset av rikedom och lycka utan blodoffer. Och vi betalar också summan av $ 550.000 för att få alla nya medlemmar när de går med i broderskapet och också i ett hus efter eget val och plats med investeringar med denna möjlighet i livet för att göra dem berömda.

    KONTEXT FÖR DE NYA MEDLEMMARNA SOM GÖR MED LJUSET.
    1. $ 550 000 kontantbelöning.
    2. En ny RAC Sleek Dream värderad till $ 150 000
    3. Ett drömhem köpt i det land du väljer.
    En månad med samråd med de 5 bästa i världen.
    Ledare och de 5 viktigaste kändisarna i världen. Om du är intresserad, vänligen kontakta den tidigare e-postadressen - illuminatiworldwideorder@gmail.com eller vår wahtsapp +15184145254

    SvaraRadera
  49. ¡SALUDOS DEL GRAN MAESTRO! EN CUANTO A SER MIEMBRO DEL GRAN ILLUMINATI, LE DAMOS LA BIENVENIDA. Formar parte de algo rentable y especial (BIENVENIDO AL MUNDO DE ILLUMINATI). ¿Eres POLÍTICO, INGENIERO, DOCTOR, ANIMADOR, MOD EL, GRADUADO / ESTUDIANTE, O TIENES EN MENTE AMPLIAR TU NEGOCIO PARA CONVERTIRSE EN GRANDES MENTES? También es importante saber que para convertirse en miembro y ganar la suma de $ 100,000,000, como salario mensual de membresía Illuminati. "OPORTUNIDAD" La gran Organización Illuminati te hace rico y algunos de estos famosos DORADOS en el mundo, te sacará de la base y te llevará a una mayor altura si has aspirado a serlo durante mucho tiempo y juntos gobernaremos el mundo. con el gran y poderoso poder de los Illuminati, larga vida y prosperidad aquí en la tierra con vida eterna y júbilo. contáctenos con correo oficial: illuminatinationalorder666@gmail.com. Estamos esperando para llevarte a tu destino

    SvaraRadera
  50. Hej alla, mitt namn är herr Edwards Noel och jag kommer från USA, jag är medlem i New World Order (Illuminati), jag är inte här för att vittna om hur jag gick med i broderskapet utan att uppriktigt be om ursäkt till dem som är offer för dessa falska agenter i olika delar av världen som använder vår identitet för bedrägeri.
    Det här är vad de gör, de kommer att kontakta våra agenter över hela världen som låtsas vara en sökande, efter att ha gett dem procedurerna, villkoren för hur man kan vara medlem i brödraskapet kommer de att blockera våra agenter och använda samma procedurer för bedrägeri ni sänder på internet saker som inte finns i brödraskapet. En annan punkt att notera är att initiering till brödraskapet inte involverar blodoffringar från människan och att någon som säger att han / hon är stormästaren eller ger dig en kontakt som du måste chatta med stormästaren är falsk stormästaren Om du inte kan chatta med sökande kan du bara träffa stormästaren när du är inbjuden till huvudkontoret tre månader efter att du börjat i brödraskapet för din utdelningsceremoni med de tolv cheferna för din ed. Om du har blivit offer vänligen eller om du inte vill ha mer detaljerad information om hur du kan vara medlem i illuminati-brödraskapet i ditt land, via whatsApp +1 4705435889 eller e-post greatestilluminat4@gmail.com. Det här är den lilla hjälp jag kan ge, HAIL THE LIGHT.

    SvaraRadera
  51. VÄLKOMMEN TILL ILLUMINATI BRODERHOOD ORGANIZATION.

    Jag tror att vi alla har en dröm, en dröm om att bli något stort i livet, så många människor dör idag utan att uppnå sina drömmar. Några av oss är avsedda att bli president i våra olika länder eller att bli. en av världens största musiker, fotbollsspelare, politiker, affärsmän, komiker eller att vara en hjälpare för andra människor som är i behov Obs! nyrekryterade medlemmar har rätt till stora fördelar och belöningar. Det finns inget mänskligt offer. Om du verkligen är intresserad av att gå med i illuminati kontakta oss idag för mer information WhatsApp: +1 (234) 248-7286 ELLER +919205107358
    E-post: illuminatikingdomempire@gmail.com

    SvaraRadera
  52. Goda nyheter!!! Goda nyheter!!!,
    Vill du leva ett rikt, hälsosamt och
    berömt liv? Vill du bli rik omedelbart och vara borta från lidande? Vill du att världen ska känna igen dig och lyssna på dig? när du pratar? Vill du ha makt och kontroll? om ja, här
    är ett bra tips - gå med i "ILLUMINATI ORGANISATION", kan du fråga
    "Hur kan jag gå med", svaret är enkelt allt du behöver göra är
    kontakta oss via WhatsApp eller e-post (kontaktinformation kommer att listas nedan) LEVERA DIG FRÅN FATTIGDOM.
    Tveka inte att kontakta oss om du behöver vår tjänst på något sätt

    Här är vår kontaktinformation
    E-POST: illuminatilight676@gmail.com
    WHATSAPP OCH RING: (+1 573-982-0773)



    VARNING: endast de som är intresserade av att bli medlem i Satans kyrka får besöka kontoret eller skicka ett mail till e-postadressen nedan. Kontakta inte om du inte är intresserad och när du väl kontaktar finns det ingen återvändo. så tänk efter innan du kontaktar. AKTA SIG!!!

    SvaraRadera
  53. HELLO
    the viewer is here to share my testimonial on how I finally joined the Illuminati neighborhood and became RICH, FAMOUS AND POWERFUL, I did my best to become a member of the ward, but I was a victim of a scam several times, before finally finding myself with a testimony. on the net, so I contacted the agent, I was so afraid that he would ask me for a lot of money before he could get to the neighborhood, but to my biggest surprise, he only asks me to buy the items that I made and today I am very happy to tell the world who are rich and who have been able to do a lot of business with all that, I have the sum of 20 million dollars in my personal account and I am also known all over the world with the business that the Illuminati has entrusted to me and I also have the power to do this what you want ... I know many people may be in my way also looking for help here is your
    official email: greatilluminati977@gmail.com
    Whats the app: +1 (732) 314-6064

    BE CAREFUL WITH ESCARPERS, YOU MUST BE 18 YEARS OLD.

    SvaraRadera
  54. Greetings Do you wish to be a member of the Illuminati brotherhood today and become rich receiving $500,000 usd weekly and famous in life, and also be protected and powerful if so quickly reply yes so I can connect you
    to the grandmaster who is gotta give you the steps and procedures now. So you can help your family and stay rich forever if interested reply yes so we can proceed. Contact David Mark +2348140101327 or WhatsApp him +2348140101327...

    SvaraRadera
  55. Hur man går med i Illuminati666 brödraskapet!!! Kontakta DAVID MARK eller Whats'App (+2348140101327). Är du i Tyskland, USA, Europa eller var som helst i världen vill du bli rik, berömd och ha makt.. FÖRDELAR SOM GES TILL NYA MEDLEMMAR SOM GÅR MED I ILLUMINATI. 1. En kontant belöning värd $100 000 00 USD efter initiering. 2. En ny elegant drömbil värderad till USD 100 000 USD 3. Ett drömhus köpt i det land du själv väljer 4. En månads semester (fullbetald) till ditt drömresmål. 5. Ett års golfmedlemspaket 6. En V.I.P-behandling på alla flygplatser i världen 7. En total livsstilsförändring 8. Tillgång till Bohemian Grove. 9.Månadsbetalning på $300 000 USD till ditt bankkonto varje månad som medlem 10.En månad bokad.möte med topp 5 världsledare och topp 5 kändisar i världen kontakta DAVID MARK eller via Whats'App (+2348140101327) om du vill ansluta sig.

    SvaraRadera
  56. Hvordan bli med i Illuminati666-brorskapet!!! Ta kontakt med DAVID MARK eller Whats'App (+2348140101327). Er du i Tyskland, USA, Europa eller hvor som helst i verden du ønsker å være rik, berømt og ha makt.. FORDELER GITT TIL NYE MEDLEMMER SOM BLITT MED I ILLUMINATI. 1. En kontantbelønning verdt $100 000,00 USD etter oppstart. 2. En ny elegant drømmebil til en verdi av USD $100 000 USD 3. Et drømmehus kjøpt i landet du selv velger 4. En måneds ferie (fullt betalt) til drømmeturistdestinasjonen. 5.Ett års golfmedlemspakke 6.A V.I.P-behandling på alle flyplasser i verden 7.En total livsstilsendring 8.Tilgang til Bohemian Grove. 9.Månedlig innbetaling på $300 000 USD til bankkontoen din hver måned som medlem 10.En måned booket.avtale med topp 5 verdensledere og topp 5 kjendiser i verden kontakt DAVID MARK eller via Whats'App (+2348140101327) hvis du vil å bli med.

    SvaraRadera
  57. MEDDELANDE TILL VÄRLDEN
    OBS: ILLUMINATI KOMMUNIKERA INTE GENOM WHATSAPP
    DET FINNS INGA MÄNNISKOROFFER OCH ILLUMINATI BEGER INTE OM REGISTRERINGSAVGIFT

    666illuminatiagent666@gmail.com

    Är du en affärsman eller -kvinna, politiker, musiker, vill du bli rik, känd, mäktig i livet, gå med i Illuminati Brotherhood
    Du ska vara en hedersman och välkänd för att vara respekterad i samhället. Och ditt liv kommer att förvandlas till det bästa i livet. Som ny medlem kommer du att belönas med en enorm summa pengar för att starta upp en ny livsstil och storhetens ljus kommer att skydda dig alla dagar i ditt liv.

    Du måste vara minst 20 år eller äldre innan du kan kontakta tempelagenten för att guida dig in i templet via e-post nedan

    666illuminatiagent666@gmail.com

    SvaraRadera
  58. MEDDELANDE TILL VÄRLDEN
    OBS: ILLUMINATI KOMMUNIKERA INTE GENOM WHATSAPP,
    DET FINNS INGA MÄNNISKOROFFER OCH ILLUMINATI BEGER INTE OM REGISTRERINGSAVGIFT
    666illuminatiagent666@gmail.com

    Är du en affärsman eller -kvinna, politiker, musiker, vill du bli rik, känd, mäktig i livet, gå med i Illuminati Brotherhood
    Du ska vara en hedersman och välkänd för att vara respekterad i samhället. Och ditt liv kommer att förvandlas till det bästa i livet. Som ny medlem kommer du att belönas med en enorm summa pengar för att starta upp en ny livsstil och storhetens ljus kommer att skydda dig alla dagar i ditt liv.

    Du måste vara minst 20 år eller äldre innan du kan kontakta tempelagenten för att guida dig in i templet 666illuminatiagent666@gmail.com

    SvaraRadera
  59. MEDDELANDE TILL VÄRLDEN
    OBS: ILLUMINATI KOMMUNIKERA INTE GENOM WHATSAPP,
    DET FINNS INGA MÄNNISKOROFFER OCH ILLUMINATI BEGER INTE OM REGISTRERINGSAVGIFT
    666illuminatiagent666@gmail.com

    Är du en affärsman eller -kvinna, politiker, musiker, vill du bli rik, känd, mäktig i livet, gå med i Illuminati Brotherhood
    Du ska vara en hedersman och välkänd för att vara respekterad i samhället. Och ditt liv kommer att förvandlas till det bästa i livet. Som ny medlem kommer du att belönas med en enorm summa pengar för att starta upp en ny livsstil och storhetens ljus kommer att skyddas över dig alla dagar i ditt liv.

    Du måste vara minst 20 år eller äldre innan du kan kontakta tempelagenten för att guida dig in i templet 666illuminatiagent666@gmail.com

    SvaraRadera
  60. VÄLKOMMEN TILL STORA ILLUMINATI BROTHERHOOD TEMPLE 666
    OBS: DET FINNS INGA MÄNNISKOROFFER OCH ILLUMINATI BEGER INTE OM REGISTRERINGSAVGIFT
    AKTA:: ILLUMINATI KOMMUNIKERA INTE GENOM WHATSAPP
    666illuminatiagent666@gmail.com
    Är du en affärsman eller -kvinna, artist, politisk eller musiker, vill du bli rik, berömd eller mäktig i livet, gå med i Illuminatis brödraskapskult idag och få omedelbar rik summa pengar på en vecka, och en gratis hem .var som helst där du väljer att bo i den här världen och även få 6 000 000 US-dollar för att börja ett nytt liv.

    FÖRDELAR GÄNS TILL NYA MEDLEMMAR SOM GÅR MED I ILLUMINATI.
    1. En kontant belöning på USD 6 000 000 USD
    2. En ny snygg drömbil värd 50 000 USD USD
    3. Ett drömhus köpt i det land du själv väljer
    4. En V.I.P-behandling på alla flygplatser i världen

    Du måste vara minst 20 år gammal innan du kan kontakta våra partners vi accepterar studenter
    666illuminatiagent666@gmail.com

    SvaraRadera
  61. Vill du gå med i ILLUMINATI For Riches, Fame, Power, Connections, Influence E.T.C? Kontakta oss nu för att du ska bli en fullvärdig medlem i IllUMINATI. Om du vill veta mer skicka oss ett meddelande nu för att få din Illuminati-belöning som ny medlem.

    1. En kontant belöning
    2. En ny snygg drömbil
    3. Ett nytt hus i valfritt land.
    4. En månads semester (fullt betald) till ditt drömresmål.
    5. Påverka ditt varumärke/verksamhet över hela världen
    6. Skydd från alla förtryckare
    7. En total livsstilsförändring
    8. Tillgång till Bohemian Grove
    9. Bokade möte med toppledare och toppkändisar i ditt land.
    10. 550 tusen dollar för att börja ett nytt liv.

    Kontakta oss nu via e-post: illuminatiworldwideorder@gmail.com
    eller WhatsApp-nummer: +15155065785

    SvaraRadera
  62. 🔺666༺𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐭𝐡𝐞 𝐥𝐢𝐠𝐡𝐭༻666🔺
    TESTIMONY HOW I JOINED ILLUMINATI 666 TEMPLE
    NOTE: ILLUMINATI MEMBERS DO NOT DISCLOSE THEIR IDENTITY ON SOCIAL MEDIA ALSO
    THERE IS NO HUMAN SACRIFICE INVOLVE

    illuminati666worldtemple@gmail.com
    At first, I thought it was a scam because these days it's hard to find genuine people on the internet until I decided to give it a try,
    And my whole life changed in just 6 days

    BENEFITS FOR NEW MEMBERS
    *. A house in any country of your choice.
    *. A new dream car.
    *. The sum of 6 million dollars to start a new life 6,000,000$
    You must be at least 18 years old before you can contact our partners
    Email: illuminati666worldtemple@gmail.com

    SvaraRadera