Odlingsspecial 3:3 Groddar på gröna linser

Flera bloggare bland annat PetruskoFrihetsgrader och MI30 uppmärksammade igår att Peter Benson skrev den kanske hittills minst raljernade krönikan om FIRE så om du ännu inte läst den, gör't. Vidare vill jag apropå dagens ämne meddela att vi kan ha funnit den mest frugala och idiotsäkra grödan och det längst ner i kommentatorsfältet på detta inlägg från förra veckan.

Jag hade ju målsatt mig att grodda alfalfa och mungbönor men de blev båda misslyckade. Troligtvis för att jag inte vattnade dem tillräckligt i början (man ska tydligen vattna flera gånger om dagen första 2-3 dagarna). Men så fick jag tips av en läsare som sa att man kan grodda gröna linser och BAM där fick jag resultat. Det tog nog runt tio dagar men jungeln som uppstod var värt det.



Som ni ser har jag ett litet drivhus för groddning. Du hittar ett liknande här (kostar knappt hundringen) och fördelen sägs vara att man kan grodda mer än i en burk. En fördel som jag ser det är att det är lätt att vattna eftersom botten är som en sil. På morgon och kväll vänder jag boxen upp och ner och fyller den med några centimeter vatten. Efter ett par minuter vänder jag tillbaka den och låter den stå och rinna av i diskhon. Sen får den stå på diskbänken och grodda till sig. Minimalt med arbetsinsats med andra ord. När jag gjorde min kvalificerade research inför detta inlägg såg jag också att de inte rekommenderade denna till mungbönor, vilket kändes skönt eftersom jag misslyckades så totalt. Har att göra med att den släpper in mer syre än en vanlig groddburk. Stapelbara är de också i det fall du vill göra big bizniz.

Jag gillade verkligen dessa groddar. De är mycket mindre och finare än de robusta ärtskotten och blev fin garnering till såväl sushi som söndagens broccolisoppa. Till dig som tipsade om denna odling: Kan man göra det på röda linser å?

Mvh/
FruEfficientBadass

21 kommentarer:

  1. Jag har groddat röda linser men tycker de gröna är godare. Alla röda linser går inte att grodda, de måste vara hela och oskalade (jag vet inte hur man ser det, jag hade nog bara tur att mina var sådana!). Du gör precis som med de gröna linserna, jag brukar grodda dem i ett urdiskat mjölkpaket.
    /C_50+

    SvaraRadera
  2. Är det redan slut på odlingspecial? Jag ser fram emot nästa band. Jag väntar på att mjölken ska ta slut så jag kan prova solrosfröna, de orostade som frun informerade om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är nog säkrast ( de skalade alltså).

      Radera
  3. Jag groddar med stor framgång mungbönor, alfalfa & gröna linser i en sådan här groddburk - https://sproutly.se/odlingsmaterial/groddburk-i-glas-geo . Helt bovete har jag däremot aldrig lyckats med, trots att det sägs vara så enkelt.

    /Tinga

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har testat att grodda bovete men jag tyckte inte det blev särskilt gott. Slängde ner det bland gryn, frön och nötter när jag skulle rosta müsli och där gjorde det sig!
      /C_50+

      Radera
    2. Efterlyses: Müslirecept! Gärna rostat och gött.

      Radera
    3. Lidls 12 kr musli. Vascheguud.

      Radera
    4. Har inte svarat på ett tag då jag inte har haft så mycket att komma med. Men Jag har läst samtliga inlägg och kommentarer med stort nöje.

      Müslirecept

      15 portioner

      -10 dl havregryn
      -3 dl nötter (exempelvis solroskärnor, sesamfrön, linfrö eller pumpakärnor)
      -2 dl torkad frukst (russin & aprikoser)
      -1 dl kokos
      -1 dl rapsolja
      -2 msk vatten
      -2 msk honung
      - en nya vaniljpulver

      Sätt ugnen på 150 grader.
      Blanda havregryn och nötter/frön och kokos i en skål och rör runt så att allt blandas väl.
      Rör samman olja, vatten, honung och vaniljpulver och slå över havreblandningen.
      Lägg allt på en plåt och fördela ut väl.
      Grädda i ugnen i ca 1 timme. Rör runt då och då och se till så att det inte bränns.
      Låt granolan svalna innan du lägger i den torkade frukten. Förvara i väl försluten burk.
      -----------
      Det går givetvis att byta ut de nötter/frön jag skrivit, dessa ovan är de mest frugala varianten. Även den torkade frukten går att byta, dadlar funkar också givetvis, jag brukar främst köra russin. Denna blir riktigt bra!
      /A

      Radera
    5. Hoppas att jag inte är en glädjedödare nu. Ditt recept verkar ju riktigt gott. Men är det verkligen billigare än att köpa färdig? :)

      Kul för övrigt att du kommenterar igen, Studenten A. Upplever att du ger ut någon typ av ungdomlig och energisk energi i det du skriver. Det kan en smått trött medelålders tant uppskatta. Har du kanske ännu mer recept och frugala Lidl- eller mattips som du hittills hållit tyst om? Känner du kanske till bra matställen med megaportioner där man utan att skämmas sedan kan få hem resterna i en doggybag? Skulle vara praktiskt att känna till.
      /Eva

      Radera
    6. Billigare än att köpa färdig blir den nog inte, men den är nog inte långt därifrån. Har inte räknat på det då en stor del av behållningen är att laga den på egen hand. Efter 8 timmar på kontoret framför en skärm är det riktigt gött att sätta på en podcast eller dra igång en lista på spotify, ställa sig i köket och göra en batch hemmagjord granola. Svårt att riktigt sätta fingret på vad som är speciellt med det.

      Tack så mycket för din komplimang Eva, kul att det jag skriver uppskattas. Jag känner likadant fast tvärtom. Kan ärligt erkänna att jag för några år sedan inte lyssnat särskilt mycket när "äldre" pratar till en. Mitt liv svängde 180grader när jag började lyssna på vad mer erfarna personer faktiskt sade. En otroligt outtnyttjad källa till kunskap att diskutera och prata med folk mellan generationer. Man kanske är lite udda som hänger här annars =) hade inte vunnit några poäng på kafferasten om man kastar ur sig att jag läst än blogg som skriver om groddar. Men det berikar.

      Jag har massor av mattips och frugala Lidlköp, får se om jag kanske uppdaterar mitt inlägg. Kan inte komma på något matställe med megaportioner sådär på rak arm, jag återkommer.
      /A

      Radera
    7. Så göllit, generational bonding.

      Radera
  4. För den odlingsintresserad kan jag rekommendera youtube kanalen California Gardening. Många bra odlingstips allt från Rödkål till Chili

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spontant känns det som fel klimatzon?

      Radera
    2. Jo men tipsen kan ju funka ändå samt hur växten utvecklar sig. Annars är det som Simplicitas säger Sara bäckmo bra tips

      Radera
    3. Åh varför ska llt gött finnas på sånna ställen jag fastnar på. Youtube = fastna i scroll/klick.

      Själv sitter jag och glor i Lena Israelssons "Handbok för köksträdgården" 500 sidor + varje kväll. Den är fin den.

      Radera
  5. @UtdelningsBagaren, kolla in Sara Bäckmo på youtube. Fantastiskt duktig, har ett outside the box- tänk som brukar saknas i odlingssammanhang och är otroligt sympatisk :)
    Nackdelen med CG är att han odlar i ett HELT annat klimat. Jag håller på att testa hans annanas-odlings tips för tillfället. Får se om det blir nåt!

    Ska genast testa att grodda gröna linser! Kul tips!

    SvaraRadera
  6. OT FruEB, hur gick det med deklarationen, ganska många tusenlappar tillbaka på skatten med tanke på inkomstförändringen under 2018? Vad sa preliminära skatteuträkningen på skv hemsida?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inskickad och klar! Det bliev pengar över, som vanligt (brukar alltid betala in extra eftersom jag hyser en skräck att bli satt i white collar prison).

      Radera
  7. Jag har precis groddat små svarta belugalinser. Väldigt enkelt och framförallt jättegott. Ska köpa gröna linser och prova det också. Annars är min favorit alfaalfagroddar men hittar inte dem i butiken längre. Har letat på Coop, Willys och Lidl. Ska man behöva göra ett besök på fancy Ica?! Var hittar ni alfaalfa? // Fru Småland

    SvaraRadera