Rensnings-inspiration

Jag snöade ju in lite på YouTube i början av året och hittade så mycket najs på declutterfronten. Denna blev en favorit.


50 saker kan kännas övermäktigt, men plocka ut en handfull prylar till att börja med. Och fyll på med resten över året...

Mina rensningsfavoriter från videon:
- Lakan: Hon på videon har bara en uppsättning lakan, känn på den.
- Pennor: Som du sett på Instagram gjorde vi en rejäl rensning hos oss före jul som resulterade i en halv soppåse med uttjänta pennor samt två Big Pack-lådor med hyfsade färgpennor av blyertstyp som vi donerade.
- Prover med kosmetika eller annan finkem.
- Använda anteckningsböcker.
- Kablar utan syfte. Om de inte används idag är sannolikheten rätt liten att de kommer att användas framöver.
- Oanvända kokböcker. Min egen tumregel är att om jag inte genast efter införskaffandet börjar laga mat ur boken då var den ingenting att ha. Det ska vara lite som med plagg: Man vill ta på sig det redan samma kväll annars var det ett felköp.
- Affischer du ännu inte ramat in och satt upp på väggen - sannolikt kommer du inte att göra det framledes. Jag tvingades i förra flytten att slänga ett antal inplastade rullar med affischer som jag vid något tillfälle blivit förtjust i men inte tillräckligt förtjust i för att ta steget fullt ut. Bört!

Mvh/
FruEfficientBadass

18 kommentarer:

 1. Intressant men jag blev lite matt av att lyssna på henne. Hon verkade lite manisk och jag började oroa mig för att hon skulle falla ihop eftersom hon knappast kunde hinna med att andas när hon pratade så extremt fort och oavbrutet.

  Personligen har jag lyckats bättre med rensning som bygger på plats snarare än på kategori. Att välja en låda, ett skåp eller ett rum (men ett rum brukar bli lite för mycket).

  Sen undrar jag hur hon fixar att bara ha en uppsättning lakan. De behöver ju rimligen tvättas ibland. Om man måste säkra att de hinner tvättas och torkas mellan morgon och kväll kräver det en planering och ett fokus som jag personligen inte skulle vilja lägga på just lakan. Själv har jag därför två uppsättningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om man måste säkra att de hinner tvättas och torkas mellan morgon och kväll kräver det en planering och ett fokus som jag personligen inte skulle vilja lägga på just lakan" Håller med dig - det är lite onödigt äventyrligt att sikta på rotation inom 16h. MEN jag ser det mer som ett tankeexperiment där man - förutsatt att man är intellektuellt högfungerande som du och jag - kommer till insikten att du behöver max TVÅ uppsättningar lakan. Jag är uppvuxen i ett hem med cirka 12 uppsättningar per skalle och det tog mig år, år och ÅR innan jag tog mig ut denna bulimiska inställning till bulimi. För mig är det renande att läsa om Fumio Sasaki som har en handduk. In alles.

   Radera
  2. Renande att läsa om Sasaki som har en handduk, haha! Inte så renligt kanske. ;) Men jag ska kanske inte skratta då jag bevisligen inte är lika intellektuellt högfungerande som ni. Efter senaste helgen på second hand har jag nio underlakan. Kunde ju med min fyndhjärna inte bara hoppa över två felfria kraftiga lakan för 10 kr styck! Har idag nästan kokat dem i tvättmaskinen. Sedan blir det mangling, skoj ju! :) Hittade också vackra handvirkade äggvärmare för 2 kr styck. Hur länge tog de inte att skapa? Onödigt inköp kanske, men tja de är fina.

   Såg klippet om rensningen. Blir lätt inspirerad av sådant och ännu mer tidigare. Nu är jag dock lättare nöjd med den mängd grejer jag har. Har faktiskt ångrat vissa saker jag gjorde mig av med 2013-2015 då jag rensade som mest så nu är jag mer försiktig. Det man inte gillar så värst idag kan man faktiskt börja tycka bra om längre fram. Men så får man väl inte uttrycka sig här när det handlar om rensning...

   /Eva

   Radera
  3. "Det man inte gillar så värst idag kan man faktiskt börja tycka bra om längre fram. Men så får man väl inte uttrycka sig här när det handlar om rensning... " Nej det är inte renlärigt. Allt ska borrrt!!

   Faktum är att jag håller med dig där. Jag har tidigare nämnt vår gårdsloppis i Hälsingland. Så mycket skit vi lade dit och jag hade tänkt att jag efter några år bara skulle skaffa en container och dra iväg det som var kvar till tippen. Men nu hittar jag saker mest hela tiden som jag behöver eller vill ge bort. Men då ser jag dem inte hela tiden utan för ett "first impression"-ögonblick när jag går dit.

   Radera
  4. Du har saker där som du till och med ger bort som present? Det var i så fall ett minst sagt frugalt presentskåp! Har du kanske gamla emaljföremål från Kockums där också?

   /Eva

   Radera
  5. Nej dessvärre. Men många gamla glasburkar med lock från samma ställe som man exempelvis kan fylla med gröna linser, en burk garam masala och ett laminerat litet grytrecept.

   Radera
 2. Hahaha, det är nog det enda jag kommer ihåg från hemkunskapen i skolan - att en ska ha tre uppsättningar lakan. En omgång i sängen, en i tvätten och en i linneskåpet (för oförutsedda händelser typ magsjuka). Vi har fyra uppsättningar, de två äldsta är minst tio år gamla och är nu på fallrepet.
  /C_50+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aotuch läste inte din kommentar innan jag svarade Frihetsgraderna. Du är såklart också intellektuellt högfungerande C_50+ (om än inte lika fullt ut lika högfungerande som vi på två-bytes-fronten). Min enda take-away från hemkunskapen var att man inte ska springa i köket med knivseptsen framåtriktad.

   Radera
  2. Är det verkligen självklart bättre att springa med knivspetsen bakåtriktad? Ur ett altruistiskt perspektiv är det naturligtvis bättre att sticka kniven i sig själv jämfört med att sticka den i någon annan men lite problematiskt kan det ju bli.....

   Radera
  3. Man ska KASTA sig framåt?

   Radera
  4. Om man ska hålla spetsen mot sig själv ska man nog inte ha den i leverhöjd, jag har förstått det som att levern inte återbildar sig själv så bra.

   Radera
  5. Levern är det organet som är bäst på sig att återbilda sig. Däremot är den fylld med blodkärl och mkt svårt att stoppa blödningar i.

   Mvh
   Thz

   Radera
 3. Den långsamma skribenten29 mars 2019 09:50

  En off-topic-fråga, eftersom du ändå inte fått så många kommentarer än :)

  Du nämnde en gång "bh-linne med fluff". Låter perfekt för mig. Men var köper du dem? På Lindex hade de inte. Kanske Sloggi zero feel, som jag sett reklam för? (kostar bara en tredjedels tusenlapp per styck...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dollar Store. Men det skulle jag aldrig, aldrig, aldrig ha berättat om jag inte skrev anonymt. Dessutom har jag brutalt dåligt miljösamvete där eftersom jag misstänker att de är tillverkade under såväl miljö- som artvidriga förhållanden. Men de är så bra! Och har precis lagom fluff! Finns i svart, vitt och rosa sist jag kollade och kostar runt 60kr. Skulle gärna skicka länk men deras koncept är väldigt analogt.

   Radera
  2. Den långsamma skribenten29 mars 2019 14:20

   Haha, ok! Jag trodde du skulle svara att man såklart ska köpa kvalitet och sedan vårda plaggen ömt :) Men en sextondels tusenlapp per plagg låter bättre än en tredjedels tusenlapp per plagg. Förutom det där med kassa förhållanden visserligen...

   Radera
  3. "Förutom det där med kassa förhållanden visserligen..." Å andra sidan har jag använt dem dag som natt (fråga inte, det är en åldersgrej) i flera år styck. Och knappt köpt något från Bangladesh därutöver. Jag gillar ditt alias!

   Radera
 4. Nu blir jag ju nyfikne på vad bh-linne med fluff är för något?

  Och kan tillägga att jag i många år bara hade en uppsättning lakan per säng plus endast en uppsättning handdukar. Var inget svårt alls. Tvätta på morgonen och torka och så bädda med samma lakan sen på kvällen. Gäller bara att planera när man tvättar

  SvaraRadera
 5. Det händer för mycket i mitt liv just nu! :-( Hinner inte kommentera och knappt läsa. Men kablar utan syfte försöker jag rensa bort regelbundet. Konstigt nog dyker det upp nya hela tiden...

  SvaraRadera