Dags för korrektion?

Att tre av de främsta skälen till att världens rikaste procent (eller världens rikaste 0,00025% som just nu drar iväg i raketfart) drar iväg är globalisering, digitalisering och avsaknad av världskrig. De har för tillfället sin hemvist på USA:s västkust i trakterna kring Silicon Valley där BNP per capita ökat med drygt 74% sedan millenieskiftet (att jämföra med USA i stort som under samma period ökat med runt 14%). Techbolagen har förutom ovan förhållanden haft en del draghjälp av det som kallas QE - kvantitativa lättnader i form av stödköp av nytryckta pengar som gått rakt in i företag av typen Uber och Lyft. Om detta skriver ekonomiskribenten Andreas Cervenka i DI från den 26 mars i år. I takt med att bolag som Apple, Amazon och Google på tio år tiodubblat sitt värde har investerarnas riskvillighet ökat och man går in i det ena högriskprojektet efter det andra. Eskalerande pengaregn över Silicon Valley och idag kostar en snittetta i San Fransisco runt en miljon dollar. En miljon dollar! Det är ju dyrare än vid Mosebacke! Ett antal år med tillväxt utan egentlig lönsamhet och hungriga investerare som slåss om att få en del av kakan, känns det igen?


Allt hade väl varit nice and dandy om det inte vore för att snittamerikanen tydligen glömt hur obehagligt det var att leva i kölvattnet av förra krisen och istället maxar konsumtion som aldrig förr. I samma DI visas nedan graf: antal billån med minst 90 dagars försenad betalning. Känns inte som en stabilitetsindikator. "Amerikanerna får allt svårare att klara sig på sin lön och lever därför på lånade pengar". Det räcker alltså med en liten gnista för att majbålet ska få fyr och en inte helt vågad gissning är att det är i Silicon Valley någon kommer att slinta mot plånet. 


På Wall Street rådde det under hösten oro för att Federal Reserve - USA:s centralbank - skulle börja återställa räntan till mer normala nivåer. Techaktierna föll som bilor över franska aristokrater - trots att inget beslut tagits nota bene, men i mitten av mars kunde techbolagen andas ut då Federal Reserve meddelade att det var slut med räntehöjningarna. Partyt fortsätter med andra ord. Frågan är hur länge man själv ska stanna kvar i det fall man själv äger techaktier. Nu har jag ju diversifierade indexfonder och techbolag av Apple, Amazon och Facebook utgör bara runt 5% av innehaven. Men det spelar ju mindre roll om helvetet bryter lös - finans, konsument, allt kommer ju att dras med med. 

Jag har ju tidigare skrivit om hur cool man ska förhålla sig till börsens fluktuationer och jag har inte ändrat min grundläggande uppfattning. Däremot tror jag att det kan vara bra att mentalt förbereda sig på att det snart kan komma att hetta till så att man inte springer åstad och gör saker man ångrar när affärsmedia braskar. Minns att den genomsnittliga korrektionen bara håller i sig runt ett år innan börsen är tillbaka på tidigare nivåer vilket är en icke-fråga om du är på väg mot FI och inte behöver sälja av några innehav. Men i stunden känns det otäckt och i regel anser man att "den här gången är det annorlunda". Min uppfattning är att korrektioner i grunden är ett tecken på att börsen fungerar som den ska och det är snarare avsaknaden av dippar som är anomalin. När en hel generation investerare glömt att det kan gå åt skogen och hoppar på det ena venturet galnare än det andra.

Mvh/
FruEfficientBadass

27 kommentarer:

  1. Låter rimligt, eller otroligt. Ah jag vet inte. Framtiden är inget att förutspå. Mer än att saker hypas upp över dess egentliga värde.

    Finns en fantastisk dokumentär om 90-talet på Viaplay som visar IT-kraschen och herregud. Var exempelvis något företag som hette global, typ föregångare till ebay/amazon som på en natt blev mer värt än industrigiganter med faktiskt värde, som GE osv..att proffsiga investerar inte fattade bättre då funderar jag över.

    Gällande perspektiv är denna ganska kul, "this is the top" och nu går det bara utför med alltsammans, det ska ni snart bli varse, nu åker vi till amerikat karl oskar:
    https://www.agroclasi.com/wp-content/uploads/2018/11/djia-chart-history-denmar-impulsar-co-stock-today-mw-es129_top_201607211103-now-dji-yahoo.png

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tips, ska kollas upp. Hyper brukar i regel kunna vara en utlösare av korrigeringar, good or bad, jag lägger ingen värdering i det. "I dag är det gemensamma marknadsvärdet för sju svenska techsuccéer högre än för börsjätten Sandvik – trots att de bara sysselsätter en tiondel så många." enligt DI digital. Ofta har de också negativa resultat till skillnad från traditionella bolag.

      Radera
    2. Den bilden sparar jag som screen saver. GULD!

      Radera
  2. Röd depå = REA eller vad säger folk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle tacka och ta emot så här tidigt i min FI strävan.

      Radera
  3. Men är det inte lite äpplen och päron här? Apple, Microsoft, Google, Amazon och Facebook kan väl knappast kallas för "ventures, det ena galnare än det andra"? Sedan drar det iväg ibland så att en korrektion behövs, men börsen är ju verkligen inget nollsummespel utan över tid stiger den (notera bilden som Oberoendefrihet gav en länk till ovanför detta inlägg; och y-axeln där är logaritmisk, så värdestegringen är enorm över tid!). Jag tycker inte riktigt att vi är nära någon "irrational exuberance" som Greenspan varnade för under tidigt 2000-tal. OMX30 har ju inte nått all-time-high på ett tag. Tycker snarast att det är konstigt, även om jag föredrar måttliga rörelser uppåt snarare än konstiga slag upp och ner.

    Magnus

    PS. "Många sladdar med billånen"-grafen ser ut som riktig "DI-grafik" där man inte riktigt ser siffrorna eller axlarna är konstigt beskurna. Vad är det på y-axeln? Börjar den på 0? Hur skulle den se ut om den visade andelen av alla billån som "sladdar"?

    SvaraRadera
  4. Haha du har inte mycket till övers för DI Magnus. Jag ska villigt erkänna att jag snodde detta ex på ett hotell i Stockholm och innan jag får spanking nedan vill jag poängtera att den var EN DAG GAMMAL.

    Nej Google et al är inte galna ventures, men börsen agerar ju inte som isolerade öar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Usel svenska. De enskilda aktierna är ju inte som isolerade öar på börsen.

      Radera
    2. DI har sina goda sidor (sic!), men grafik och statistik är inte deras starkaste grenar. Och rubriksättningen på DI.se är ibland närmast komisk i sin "clickbait-stil".

      Radera
    3. Älskar DI rubrikerna *not*

      "Aktien ska upp 5000%"
      Läser artikeln: Det bygger på x,y,c,b,c,a och att allt klaffar

      "Så blir du miljonär på en vecka"
      Lösning: skrapa triss

      "Lågkonjukturen kommer 2020"
      Läser artikeln: Bygger på att det var 10år sedan senaste krisen

      "Vi på redaktionen är duktiga på att click-bate artiklar"
      Läser artikeln: Sanning rakt igenom

      Radera
    4. Var f.ö. tvungen att googla användningsområdet för ”sic” eftersom jag, trots mina kvalificerade gymnasiestudier i latin inte behärskar det till fullo (sic!).

      Radera
  5. De flesta av oss borde väl fortsätta fokusera på vårens korrektion. Ruskigt värre senaste tiden.

    Cervenka lever ju på att jaga upp läsarnas sinnen. Inget ont i det. Men tycker inte att det har så mycket med kunskap och förståelse att göra.

    Skulle vilja citera mig själv från hösten 2014 på en annan blogg:

    När det gäller att investera eller inte i en "övervärderad" marknad så tål Aswath Damodaran bloggpost från i somras att läsa:

    Bubble, Bubble, Toil and Trouble: The Costs and Benefits of Market Timing

    Hans slutsats är att det bara lönar sig att stå utanför marknaden om man är 1)absolut övertygad om att det är en bubbla och ser en 2)stor nedgång komma 3) mycket snart. Är inte alla dessa krav uppfyllda så är det bättre att vara investerad.

    (Den minnesgode konstaterar på detta att det i början av 2015 kom en typ 25-procentig nedgång som tog i cirka ett år värka ut. Nej, jag sålde inte, utan sätt still i båten. Den lärdomen gav mig is i magen som jag lever på sedan dess.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar vad du menar med "värka ut"? För nu 4år senare, är vi fortfarande 5% under kursnivåerna som sattes på våren 2015.

      Radera
    2. Ska rätta mig efter att ha kollat graferna. Nedgången på knappt 25% tog knappt ett år. Tillbaka på 0 efter knappt ett år.

      Fortfarande på minus? Vilket index menar du? Stockholmsbörsen utan utdelningar?

      Min egen passiva försiktiga (40% globalindex) portfölj är plus 25%.

      Radera
  6. "The most rational response to a bubble is to often not change the way you invest. If you believe, as I do, that it is difficult to diagnose when you are in a bubble and if you are in one, to figure when and how it will dissipate, the most sensible response to the fear of a bubble is to not change your asset allocation or investment philosophy." Sista meningen i din länk och ungefär det jag tycker å.

    Eller för att citera ett MMM-citat från 7 mars 2013: "We are psychologically unsuited to prosper in volatile markets".

    SvaraRadera
  7. Apropå billån och rädsla för framtiden; stämmer det verkligen att skuldsättningen i landet ökar så mycket? Jag menar det har ju skett en otrolig massa bostadsrättsomvandlingar. 25k lägenheter omvandlades bara i Sthlm på tio år (gogglade i 20 sekunder). Det är klart att skuldsättningen per person ökar då, tänker jag. Någon som har koll på om siffrorna korrigerar för det här? Annars är det där med skuldberget Inte alls som det framställs av riksbanken och kompani.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "25k lägenheter omvandlades bara i Sthlm på tio år (gogglade i 20 sekunder). Det är klart att skuldsättningen per person ökar då, tänker jag. " Det har jag inte ens tänkt på. Antar att det är en mer allmän känsla med all denna Lendoreklam. Jag postade en reklamsnutt på Insta med en "familj" som skaffat ihopbakslån och på frågan "vad ska ni göra för alla pengar ni 'sparar'" svarar "Lägga om golvet". Ur led i tiden, känns det som. Men så har det iofs känts sedan före vår tideräkning.

      Radera
    2. Detta är intressant. Med BRF-bildningar ökar skuldsättningen men också tillgångarna (sedan är värdet på en BRF inte säkert helt beständigt och inte heller en likvid tillgång när du bebor den). Jag har tänkt på hur mycket "generationsskifteseffekten" bidrar. Mina föräldrar köpte ett nybyggd radhus för ca 80 000 kronor i början av 60-talet. Det var säkert en hel del pengar å den tiden och kanske tog de lån (det vet jag inte). Det såldes, då förstås obelånat, för ett par år sedan för ca 3 miljoner. Antagligen har köparen tagit lån. Varje sådan transaktion från en obelånad äldre generation till en belånad yngre generation ökar förstås skuldsättningen. Jag vet inte hur oroad man ska vara över det, men jag tycker att amorteringar är bra, även när alternativen antagligen ger bättre avkastning.

      Magnus

      Radera
    3. 80000 kr 1962 motsvarar drygt 880000 kr 2018.

      https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/finansiell-utveckling/rakna-pa-inflationen/

      Radera
  8. Det är intressant hur fort man glömmer tidigare kriser och hur man hela tiden successivt - steg för steg - flyttar gränserna (t ex kring konsumtion) tills det inte längre går och systemet fallerar. Även om jag har en långsiktig approach är det definitivt otäckt när börsen faller kraftigt. Som nettoinvesterare är det dock positivt då man får mer aktier för pengarna :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Steg för steg mot stupet. Eller som i artikeln rekommenderad av A nedan: ”The invisible hand doesn’t like it when it’s too good or too bad for too long”. En ganska bra sammanfattning av vår tillvaro tycker jag.

      Radera
  9. Bra inlägg med tillhörande kommentarer.

    Ska man läsa något investeringar så rekommenderar jag denna länk.

    När du har 20-30minuter tillgänglig tid, gör dig en kopp kaffe/te , stäng alla andra flikar och aviseringar och läs detta inlägg:

    https://www.collaborativefund.com/blog/the-psychology-of-money/

    Du kommer bli en bättre investerare.
    /A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Maffig artikel! Får dela upp den.

      Radera
    2. Har läst till punkt 10 än så länge, riktigt bra text!

      Radera
  10. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

    (1) Sluta skilsmässa.
    (2) End Barrenness.
    (3) Lycka till stava.
    (4) Äktenskapspell.
    (5) Bli av med andliga problem.

    SvaraRadera