Hur man blir en spargud

Ni som hängt på amerikanska FIRE-bloggar är kanske bekanta med den där sparstegen där man går från att vara en aningslös consumer sucker till att bli en spargud. Vill minnas att man måste upp och nosa på en sparkvot på runt 80-85% för att kvala in i den översta gruppen. Jag var på jakt efter ett originalinlägg i frågan (för att som min arbetsmetod stipulerar, skriva om den och "göra den till min"), men jag hittade bara konstigheter.* Bland annat trillade jag in på en sida som heter "Savings Genius". Jag blev ju lite glad, tänkte att jag kan ha stött på en guldåder av smarta frugala hack. Så här såg det ut på första sidan.


Okej nu var det här en idiocracy-kind-of-epic-fail-of-humankind-kind-of-page, men det slår mig att "spara" i rätt många fall på nätet kidnappats av liknande rörelser. Med "liknande rörelser" menar jag sajter där man låter producenter av X och Y flasha sina erbjudanden och rabattkoder. Inte sällan med bilder på familjer som ser ut som att någon har stuckit en högaffel i dem.


Jag inser att det är ett företrädesvis amerikanskt fenomen att tro att man sparar genom att göra "deals". Exempelvis finns det ju en hel subkultur med coupon clippers som har enorma följarskaror på näte. Men minns hur det var när Groupon kom till Sverige? Jag var då fortfarande en consumer sucker och köpte via dessa erbjudanden vid åtminstone ett par tillfällen. Sen upptäckte man ju att det a) bara var en gammeldags promo med en twist och b) det tog cirka ett kvartal innan man fick varan eller tjänsten för att det blev en sådan hajp kring en annars lealös produkt.

Men åter till startpunkten: Vet ni vilket inlägg jag talar om - det här med en ranking av sparkvot? Om ja, tipsa gärna om var jag kan hitta det.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Ett tips är att inte googla på Savings God.

16 kommentarer:

 1. Är verkligen sparkvot det perfekta måttet på FIRE-Nirvana? Jag medger att jag förmodligen har långt kvar innan jag förstår. Jag inser att sparkvot är ett användbart nyckeltal så länge man låser en massa förutsättningar. Jag som har lätt att bli lätt tävlingsberoende ser den uppenbara risken att jag helt plötsligt slutar att leva och bara koncentrerar mig på sparkvot och livet som kommer sen. Lycka till i letandet och jag ser fram emot din tolkning av fyndet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant frågeställning. Det är lätt som du säger att bli tävlingsberoende och framförallt jämföra sig med andra. Men tycker ändå det är ett bra nyckeltal, vad finns det för alternativ? Att jämföra faktiska sparbelopp är ju inte relativt.

   Jag ser sparande som en hobby med visst tävlingsinslag mot mig själv. Att det även hjälper mig mot frihet är ju en väldigt stark morot att fortsätta. Precis som för Stina Nilsson att träna hårt i flera år för att nå OS drömmen. Jag plockar ramslök från lokala naturreservatet för att spara några kronor som blir stora belopp i slutändan.

   Radera
  2. Haha ramslök i reservatet - det får bli titeln på din roman Bagarn. Jag gillar sparkvot eftersom det är ett så rent och effektivt mättal. Du kan applicera det oavsett lön eftersom det är din levnadsomkostnad ställd mot din nettoinkoimst och båda två bidrar till din framgång i kvoten. Och är man kontrollfreak gillar man tabeller av det slag du hittar i detta inlägg:

   https://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple-math-behind-early-retirement/

   Med det sagt håller jag med Frihetskraft att det lätt kan bli en tävling, kanske en osund sådan om man är lagd åt det hållet. Jag tänker exempelvis på Mad FIentist som nästan gick ner i en depression (eller gjorde ska jag säga) när han satt isolerad i ett billigt hus på landet och plöjde skattelitteratur för att optimera varenda spänn. Det kan snabbt spinna iväg i hövve om man inte aktar sig.

   Sen finns det, kan jag tycka, värre saker att snöa in på när det kommer till överdrivna beteenden. Exempelvis är det ju bättre för miljön att gå mot anti-konsumtion än att bli shopaholic.

   Radera
 2. Jag associerar direkt till detta inlägg när du skriver om spargud: http://utdelningsseglaren.blogspot.com/2015/12/lyxfallan-eller-spargud.html . Vet inte om det är det du är ute efter.

  Själv försöker att jag leva i nuet vilket kräver en del pengar och nöjer mig därför med att spara runt halva inkomsten. Förra årets 58% i sparkvot gjorde mig till Badass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det var ju förträffligt, kan faktiskt inte minnas om det var denna eller MMM:s dito jag läste. Jag har väl egentligen inte så mycket att tillägga till Utdelnignsseglarens inlägg så jag kanske skippar inlägg i frågan. Nu var den ju ifrån 2015 så vem vet, jag kanske kör den ändå.

   Radera
 3. Japp, jag minns var jag läst det, MMM ( Mr Money Mustache ) gjorde för flera år sedan ett inlägg där det fanns en indelning och namngivning vad man var beroende på procentuell sparkvot.Orkar inte leta rätt på det nu./ Catarina

  SvaraRadera
 4. Har alltid tyckt det är konstigt att de där indelninarna brukar börja på noll. De flesta har nog en "sparkvot" som är på minus. Hur många sparar till exempel ihop till nästa köksrenovering i förväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Fast då kan man ju se Lendo-posten som en "utgift" och ändå komma undan med det.

   Radera
 5. Tycker sparkvot är ett missvisande begrepp.
  Den absolut lägsta summan som krävs för att dra runt ett hushåll med bara det verkligt nödvändiga lär ju hamna på samma oavsett vilken summa pengar / timme som ditt arbete värderas till. Så samma tid nedlagt arbete ger ju väldigt olika betalt men den där summan för att dra runt livet är samma.
  Alltså är jag inte jätteimpad av paret i USA som lever på 15% av sin lön när de får in 100000 dollar per månad (googlade på saving quote 85%). Skulle däremot vara imponerad om vi i vår familj klarade det som skulle få ut 47000 sek om vi jobbade heltid båda och räknar med barnbidrag.
  5, 10, 15, eller 20% av någons budget betyder ju väldigt olika mycket.
  Sen vet jag ju att vem som helst kan utbilda sig och ta det där berömda ansvaret. Men ponera att AllA faktiskt gjorde det. Klippte sig, hemma själv förstås, det är ju billigast, och blev stadsminister. Det skulle a) bli väldigt trångt på stadsministerkontoret och b) fungera en smula dåligt i vårat samhälle om man underdriver lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag tolkar du rätt menar du att det finns en rock bottom som är svår att komma under? Det håller jag med om, att någonstans kring 15´/skalle verkar vara vad åtminstone frugal weirdos klarar att leva på, sen blir det knivigare. De första procenten kan också vara svåra eftersom det kräver livsstilsomställningar.

   Att jämföra med USA är generellt svårt eftersom de har helt annan skattstruktur vilket gör att vi i regel tycker att det låter som att de är väldigt välavlönade när de i slutänden (efter skatter, hälsovård etc) inte är det. Men det är klart, tittar man netto in mot ut så borde det ju funka. Hur man beräknar sparkvot är ett evigt debacle i sekten. Ska man exempelvis räkna med amortering? Inkomst av kapital?

   Radera
  2. Ja, tycker också att det är svårt att räkna ut den. Förutom det du nämner (amorteringar, kapitalinkomster) så har vi också sparande som inte är FIRE-relaterat utan för nödvändiga renoveringar med mera (på kort till medellång sikt). Hur räknas det? Så ett evigt trätoämne är det nog (men inget debacle hoppas jag - det betyder något annat som ett stort misslyckande).

   Magnus

   Radera
  3. Jag fattar inte Äppelmos här. Alla kommer ju aldrig vara statsministrar samtidigt. Så det är ett omöjligt scenario.

   Radera
 6. Jag vet att det är olika system i USA kontra Sverige. Men 15% av 100 000 dollar är 15 000 dollar. Har inte helt koll på dollarkursen men säg att den är 10 sek. Då har de 150 000 kr per månad. Så jag tillåter mig att fortsätta vara oimponerad på just den punkten.
  Har också funderat på vad som räknas in i den där sparkvoten. Själv räknar jag bara det som sparas utan mål. Dvs det som sparas till huset eller räkningspengar som blir över från en månad med få räkningar och sparas till en månad med många inte räknas in i sparkvoten.
  Nu har jag ju valt att vara anställd på deltid så lönen blir ju därefter. Men 10% i sparkvot är helt klart kännbart. Blir inget stort svängrum kvar. Men tid att förfoga över själv är ju värdefull också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att någon mer än jag tycker att 10% är lite svårt.

   Radera
 7. Hehe, det är en klassiker med att "spara genom att konsumera" :) Jag körde ganska aggressivt med sparkvoten för 6-8 år sedan och låg ofta på 80% av nettolönen. Nu följer jag den inte alls längre, tyckte det blev lite rörigt då jag ibland köper aktie för lånade pengar. Men generellt bra mått tycker jag :)

  SvaraRadera
 8. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera