Sparknep från Internetz

Jag roade mig lite i dagarna med att göra banala spar-relaterade sökningar på den svensktalande delen av the Interwebz, d.v.s. sökningar av typen "så sparar du pengar". Det kanske borde vara en del av standardprotokollet, men jag minns tiden då jag själv precis börjat min sparresa och med ljus och lykta letade efter bra tips och hittade saker som "blanda ut duschkrämen med vatten och spraya den på din kropp med en blomspruta så håller den längre"* och har därefter mest sökt min jaktlycka på andra sidan Atlanten där man snackar frugal badassity på en annan nivå (JKL är extremen, Frugalwoods mer på min nivå, bara älskar deras syn på exempelvis matlagning). Men nu blev jag lite nyfiken på vad som ebjuds svenne banan när denne precis blivit klar med ihopbakslånet och tänker att det är dags att ta tag i vardagssparandet. Vilka tips dyker upp på sökorden: "Tips på hur man sparar pengar"?

Det som först poppar upp är ett white paper från Advisa.** Det smärtar mig att erkänna det men det är en rätt bra lista om 50 tips, se den i sin helhet här. Jag kan skriva under på vartenda ett av knepen, även om det är med känslan av att vara en Michelinkock som beskådar hur en kökschef på Rasta i Gävlebro rör ihop dagens pytt i panna; "så rart, se han försöker göra mat." Jamen ta punkt nummer 8:

"8. SPARA PÅ DITT BOENDE

Bostaden är för många livets dyraste köp, men även en bra investering. Rak amortering och rörlig ränta är en klassiskt bra kombination som hjälper dig att spara pengar genom att bo. Det märks förstås först den dag du säljer, men bra saker tar tid."
Jag motsätter mig inte detta påstående. Men om du verkligen, på riktigt, vill förändra din ekonomiska situation (exempelvis om du är skuldsatt till den grad att du är kund hos Advisa) kanske rådet snarare ska vara "Hyr ut delar av din bostad, gärna till flera personer, så att din boendekostnad blir noll eller till och med negativ."

En för genren typisk bild

"27. BETALA FAKTURAN I TID
Att sopa räkningarna under mattan ger dig mer på kontot. Men bara för dagen. Dröjsmålsränta, inkasso och kronofogdar är saker din ekonomi kan leva utan."
Mmm vad gulligt..."bara för dagen". Any heuw, här hade en annan velat kila in ett "och när du ändå sitter och så prudentligt betalar dina räkningar innan kronofogden knackar på dörren kan du ju passa på att slakta varenda en av dem som inte tillför ditt liv antingen elektricitet eller absolut värde."

Jag är medveten om att listan riktar sig till folk som är ekonomiska analfabeter och att det ju idag finns gott om alternativ till den som vill vässa sig till att bli en spargud (vilken blogg som helst i FIRE-bloggosfären). Med detta sagt undrar jag: Har du hittat bra spartips på nätet utanför denna sfär (alltså - tips som går utanför råd av slaget "ta med matlåda till jobbet" och "samla dina lån")? Om ja, kan du inte tipsa i kommentatorsfältet tack?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Jag skulle då aldrig komma på något så banalt som att blanda ut tvål med vatten.
** Advisa har samma affärsområde som Lendo d.v.s. ihopbakslån till consumer suckers och denna lista visar hur gärna de vill att deras kunder tar tag i sin ekonomi så att de i framtiden slipper anlita externa aktörer för ihopbakslån.

35 kommentarer:

 1. Undvik eller värdera noggrant varje återkommande utgift. Spotify, Netflix, mobil, tidningar, gym, dammsugarpåsar, strumpor, webhotell... Det finns en anledning till varför alla företag riktar in sig på just den typen av intäkter. Men för dig är detta ju ett matlådetips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men det är bra tips! Låt mig förtydliga: Jag menar inte att ni ska ge MIG spartips jag inte redan visste (vill inte vara förmäten på något vis, ej helller skapa debacle Magnus...men jag vet redan det mesta, tänker mer för nytillkomna suckers).

   Radera
  2. Man kan komma ned i väldigt låg förbrukning av dammsugarpåsar om man till vardags mest använder SMART-moppen. En smartskalle ser till att ha den lätt tillgänglig stående precis innanför dörren till något inneförråd eller städskåp. Inom loppet av några minuter har den smarte dragit av dammet i flera rum och river av moppen från skaftet, slår av dammet utanför fönstret och det är borta med vinden!

   Mopparna kan tvättas emellanåt i tvättmaskin. Den vita och fluffiga varianten är bäst och håller betydligt längre än ett fem-pack dammsugarpåsar. Min har hållit i fyra år nu. Den andra (blå) moppen passar även för att våttorka golven. Moppen har inbyggd golvskrapa/gummiraka och skrubbkant.

   https://www.clasohlson.com/se/St%C3%A4dmopp-Smart-Microfiber/34-5700

   https://www.clasohlson.com/se/Torrmopp-refill-Smart-Microfiber/34-4463

   /Eva

   Radera
  3. SMART-moppen står från och med nu på min önskelista.

   Radera
 2. Odla en digital disciplin. Vet inte om Fru EB och hennes läsare har detta problem men gemene svensk lägger ungefär 3 timmar på sin mobiltelefon varje dag. 3 timmar!!

  Det är dåligt för din förmåga att genomföra fokuserat arbete vilken troligen är dåligt för din löneutveckling.

  Särskilt unga skulle behöva lära sig hantera sin mobil och skärmtid. Folk blir deprimerade och får orimliga förväntningar på livet då de följer folk som lever "drömliv" och har perfekt instagram bilder.

  Säger däremot inte att man behöver rata mobilen helt, den ger mycket om man kan använda den på ett mer disciplinerat och genomtänkt sätt.

  Lyssna på Psykiatrikerna avsnitt "Nora Volkow 2" från den 8 januari 2019.
  /A

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, lyssnar gärna, fast inte om det är för deppigt, är det? Är allergisk mot allt depp just nu.

   Radera
  2. På tal om ovan.

   Världshälsoorganisationen WHO ger ut riktlinjer om barns rörelse och skärmtid. Kortversionen: minst en timmes fysisk aktivitet per dag, max en timme framför skärmen. Ingen skärm öht för barn under 2 år.

   https://www.dn.se/nyheter/sverige/who-sa-mycket-bor-sma-barn-rora-pa-sig/

   Radera
 3. Alltså jag kommer återigen osökt in på det här med försäkringar. Hade en diskussion med en bekant igår, som hade upptäckt "av en slump" att hen var trippelförsäkrad (!) via lite olika ställen (jobbet, facket och nån förening har jag för mig). Det kanske inte känns mkt med 120 kr/månad, men du kan ändå bara få ersättning från ett ställe.

  Sen, tänk igenom om du verkligen behöver alla försäkringar du har. Jag har precis gått ur a-kassan och det känns bara skönt. Har bytt jobb (efter universitetsstudier) fyra gånger på elva år och inte en enda gång har jag behövt använda mig av a-kassa. Dvs jag har slösat bort 15 180 kr exklusive ränta. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dum fråga nu: Är det verkligen så, att man bara får ut från ett ställe? D.v.s. om du är olycksfallsförsäkrad på tre ställen - synkar de sina utbetalningar då så att enbart en ska betala ut eller jag fattar inte?

   Radera
  2. Man kan få ut försäkringspengar från olika ställen. I alla fall olycksfallsförsäkring. Har barn som är gruppförsäkrade via skolan (vilket alla kommuner gör) och så har vi en olycksfallsförsäkring för barnen privat. Båda försäkringsbolagen har gjort utbetalningar p.g.a. olyckor och ärr. Observera att kommunens gruppförsäkring för skolbarn även gäller för fritiden.

   Radera
  3. Till Anonym 13:57
   Kommunens gruppförsäkring för barn gäller INTE på fritiden i alla kommuner! Däremot så är barnen försäkrade via medlemsavgiften i fotbollsklubben/scouterna/vad det nu är de är med i. Dvs om föräldrarna betalar medlemsavgiften. (Vilket föräldrar gärna slarvar med, trots att ledarna tjatar och tjatar. Men de brukar skärpa sig när de blir påminda om detta).

   Radera
  4. Vissa försäkringar kan man få ut från flera, jag tror att man kan det för t.ex. olycksfallsförsäkring och livförsäkring. Däremot kan vissa andra typer av försäkringar ta ut varandra. En sådan är t.ex. sjukförsäkring, eftersom det finns ett lagstadgat tak (i socialförsäkringsbalken tror jag) för hur mycket man ska kunna få ut vid sjukskrivning, man får inte tjäna mer när man är sjuk liksom och man får inte ha lika mkt inkomst när man är sjuk som när man arbetar. Så där är det säkert vanligt att man är överförsäkrad till viss del. Ofta har man en sjukförsäkring via anställningen pga. kollektivavtal, sedan erbjuder facken rabatt på andra sjukförsäkringar och så kan man teckna privat.

   Radera
  5. @Anonym 13:57: Jag fattar inte: Varför har ni privata olycksfallsförsäkringar för barnen om gruppförsäkringen gäller även på fritiden?

   Radera
  6. Hej,
   tack för trevlig blogg.
   Medicinsk invaliditet får man ut från flera f-bolag, dock inte ekonomisk invaliditet.

   Radera
  7. Anonym 21:10: Intressant! Ehumj..vad är ekonomisk invaliditet?

   Radera
  8. Ekonomisk invaliditet är ersättning för förlust av arbetsinkomst för att inte kunna arbeta pga sjukdom eller skada. Regler för omfattning kan se olika ut i olika försäkringar, vissa har förutbestämda belopp medan andra typ trafikförsäkringar utgår från den lön man skulle ha haft skadan förutan.

   Radera
 4. Kommentarerna i det här inlägget
  https://underbaraclaras.se/2018/02/17/snala-och-spara-vara-basta-tips/
  ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jisses, vilken göttig tråd! Kom bara halvvägs men ska plöja resten ikväll. Lin-disktrasor står högst i kurs ser jag...Sparade ner ett recept också.

   Radera
 5. Måste nog slå ett slag för Superspararna som visades på televisionen för några år sen. Stjäla ketchup på donken är kanske inte det bästa spartipset, men tömma dammsugarpåsen för att sen sy igen den och kunna använda flera gånger, vandra runt hemma med pannlampa för att slippa tända belysningen (bästa vinningen här måste vara om den dessutom är laddbar med vev...) och låna prylar av grannen i sann Ove-anda går ju inte att ändå finna en viss charm med. Även om en del av tipsen är att dra det för långt även för oss frälsta
  /Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du frågar mig stjäl jag nog hellre ketchup från Donken än går med pannlampa hemma. Såvida den inte är från Svenskt Tenn och übervacker.

   Radera
  2. Det bästa spartips handlar ju ändå om livsstilsomställning. Designa ett sparsamt liv. Precis det som Farbror Fri talar om.

   Bo så du kan gå/cykla till allt du behöver i vardagen, köp bara det du grundläggande behöver, nyttja gratis aktiviteter på fritiden. Enkelt.

   Radera
  3. Svårsmält för svenne banan dock. Kräver massiv motivation, motivation som kanske redan kanaliseras i karriärflås, consumer suckerae och nästa charter.

   Radera
 6. Det knepiga med vissa spartips är att de betalas av någon annan. Det är inte att göra något mer ekonomiskt, man bara flyttar kostnaden någon annanstans. Det mesta har ett pris och knappt något är gratis. På så sätt kan den mest sparsamma samtidigt vara den som är bäst på exploatering.

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte, kan du vara gölli och exemplifiera? Du menar att man köper Kinaplast och fast fashion där någon annan får ta priset för "besparingen" ex. miljön?

  SvaraRadera
 8. Spartips, syna varje räkning och slakta den. Gå ur svenska kyrkan, gå ur a-kassan, gå ur facket.Hade tre försäkringar via facket som gav rabatt men när jag ringde och kollade behöver jag bara en olycksfallsförsäkring så nu har jag tecknat( olika pris på hur stort belopp du vill kunna få i ersättning). Enbart trafikförsäkrning om bilen är äldre än 8 år,efter det får man inte ersättning för flera saker bla vagnskada. När något inträffar brukar man bara få ersättning från ett försäkringsbolag, ha därför inte samma typ av försäkring i flera bolag. MMM rekommendation: självförsäkra, dvs försäkra bara sådan som är absolut nödvändigt och var beredd att betala övigt ur egen ficka. Ha ingen djurförsäkring. Jag har bara hemförsäkring, trafikförsäkring, olycksfallsförsäkring och försäkring på mitt barn./ Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det ja, gå ur svenska kyrkan! Det är 1% av bruttolönen så det blir några spänn. Svenska kyrkan har ohemula tillgångar i företrädesvis fastigheter (förutom själva kyrkorna), land och värdepapper så låten er ej bevekas av snyftbrevet de skickar efteråt där de motiverar varför du ska betala. Jag räknade ut att jag och min man betalat drygt 300 000 i kyrkskatt genom åren så när vi gick ur för några år sedan kände jag att vi betalat tillbaka för såväl bröllopslokal som barnens dop. Glöm inte att din urträdesblankett ska vara inne före 1 november för att du ska slippa skatt nästkommande år. Och trilla inte i lurgropen att gå ur via någon av betaltjänsterna - det är helt gratis att gå ur.

   Radera
  2. Håller inte med om att "ha ingen djurförsäkring" är ett bra spartips. Utan sjukförsäkring hade min katt inte överlevt 3-årsdagen. Alternativt, jag hade varit bankrutt vid det här laget, utan ett öre över till indexfonderna. Nu är katten 15 år och ålderskrämporna tickar in och jag är mer än nöjd över att ha betalat tusentals kronor till försäkringsbolaget. Livskvallen det ger med en pälsis i mitt liv är värt det. Sorgen att inte ha kunnat betala för hans vård hade varit värre än 200 kr i månaden till Agria.

   Så om du har ett djur för att sällskapa med det så länge det går, tycker jag det är rimligt att försäkra det. Om du inte ha en rejäl buffert som du är beredd att ta av till djuret. De flesta djur behöver veterinärvård någon gång under sin livstid, många djur händer det något med varje år och veterinärvård kostar.

   Radera
 9. EnSparkTillMedelklassen25 april 2019 kl. 18:46

  Bästa tipset tycker jag nog är se varje sparad krona som en investering med direkt avkastning ist för hur mycket du sparar. Märker att folk med hushållsekonomi nöjer sig snabbt med sina räkningar och utgifter. T ex el, jämför dig med liknande hushåll. Vatten, mobil abonemang, måste du ha 60 gb internet på mobilen även om du har wifi hemma och på jobbet ? har så många sånna exempel med arbetskollegor som betalar dubbelt än mig men dem nöjer sig, tycker att det ska vara så men att jag lyckats sänka mina utgifter är för att jag har tur eller kan det kan inte dem. största problemet i sparande är ursäkter.

  SvaraRadera
 10. Men alltså, när?!?!! Får vi läsa om din mans första dag i frihet, eller kanske fin upplevelse av hans första dag i frihet :) Jag föreslår ett gästinlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu har han häcken full av hushållsnära uppdrag, men när han av sin nya chef (jag) ges lite ledigt kanske han kan få skriva lite.

   Radera
 11. För dig som gillar att träna: Jag värdar på Friskis och Svettis varannan söndag 2 timmar. För det får jag träningskort (Rikskortet som gäller i hela Sverige och utomlands) samt ett arvode på 75:-/ timme.

  SvaraRadera
 12. På skönhetsfronten kan det finnas en del grejer att minimera. Skippa sminket till vardags om det inte är så att din arbetsgivare kräver det, sparar både tid och pengar. Som bonus behöver man inte använda så mycket av det för att få effekt när man väl sminkar sig.
  Skippa också alla svindyra krämer och annat som ska stanna tiden, fysisk aktivitet har mångdubbelt bättre effekt än det bästa av preparat för att hålla huden ung.

  SvaraRadera
 13. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera