Spara pengar på våren

Det är som sagt lätt att berusas av vårkänslor, särskilt om man har trädgård, och det är då lätt hänt att man tar en tur till Plantagen eller Rusta för mycket för att köpa på sig växter för några hundra eller varför inte en ny utegrupp från Bangladesh för en tusing eller två? Såvida du inte har smaaak för då blir det Ekerö möbler. Jag har ju inte längre oadresserad reklam (och snart ej heller adresserad sådan tack vare mitt enträgna Projekt Ingrid), men när jag nu är hos svärmor i påsk får jag ta del av marknadskommunikationen enligt nedan:Lyss på producenternas lockrop:
"Hornbach - det finns alltid nåt att göra"*
"Bauhaus - När det måste bli bra"**
Blomsterleverantören avstår klatchiga taglines men har ett formspråk som gör att man, även utan estetiskt sinne, vill gå och lägga sig under en filt och somna om. Jag bläddar lite förstrött och kan konstatera att det är ungefär samma utbud och samma priserbjudanden i dem alla. Jag vill poängtera att jag förstår mekanismen hos människodjuret. Våren är en glädjens och omställningens tid, man vill ömsa skinn och då kan en gasolgrill Regal S590 SS från Broil King för 18 995 kronor kännas som ett logiskt steg i livet, på samma vis som att det kan kännas nödvändigt för fortsatt existens att stena om uppfarten. Men notera att man är ekonomiskt ansvarstagande genom att inte välja den dyraste stenen utan den i mitten (som är totalt riggad för att du ska ta just den, den högra finns bara där som ett topp-ankare för att du ska undvika att ta den för 99:95 kr. Dessutom har mellanalternativet jonglörbollar på sig vilket måste vara ett kvalitetstecken).Det jag emellertid vill belysa med detta inlägg är att man kan bejaka våren utan att slakta sin framtida frihet. Nedan några tips från the Interwebz frugal weirdohörn. Det första knepet kommer från Ruth på Living Well Spending Less:

Köp inte en pinal förrän du optimerat det du redan har
Trädgården ska först och främst städas. Nedfallna grenar och annat trädgårdsbråte ska bort. Rabatterna ska rensas och existerande jord grävas runt så att den blir sådär fräscht mullig och fin. Passa på att klippa ned grenar på buskar och träd som du bedömer inte kommer att addera ett värde när de står i full blom (det blir tyngre att klippa då).

Serva dina verktyg - helst själv
Kontrollera dina verktyg och slipa knivblad, olja det som ska oljas och se till att allt är redo för ännu en sommarsäsong. Själv brukade jag lämna in Klippo en gång vart tredje år och jag såg till att göra det tidigt på säsongen eftersom det under industrisemestern kommer en massa Stöckhölmare som ska ha sina gräsklippare servade och det pronto va. Men efter att ha sett den här filmen på YouTube så är det slut med det.Vidare kollar jag om oljan behöver bytas på vedklyven för det vore katastrof för min sommar om den led driftsstopp. I övrigt rengör jag och oljar jag häcksaxen. Jag älskar mannen på filmen, han har en sådan mysig skånska. Och han som filmar smaskar så gött på sitt tuggummi.


Förra året skaffade jag en ny sekatör så det blir inte aktuellt att lämna in den på slipning på några år, men det är ju annars ett tips. Så här långt har jag inte gjort av med några pengar på exempelvis gulliga trädgårddstomtar eller snurrande fjärilar till rabatten. Min tanke är att låta naturen utgöra min trädgård på landet. Jag säger inte att det är fel med trädgårdstomtar och miniatyrkvarnar. Men du kan väl åtminstone se dem som kronan på verket snarare än basen i din trädgård och i möjligaste mån köpa dem vintage.

Lugna dig med fröna
Ett tips från Queen of Free är att a) spara fjolårets från i en burk på ett svalt ställe, exempelvis i en jordkällare eller i din kyl och b) försöka att avhålla dig från spontan vårrus-shopping av nya frön. Ofta hinner/orkar man bara med ett begränsat urval av grödor och om du rusar åstad och köper tio sorters nya frön uppstår lätt stress. Fokusera på att göra några beprövade odlingar bra och lämna gott om utrymme för avslappning och stilla vegeterande i den famösa hängmattan. Detta gäller genomsnittsodlaren och inte om du är besatt och duktig på odling. Själv tycker jag att det är fullt tillräckligt med att sätta en omgång potatis i djupbädden samt att göra min egen mohito på den mynta jag med framgång odlar.

När jag ibland känner att även jag dras med i vårhysterin - jag är blott männscha - brukar jag återgår till mitt mantra: Vad hade italienaren gjort? Ni vet, denna frivola sydeuropé som vid den här tiden på året ställer ut ett par omaka formgjutna trädgårdsmöbler i vit plast och skuffar ut köksfönstrets enorma basilikaplanta i trädgården, för att sedan ägna sig åt livet, kärleken och konsten. Gör det vettja, istället för att snegla lystet på "Trädgårdstomte i 2 olika av polyresin".***Mvh/
FruEfficientBadass

* Gå en svenskakurs till exempel.
** Lite lustigt uttalande från en leverantör som måste ha ett av Sveriges lägsta Net Promoter Score med omdömen som "Helt otroligt dålig service!" och "Sämsta byggvaruhuset i Sverige".
*** Var tvungen att googla polyresin och det visade sig vara ett lite mer exotiskt namn på plast.

16 kommentarer:

 1. Halvt OT - apropå serva verktyg. Jag lämnade knivar hos Cervera för slipning härom veckan (Cervera skickar till Knivbrev). Gick först med i Cerveras kundklubb pga stoooor rabatt. Det var helt suveränt! Knivarna är som nya. Jag slipar regelbundet själv men efter några år (15 år...)rår man inte på det själv längre utan behöver ny grundslipning. Jag betalade 99 kr/st (det är ännu billigare med fler knivar). Jag har Global-knivar och kan inte tänka mig annat men enligt informationen kan även knivar med sämre stål slipas.

  ON topic: Jag handlar blommor till balkongen på torget, klart billigast så. Får då dessutom lokalt uppdrivna växter av super kvalitet. Fortsatt glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å bra tips med knivbrev! Jag har IKEA-knivar som kostar runt 150 kronor och det känns lite dumt att slipa dem för en hundring styck (det är vad min lokala slip tar också), men ur ett hållbarhetsperspektiv är det ju en win.

   Hur vet du att blommorna på torget är lokala? Tänker cyniskt att blommorna på mitt torg kommer från samma blomgrossist som de som säljs i blombutiken i gallerian bredvid.

   Radera
  2. För att jag pratar med handlaren och han berättar mycket stolt vad de själva drivit upp i sin handelsträdgård utanför stan, resp vad som är inköpt. Sedan är det inte särskilt svårt att se heller vad som är vad. Ljusgrönt och tanigt = hårt drivna massproducerade plantor.

   Radera
 2. Optimera det du har! Perfekt tips, eller inställning.
  Jag känner igen det mesta du skriver om hur vårivern bara skenar iväg. Vad gäller de stora kedjorna håller jag på att deppa ihop inte bara på deras reklamutskick som är full i klass med alla spelbolag utan framförallt på deras usla kvalitet.
  Tipset om att slipa sekatörer har jag inte provat än, men väl köksknivar. Det blev perfekt! Jag gick till en (liten) firma i Linköping som tog 50pix per kniv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får ta med mig knivarna till Linköping. 50kr/st känns helt rimligt. Jag minns en passage i Karen Kingstons "Feng Shui" som handlade om knivar. Kingston bor/bodde stora delar av året på Bali och hon menade att i hemmen där hade man ofta bara en kniv, men den var alltid i perfekt skick. Den kniven användes till allt - från att skala frukt till att skära kött och barnen fick tidigt lära sig att ha respekt för kniven och att hantera den för olika ändamål. Klipp till slumpvis valt svenne banan-hem där man har en låda med slöa knivar som ingen orkar ta sig an. Vilket iofs inte behövs eftersom man oftast köper helfabrikat eller tar take-away. Slipa din kniv!

   Radera
  2. Med lite tur så brukar de som erbjuder asfaltsläggning på din infart till huset även ha ett oslagbart erbjudanden för att slipa knivar, alla tjänster utförs med högsta kvalite, till mycket förmånliga priser och med leverans på plats. Enligt leverantören själv, och dom har många i arbetslaget som intygar att det förhåller sig på detta vis och att kunderna är mycket nöjda. Tror att dom även har fått bra betyg på sajten rejta där man även kan hitta många positiva omdömen.
   Bara positivt ned andra ord, instant gratification och kontant betalning. Du betalar naturligtvis själv in skatt och arbetsgivaravgifter när du deklarerar, för du tar ju ansvar för välfärden.

   Radera
  3. Är du ironisk? Jag har bara hört hemska historier om asfaltsläggarna. Har ingen erfarenhet själv dock.

   Radera
  4. Jag vill vara tydlig med att den "lilla" firman är liten i förhållande till Cervera eller Knivbrev, men de var ytterst seriösa med SMS-klart innan jag hann hem och jag fick kvitto. Jag tvekar inte ens sekund att återbesöka för att fråga om sekatörer.

   Radera
  5. FruEB, ironisk.
   Får framöver tydligt märka kommentar med "kan finnas spår av ironi i kommentaren" framöver för att undvika tvetydigheter.

   Radera
  6. Det har min 5% asperger att göra så jag tar tacksamt emot ironi-varningen.

   Radera
 3. Jag sparar ännu mer pengar på våren! Hade tänkt ge mig på att odla, men varje gång jag går in på granngården så drar jag mig för att köpa jord och pallkragar. Sen skyller jag på att jag inte vet vad jag ska odla.

  Nu har jag erkänt för mig själv att jag faktiskt är lite för bekväm och lat för att odla. Jag lägger faktiskt hellre lite mer pengar på att köpa grönsaker och frukt från Reko-ringen här i stan. :-)

  Fast jag ska nog ta mig förbi myrorna nån dag och köpa fat + spelkulor för att göra ett bad till insekterna. Har en liten barnslig förtjusning i humlor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kommer spelkulorna in i bilden?

   Radera
  2. Det kommer ett inlägg på bloggen om några dagar, men eftersom Frun frågar så kan jag länka även här:

   https://www.naturskyddsforeningen.se/hjalp-ett-bi-bygg-en-bivattnare

   Radera
  3. Å då ska jag inte spoila genom att läsa din länk.

   Radera
 4. Jag ser aldrig såna trädgårdsattiraljer till salu på blocket eller på loppisar. Har inte inhandlat några nya heller, men folk verkar vilja ha kvar sina väderkvarnar och dylikt. Jag köper alla möjliga saker och testar vad som fungerar och vad som kommer upp året efter. Sen kan man ju ta många frön själv, tex paprika, tomat och citron har jag fått att fungera. Jordgubbar fungerade icke däremot...

  SvaraRadera
 5. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera