Mygel med jämförelseindex

Jag har fallit i farstun för Sparpoddens Frida Bratt, f.d. ekonomireporter som nu är Alexanders parhäst i podden med lyckat resultat om du frågar mig.


Hon är tydlig, stringent och kunnig och fem minuter in i avsnitt 278 berör hon också ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat nämligen aktiva förvaltares lömska sätt att dribbla bort kunderna med inkompatibla jämförelseindex i syfte att framställa sig själva i bättre dager. Hon har då primärt kollat på räntefonder. Dessa innehåller i regel en mix av statsobligationer och företagsobligationer. Men då ränteläget varit lågt de senaste åren har man viktat om till att i merparten av fallen ha mest företagsobligationer för att ge lite mer bang for the buck till kunden. Detta är ju bra och många kunder är nöjda. Varför är Frida missnöjd?

Jo, för att man väljer att jämföra sina av företagsobligationer boostade fonder mot ett jämförelseindex som bara består av statsobligationer som ligger och slamkryper (ex. OMRX Treasury Bill Index.) "Det är som att jag skulle hoppa höjdhopp med min tioåriga son och vara nöjd för att jag vann." 

Frida har frågat fondbolagen och de svarar att anledningen till att man väljer detta jämförelseindex är att "vi har inget bättre index än detta". Men Frida menar ju att man kan skulle kunna göra en kombination av två index - att baka ihop ett företagsobligationsindex och ett statsobligationsindex och jämföra sig mot detta, eller kanske ännu hellre (min åsikt), använt ett rent företagsobligationsindex om merparten av innehaven ligger i företagsobligationer. Så det är fullt möjligt att hitta ett mer relevant index att jämföra sig mot. Men man vill inte eftersom det inte ser bra ut. Hon får stöd i en Morningstarartikel av Jonas Lindmark från september 2017:

"Idag finns över 30 svenska räntefonder som främst köper företagsobligationer, men jämför avkastningen med index som innehåller statspapper. De senaste åren har den tävlingen varit lätt att vinna, eftersom företagen har haft goda tider medan räntorna varit negativa på statspapper med kort löptid. Tabellen nedan innehåller ett urval med tio räntefonder som uppenbart fuskar med sitt jämförelseindex. Det vanligaste felet är att fonden nästan enbart har investerat i annat än riskfria värdepapper utgivna av svenska staten, men ändå jämförs den med OMRX Treasury Bill Index som enbart baseras på avkastningen från statspapper med kort löptid. Motsvarande fusk skulle aldrig accepteras hos en aktiefond, till exempel att en fond som enbart investerar i småbolag jämför sig med OMX S30 som enbart innehåller de största börsbolagen."

Exempel på räntefonder som fuskar med index
Räntefonder i kategorier
med SEK obligationer
Andel
statspapper
Jämförelseindex enligt
faktablad och årsrapport
Aktie-Ansvar Avkastningsfond0%OMRX Treasury Bill
Coeli Likviditetsstrategi0%OMRX Treasury Bill
Danske Invest Sverige Kort Ränta0%OMRX Treasury Bill
Handelsbanken Kortränta Criteria0%OMRX Treasury Bill
Länsförsäkringar Kort Ränta Företag0%Handelsbanken Sweden All T-Bill
Nordea Likviditetsinvest0%OMRX Treasury Bill 60 day index
Simplicity Likviditet0%OMRX Treasury Bill
Skagen Krona0%OMRX Treasury Bill
Spiltan Räntefond Sverige1,5%SSVX
Swedbank Robur Räntefond Flexibel0,2%OMRX Treasury Bill


Gällande Jonas sista mening - att det aldrig skulle accepteras att en aktiefond fipplar med fel index - är en sanning med modifikation. Knepet där är ju snarare att konstruera en fond på så sätt att man med emfas kan hävda att det inte finns relevanta jämförelseindex representerade på marknaden. Fyll fonden med indexnära OMX30-bolag men krydda med två små poster nigeriansk consumer goods och voilà, det saknas dessvärre relevant index så håll dina analytiska tassar borta från vår "Swedish FinMed Nigerian FMCG Fund" med 2,5% i förvaltningsavgift. För dig som gillar att slut shamea aktiv förvaltning men missat mina tidigare inlägg på temat kan jag rekommendera nedan läsning:

Varför aktiv förvaltning suger
Varför aktiv förvaltning suger (ja det är två olika inlägg, jag har inte så bra fantasi)
Så blir du en finansguru (som handlar om ett förvaltningsbolag som suger)
Fru EB får ett mail av Carnegie (där man spinner vidare på en reklamfilm där man animerar rödbetsbiffar men ogärna förser den potentielle kunden med information om hur fördelningen aktier/räntor ser ut)
FruEB läser en broschyr från Carnegie (där man gärna blandar äpplen och päron för att haussa den av deras fonder som faktiskt gått okej jämfört med OMX30).

Vi mottar löpande budskap från aktiv förvaltning. För någon månad sedan såg jag hur man förfulat en spårvagn i Stockholm genom att klä den i marknadsföringsmaterial från aktivt fondbolag med debilt tilltal till presumtiva kunder, en manöver vars prislapp jag skulle uppskatta börjar på en kvarts miljon - pengar tagna från kundernas avgifter. Därför ser jag det som min plikt, hör ni det PLIKT att även jag löpande påminna er om att:

a) Att vara sin egen investerare har aldrig varit lättare än idag. Gå in på flik Investera här på bloggen och sätt igång.
b) Aktiv förvaltning gör vinst. Denna vinst sker på grund av att kunder väljer att betala avgifter för en många gånger ej i paritet prisvärd produkt. En produkt där man dessutom använder dimridåer för att mörka att den inte gjort det den ska. "Men du får ju avkastning kära kund, vad är problemet?" Problemet stavas "alternativkostnad" - dina pengar hade vuxit mer om du valt ett annat alternativ än din sugiga förvaltning. Minns denna eviga sanning: "Köp aldrig någonting som aktivt säljs på dig." Köp indexfonder. Läs på om Vanguard, bli ett Boglehead. Där tapetseras inga spårvagnar, det kan jag lova.
c) Ja, det var bara det. Låt mig bara avsluta med några ord från Carnegie Strategifonds fondfaktablad:

"Fonden är aktivt förvaltad och saknar jämförelseindex".

"Hef hef hef, jävligt nöjd med den asså..."
Mvh/
FruEfficientBadass

23 kommentarer:

 1. Hur är det med dom där rackarns fond-i-fond-fonderna? Utan att veta så känns de ganska suspekta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller avgift-i-avgift, skit-i-skit, kärt barn har många namn...
   https://sparosverige.blogspot.com/2018/05/skit-i-skit.html

   Nu har jag glömt Fru EB:s policy för länkar till egna inlägg, så jag använder min egen - att ta med dem när de är relevanta. Har hon en annan gräns får hon deleta och ta mig i örat.

   Radera
  2. Haha, skit-i-skit, minns det inlägget. Ju mer rökridåer desto bättre, gärna med en senior med million dolar smile och minimal flint på pdf:ens framsida. Titta på fågeln!

   Radera
 2. Jag har inte fördjupat mig så mycket i fond-i-fonder eftersom de är produkter som aktivt säljs på fölk. Så här skriver Avanza:

  "Varför ska man då välja en FiF?
  Jo, det är ett enkelt sätt att få professionell hjälp med att välja bra fonder eftersom FiF-förvaltaren aktivt letar efter andra duktiga förvaltare vars fonder går bra." M a o ytterligare en bullshit-produkt såld av bullshitare, ibland med avgifter upp mot 3% (https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/05/21/fi-dyra-avgifter-for-fond-i-fond.html)

  SvaraRadera
 3. Bra EB. Detta är viktigt!

  Ännu bättre är det när man helt enkelt bara skriver "index" och inte vilket index man menar. Robotspararen SAVR lyckas med detta konststycke i vilseledning.

  https://help.savr.com/hur-dina-pengar-sparas/fordjupad-info-om-fonderna-du-sparar-i-genom-savr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aaargh denna odåga SAVR, önskar det fanns ett sätt att ge igen...

   Radera
  2. Men hur skulle det gå till?

   Radera
 4. Vårat företag kör med MaxM som tjänstepensionsförvaltare, och där hamnar alla som inte gör ett aktivt val i en skum fond-i-fond som senast jag tittade presterade uselt mot t.ex. OMXS30. Har varnat folk för detta på varje konsultträff, julbord, sommaravslutning eller närhelst detta kommer på tal. Inte ens chefen verkade ha nån större koll. Avgiften för denna FiF låg på över 3% och de körde med bluffar om att "det går inte att byta blabla". Går utmärkt om man ringer till Danica Pension, men det går INTE att byta direkt på webbsidan.

  Är så trött på hela denna sörjan med tjänstepensioner, ge mig en påse pengar och låt mig investera dom VART jag vill och i VILKET värdepapper som helst, tack.

  Helst hade jag velat ha tjänstepensionen hos Avanza för då kan ajg räkna in dessa stålar i resan mot 3 mille och möjligheten att bli PB-kund. Men icke sa nicke. MaxM säger nej. Det är ju för f-n mina pengar säger jag då...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undersökte också detta med att flytta till Avanza. Det gick inte i och med att jag har en kollektivt upphandlad tjänstepension.

   Radera
  2. Jag sitter i samma sits, stör mig nå fruktansvärt. Ännu en anledning att bli egen konsult så man kan tecka tjänstepensionen hos Avanza eller Nordnet.

   Radera
  3. "jag har en kollektivt upphandlad tjänstepension." Jag antar att motivationen är att svenne inte ska kunna göra som amerikanen dvs ta ut sina pensionspengar i förtid och gräva pool. Men det går väl att låsa pengarna hos annat institut å? Åtminstone ligger min privata pensionsförsäkring från tiden jag var en retard låsta i Swedbank (efter att ha legat låsta i SEB). Det fick således att flytta över den låsta lådan mellan de två storbankerna. Ännu mer irriterande Snålgrisen, eftersom det var mitt unga dumma jag som frivilligt la in pengarna där arrgh man har ju lust att gå tillbaka i tiden och örfila sig.

   Radera
 5. IPS individuellt pensionssparande som fanns förut och som man själv kunde sätta in pengar i, går att ta ut om beloppet inte överstiger cika 44 000 kr, då får man ut det som "lön" och får skatta 30% och kan göra vad man vill med pengarna( in på ISK tex).För kännedom /Catarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är ett supertips som jag själv gjorde för några månader sedan. Hade knappa 20 K som jag tog ut. Funkade finfint.

   Radera
  2. Tänk dock på att uttaget räknas som inkomst av tjänst och läggs ovanpå din vanliga lön, dvs du kan få betala mycket mer iskatt nu jämfört med om du tar ut stålarna när du har låg inkomst. Tex när du är i fire-mode så är ju inkomsten 44000 kr på ett år som inkomst av tjänst beskattas kanske med ca 10% jämfört med nu 30-40-50-60% beroende på din inkomst från ditt vanliga jobb nu.
   Du kan alltså skatta bort mycket mer än du kan förlora i avgifter, mycket beroende på din situation nu.

   Radera
  3. Att skatta 30% på redan skattade pengar - endast Sverige dessa förmåner har. Och relevant kommentar där Anonym, även om det ska till en del otur om det är just dessa max 40K som kommer peta dig över nivån för statlig inkomstskatt. Ibland är det värt det bara för att bli fri...

   Radera
  4. FruEB, när man hade iPs drog man av inbetalningarna, dvs ingen skatt på redan skattade pengar alltså. Om man inte var en retard förstås, såsom en del som fortsätter spara på denna typ av konton.

   Vad gäller beskattningen i min kommentar ovan så är det ju viss skillnad att betala 4.000 kr i skatt om man väntar något år, istället för att betala 12.000 kr (eller 20.000 kr) i skatt bara för att det måste ske "nu".
   Hur var det nu med det där mmarshmallows-test?

   Radera
  5. @Anonym 21:02: Aaah just det ja! Det är en dimma, men du har ju rätt såklart. Nu känns det bättre.

   Radera
 6. Ungefär som när man lurar svenne banan med (insert valfri sockerprodukt) och säger ”utan tillsatt socker”..
  På andra plats i innehållsförteckningen så hittar man sen xxz-juice-koncentrat (och vad som finns i detta kan man ju inte lista ut..)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag inte ens tänkt på, genitalt. "Hästberga sirapsflingor - utan tillsatt socker", kanske med tillägget "100% naturliga ingredienser" och lite närproducerat på det.

   Radera
  2. Haha ja, som Oatlys jämrans havremjölk. Stör mig så fruktansvärt på alla sockerstinna saker som marknadsförs på det viset.

   Radera
 7. FruEB, du som är frankofil, har du några minnen eller personliga berättelser kring katedralen Notre-Dame i Paris som du vill förmedla till dina följare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Notre-Dame är på ett sätt där mina barn blev till, om man tänker i orsakssamband. Skrev faktiskt om det här: https://efficientbadass.blogspot.com/2018/06/sliding-doors.html. Jag läste också på en filial til Sorbonne som låg på ön precis jämte så byggnaden var en del av mitt operativa liv i ett år. Så det är sorgligt såklart. Jag har ännu inte riktigt fattat hur det kunde ta eld på ett sådant sätt, jag menar, är det något fransmännen har så är det ju brandmän. Well well.

   Radera
 8. Jag är här för att vittna om vad Dr James gjorde för mig. Jag har lidit av (GENITAL HERPES VIRUS) sjukdom under de senaste fyra åren och har haft konstant smärta och klåda, särskilt i min privata del. Under det första året trodde jag på Gud att jag skulle bli botad någon dag. Denna sjukdom började cirkulera över hela kroppen och jag har tagit behandling från min läkare som ingenting fungerar, för några veckor sedan kom jag över ett vittnesbörd om Kasha, på internet vittnar om en herbalist som heter Dr James från Västafrika, om hur han botade honom från 7 år HSV 2. Och han gav också den här e-postadressen ... [drjamesherbalmix@gmail.com] ..., rådgivande någon att kontakta honom för att få hjälp om någon typ av sjukdomar som han skulle vara till hjälp, så jag mailade honom och berättade om min (HSV 2), han sa till mig att jag inte skulle oroa mig för att jag kommer att bli botad !! Jag tvivlade aldrig på honom. Jag tror att han kan bota mig också, Dr James förberedde och skickade mig helande olja, tvål, rötter och örter som jag tog. Under den första veckan började jag uppleva förändringar över hela mig, efter fyra veckors användning av hans rötter / örter, olja och tvål blev jag helt botad. inte mer klåda, smärta på mig längre som Dr James försäkrade mig. Efter en tid gick jag till min läkare för att göra ett nytt test. resultatet blev negativt. Så vänner, mitt råd är om du har en sådan sjukdom eller känner någon som lider av den eller någon annan sjukdom som HPV, HBV, HIV / AIDS, ALS, HBP, CANCER, NEPHROTIC SYNDROME, etc. kan du kontakta Dr James växtbaserade blandade hemmet av välbefinnande direkt på hans .... drjamesherbalmix@gamil.com ... Han är en bra man, och han kommer att hjälpa dig.

  SvaraRadera