Rika människor är lyckliga

FIRE handlar till viss del om pengar, eftersom pengar är livets smörjmedel. Men egentligen handlar FIRE om lycka - att ha tillräckligt mycket smörjmedel så att man inte tvingas att göra saker som inte känns meningsfulla bara för att kunna betala räkningarna.* Baserat på tankegodset från Derek Thompson - journalist på The Atlantic - tänkte jag nu kicka igång en miniserie på temat. Först hade jag tänkt göra en lång post men insåg att det här materialet är för fint för att mata in med bändjärn i era Netflixstressade hjärnor, så jag hackar upp det i flera delar.

DAGENS PUNKTER:

Rikare länder är lyckligare
Det allmänna narrativet brukar låta något i stil med "Tänk i Afrika, de har ingenting, ändå dansar de på gatorna och verkar så lyckliga. De har verkligen förstått något som vi i de rika länderna inte förstått. Eller så har vi haft det men förlorat det på vägen håhåjaja." Tjurskit! Modern lyckoforskning är samstämmig: De rika länderna är objektivt sett lyckligare och lyckligast av alla är danskjävlarna.Freaconomics gjorde ett bra avsnitt på det danska temat där man kan se hur det inte bara är balla-allan-pengar per se som är viktiga för den upplevda lyckonivån i ett samhälle. Nej, det är andra saker som att man delar med sig av sin rikedom till andra länder (precis som den enskilda individen mår bra av att idka välgörenhet) samt mindre inkomstklyftor drivet av välutvecklade sociala välfärdssystem.
Det sista bevisas inte minst i fallet USA där ekonomen Richard Easterlin i början av 70-talet kunde konstatera ett snittamerikanen inte blivit lyckligare, trots kraftig ekonomisk tillväxt efter andra världskriget. Den så kallade Easterlin-paradoxen gör gällande att ekonomisk tillväxt gör länder lyckligare, men bara upp till en viss punkt. Och i fallet USA har man valt att i stor utsträckning privatisera de sociala skyddsnäten genom exempelvis sjukförsäkringar vilket tenderar att öka klyftor vilket enligt forskningen leder till ett mindre lyckligt land. Vidare är de länder som återfinns i höger topp på grafen ovan demokratier med starka institutioner som värnar om människors rättigheter etc. vilket även det leder till minskade nivåer av otillfredsställelse och ohälsa.

Rika människor är lyckligare människor
Länge har man ju trott - delvis uppbackat av stuider av ex. Kahneman - att pengar bara kunde köpa lycka upp till en viss nivå som jag tror låg på en amerikansk snittårslön på 75 000 dollar (jag skulle tro att man kan transponera den siffran till runt 40 000 kronor/månad före skatt i Sverige) men att därefter var det bara som att elda för kråkorna. Döm om min förvåning då jag började höra talas om en studie utförd vid Harvard för några år sedan som gjorde gällande att:

"What they found is that people with a net worth of $10 million are significantly happier than those in the $1 million to $2 million range."

Detta går alltså stick i stäv med vad åtminstone jag trodde. Easterlinparadoxen visade ju tydligt att ekonomiskt välstånd triggar lycka upp enbart till en viss nivå men sen planar kurvan ut. Och här har vi ett gäng mångmiljonärer som menar att de är ännu lyckligare än de som bara har 10-20 millar på banken? Visserligen kom denna pengarelaterade lycka med ett stort aber. Du måste tjäna ihop degen själv. Om du har ärvt pengarna eller gift dig till dem är du lika olycklig som 20-miljonärerna.Tror du att forskarna har rätt i sina antaganden ovan? Och om ja, hur tusan kommer det sig att 100-miljonärerna är lyckligare än 10-miljonärerna?

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Jag ska alltså inte göra filler/ta fillers eller vad det idiomatiskt korrekta uttrycket är. Däremot har jag och min man givit vardera 100 kronor Wikimedia som ni ser har kampanj just nu. 0,7% av priset för tre injektioner och det varar troligtvis längre än 6 månader innan jag anmodas pynta igen. D.s.

* Om det råkar trilla in en ny läsare så måste jag kanske slänga in den gamla disclaimern att FIRE inte nödvändigtvis är synonymt med att sluta att arbeta. Men ett ISK-stash tillåter dig att ägna dig åt sådant som känns mer meningsfullt för dig, oavsett om det handlar om "välgörenhet", skrivande, en hobby, omvårdnad av släkting eller ett arbete som är roligt med dåligt betalt. 

57 kommentarer:

 1. Utan att egentligen ha en aning så tillåter jag tankarna fara iväg i lite gissningar. Jag kan tänka mig att det finns en relation till någon form av osynlig statusgräns. Det är där husen börjar bli så kostsamma att normala inkomster inte längre räcker till att få lån på. Bilarna säljs inte längre i miljontal. Resorna är mer obegränsade. Denna lyxstatus kan man upprätthålla ganska enkelt med 100mille men inte med 10. Det skulle också kunna vara så att din normala umgängeskrets faktiskt har väldigt mycket pengar och du behöver inte spela ett spel och upprätthålla en fasad. Men det tror jag inte på. Kanske är det bara så att det är där någonstans som en mättnad infinner sig och man kan vara säker på att den passiva inkomsten räcker. Valfriheten har infunnit sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker ibland på Minecraft-Markus som köpte Beverly Hills dittills dyraste hus men som enligt rykten (har ej förstahandsinfo) ändå är olycklig. Det kanske krävs ett nätverk av likaledes rika, som du är inne på, att man vet hur man drar slipstenen liksom. Plus att du kanske har råd att starta någon cool stiftelse med 100 millar som paret Gates, de verkar onekligen lyckliga (eller vad vet man).

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskastan och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
  3. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

   Radera
 2. Om jag skulle leva mitt fullständiga drömliv (och därmed vara helt lycklig), så skulle jag inte klara mig med 10 miljoner. Det är väl typ vad gården skulle kosta som jag skulle vilja köpa. Så jag håller med Frihetskraft, med 100 miljoner skulle den årliga avkastningen bli runt 4 miljoner och då skulle valfriheten vara väldigt stor.

  Istället jobbar jag på att nöja mig med det lilla. Nu är kanske inte tre hästar så himla litet, men jag tänker att det i framtiden (när den naturliga avvecklingen sker) ska räcka med en häst. Att jag blivit med flera beror ju på att möjligheten funnits, då man inte får ha en häst ensam och har man då egen gård, så blir de fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Du tänker stor hästgård och jag har genom bekanta i hästgemet förstått att det kostar skjortan och halva ärmen att driva sådant så okej. Men jag ser ju min drömtillvaro som en med minimalt antal fysiska måsten, i en minimalistisk etta på 35 kvadrat där all min tankekraft kan läggas på relationer, läsning och BIO en masse en masse (och jag har inget behov av egen biosalong). Så det är klart, det beror ju på vad man har för intressen.

   Radera
 3. Hade inte Finland gått om Danmark nu? Det var en serie artiklar i SvD nu under vintern om att finnarna, enligt FN-rapport från 2018, är världens lyckligaste folk. Sedan Norge, Danmark och Island, i den ordningen. Sverige på nionde plats. Men Frun läser inte dagligmedia heller väl? På länken nedan kan man se Finland i topp i alla fall.

  https://s3.amazonaws.com/happiness-report/2018/WHR_web.pdf

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, jag rör mig med gammal data. Att FInland - landet som givit den alkoholiserade enstöringen ett ansikte (ursäkta alla finska läsare jag menar inte att Sverige är någon vidare förebild utomlands hellre - en musgrå, konflikträdd tjänsteman med fäbless för naket) gått om länder som Spanien, Grekland, Argentina, Italien, Frankrike, ja alla dessa länder vi skandinaver gärna reser till för att uppleva lite "sann livskvalitet" på semestern, är anmärkningsvärt.

   Radera
  2. Du finner det anmärkningsvärt att de gått om de länder du radar upp?! Men svenskar har också förvånansvärt liten kunskap om Finland och finländare, trots att Finland tillhört Sverige i över 600 år och står oss kulturellt väldigt nära. Antar att det är språket som är den största barriären för denna förståelse och kanske också delvis att många svenskar blivit urbana på senare tid och därmed mer tappat kontakten med sin historia.

   Radera
  3. Det var jag som skrev det där 9:16. /Eva

   Radera
  4. Ja, och att vi (jag?) inte ser skogen för alla trän i det att jag, åtminstone innan jag blev frugal weirdo, har suktat efter den härliga livsstilen i andra länder snarare än hemma. Nu (tack Fredrik H för lyssnartipset nedan) är jag likt finländaren som uttalade sig i Ekonomiekot avsnitt/1253324 så otroligt nöjd med min tillvaro hemma. Jag tror också att det råder en begreppsförvirring när man rapporterar om lyckoforskning. Man rapporterar inte nödvändigtvis hur stor andel av dygnet man garvar, utan den fråga som åtminstone FN ställer i sina globala studier en rätt modest fråga av typen "Hur nöjd är du med ditt liv på en skala från 1-10" och som finnen sa: "Vi är ett förnöjsamt folk". Förnöjsamt är inte lika flagrant som Lyckligt?

   Radera
  5. Lycka kommer delvis ur förnöjsamhet. Att söka lycka leder knappast till förnöjsamhet.

   Jag var utbyteslärare en period i mindre finsk stad belägen nästan i skogen. Sällan har jag mött sådant lugn och sådan ödmjuket bland människor, i alla skolorna, i deras kyrka, på deras toppmoderna badhus, i deras affärer, hos den rika(?) arkitektfamiljen i magnifika huset, hos den ensamstående mamman i hyresrätten, på kursen i hjärt-lungräddning, hos polisen. Ja listan kan göras lång.

   Kommer ihåg att jag tänkte att jag alltid skulle minnas dessa två veckor för detta sagolika lugn och denna fridfulla tystnad. Och byråkratin, konservatismen, chefsauktoriteten och andligheten. När folk väl talade så var det rakt och ärligt. Mer vanligt dock att bära kniv kan väl tänkas. ;)

   /Eva

   Radera
  6. Svårt att tro på att finländare skulle vara de lyckligaste människor på jorden, möjligen de glada Karelarna då, kanske var de bara de som svarade. Älskar finskt kynne och finsk tango med Olavi Virta t ex, men det frammanar snarare mer vemod än lycka. Kanske har det lättat på, men visst har väl krigen påverkat finländarna framgent i generationerna Fördomsfullt men för mig är finländare ordningsamma och pålitliga, samt att de ofta har en humor med svärta och står ut med mycket./M

   Radera
 4. Förslagsvis har 100-millarna större möjligheter att välja vilka människor de möter än 10-millarna? Inte så många energitjuvar.
  Apropå det där med lyckliga afrikaner, jag hade en aha-upplevelse när jag pratade med en kille som tagit sig från Kongo till Fjollträsk. Han sa att "där hemma tänker man på pengar hela tiden; vem som handlar mat till kvällen, hur man ska fixa pengar till medicin för någon i familjen som blivit sjuk..." Det kändes märkligt träffa någon som var glad han kunde köpa mat precis när han ville.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men precis. Kanske något för svenne banan att kontemplera innan hen börjar grina över [insert random kränkthetsdebatt].

   Radera
 5. Tips: var ett intressant inslag om pengar och lycka på Ekonomiekot extra för ngn vecka sedan https://sverigesradio.se/avsnitt/1253324

  SvaraRadera
 6. OT:
  Jag har funderat litegrann gällande olika strategier att sälja av sitt innehav.
  Hur gör du nu, kära fru EB, när du lever av dina tillgångar och är ute ur ekorrhjulet? Säljer du av en specifik indexfond? Lever du av någon gammal missplacerad aktie? Säljer du av en viss procent av allihop?
  Kort sagt - hur är din strategi kring att sälja av, och är du taggad på att skriva ett blogginlägg om generella tips och råd när man väl ska börja använda sig av sin avkastning istället för att vara löneslav?
  /Charlottenlök

  SvaraRadera
  Svar
  1. Charlottenlök, i FruEBs hushåll har de fortfarande en lön dom inkommer varje månad. Plus bidrag. Kanske är det även någon försäkring som betalas ut, kanske går FruEB till arbetsförmedlingen, det är tyst om det här från en annars väldigt kommunikativt pigg FruEB.
   Men inte behöver FruEB ta pengar från den sparade högen - än iallafall, och inte sannolikt inom snar framtid med uthyrning av lägenhet i Stockholms innerstad för 15.000-20.000 kr (eller mer) per månad och med annat boende m d riktigt låga kostnader
   Din fråga är principiellt intressant men praktiken har ännu inte kommit ikapp.

   Radera
  2. Tyst och tyst, jag har skrivit om det exempelvis i inlägg https://efficientbadass.blogspot.com/2018/08/frueb-far-kicken.html, https://efficientbadass.blogspot.com/2018/11/vad-du-inte-bor-saga-till-en-fire-person.html och https://efficientbadass.blogspot.com/2019/02/min-rekordmanad.html. Ni som läser bloggen vet ju att jag är kontrollfreak, men som läsare Katarina sa på en av våra promenader så "löser sig saker oftast, bara inte på det sätt vi tänkte oss från början". I mitt fall har det bland annat handlat om att jag inte fick ösnkvärd snurr på mina uthyrningar av lantstället, men att jag istället fick en bättre bonus från förrförra arbetsgivaren än vad jag räknat med. Nu verkar mina månader (särskilt efter 100% övergång till Lidl och avpolettering barnförsäkringar) dessutom ha stabiliserat sig på runt 12 000 kronor ink. alles, vilket innebär att bara barnbidraget täcker närmare 40% av mina levnadsomkostnader. I år får jag inte helt optippat ännu mer skatteåterbäring, så i väntan på höstens uthyrning behöver jag inte sälja indexfonder. @Charlottenlök, jag återkommer när jag har erfarenheter i frågan men i väntan på det - sondera den amerikanska bloggosfären, där diskuteras det ofta. Någon som har tips - exempelvis ChooseFI borde ju rimligtvis ha gjort en episod på ämnet?

   Radera
  3. FruEB är ju gift och lönen från FruEBs man borde utan några större problem täcka de 7.200kr (12.000 *0,6) i månaden som den "kostnadsmassa" FruEB utgör - han är ju ändock en välutbildad ekonom med många års erfarenhet och borde dra in i storleksordningen minst 50.000 i månaden, alltså 35.000 efter skatt. Men antagligen mer, eller väsentligt mer.
   Att sälja indexfonder för familjens överlevnad borde inte vara aktuellt inom den närmaste tiden, uthyrning eller inte.

   Radera
  4. Okej, om man skippar referensen till Fru EB personligen och snarare gör om min fråga till en generell fråga. Jag är inte så långt kommen i min FIRE-resa att det är aktuellt att sälja av min portfölj för att leva på det jag heller. Är mer nyfiken på hur folk de facto gör när de kommit så långt? HUR lever man på sin avkastning på bästa sätt? Vad säljer man av?
   /Charlottenlök

   Radera
  5. Svar: Man säljer av så att den ursprungliga tillgångsallokeringen återställs, dvs rebalanserar genom försäljning. I realiteten innebär det att man säljer av det som gått bäst eller minst dåligt. (Har man inte en "ursprunglig tillgångsallokering" ser man först till att skaffa sig det ögonaböj.)

   Radera
 7. Om det beror på de tjänat dem själv tror jag de kan jämföra med hur det var innan och sen efter. De har fått belöning för slitet, sin tankekraft, energi och kreativitet. Tänker också så fast i mycket mindre skala då men tycker min partner som fick det rätt bra genom att flytta ihop med mig är mer bortskämd än jag är som jobbat från scratch och kört de tunga delarna innan.
  Tror som sagt det blir annan tacksamhet om man har nåt att relatera till som "jag kröp på golvet i flera år för att ha råd med den här lägenheten och jävlars vad jag kämpade under tårar, strid för att nå hit"..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Charlottenlök, i FruEBs hushåll har de fortfarande en lön dom inkommer varje månad. Plus bidrag. Kanske är det även någon försäkring som betalas ut, kanske går FruEB till arbetsförmedlingen, det är tyst om det här från en annars väldigt kommunikativt pigg FruEB.
   Men inte behöver FruEB ta pengar från den sparade högen - än iallafall, och inte sannolikt inom snar framtid med uthyrning av lägenhet i Stockholms innerstad för 15.000-20.000 kr (eller mer) per månad och med annat boende med riktigt låga kostnader.
   Din fråga är principiellt intressant men praktiken har ännu inte kommit ikapp.

   Radera
 8. Vågar man säga att man är olycklig om man är asrik? Sen när man börjar få så mycket pengar så komemr ju mer makt, vilket man kanske eftertraktar mer än pengarna om man eftersträvar +100 millar tex. Eller? Spekulerar bara. Men känns lite som 10 miljoner = kontroll över sitt eget liv. 100 miljoner = kontroll över andras liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vågar man säga att man är olycklig om man är asrik" Om det är anonymt?

   Radera
  2. Har inte du jobbat med marknadsundersökningar med mera? Vad är din erfarenhet att folk svarar sanningsenligt på sådan undersökningar?

   Radera
  3. Dom som svarar, och som dessutom svarar sanningsenligt på någon random marknadsundersökning där jag som tillfrågad blir exploaterad som en slav, måste vara företrädesvis de i åldersgrupperna 55 år och äldre.
   Att utföra obetalt arbete så att någon annan ska tjäna grova pengar på mitt arbete - nej, tack. Och om man nu gör det så försöker man vilseleda så gott man kan utan att de fattar det.

   En av sätten att få högre lön är ju naturligtvis att i alla dessa löneundersökningar som de vill att man ska delta i, säga att man har 15% högre lön. Då kommer så småningom hela medelvärdet att förändras och eftersom många arbetsgivare tittar på dessa undersökningar kommer de att höga lönen så att de hänger med i "marknaden".
   Enkla samband här.

   Radera
  4. Generellt sätt är ju marknadsundersökningar byggda på påvra underlag utan kvalitetssäkring. Tänk bara på de inom snålcommunityn som fyller i undersökningar medan de kokar tvål. Annat är det ju med forskning. Hur FN gör sina lyckoundersökningar vet jag inte men gissningsvis inte via samma kanaler som Unilever.

   Radera
 9. Med 100 miljoner eller mer kan nästan vad som helst hända, jag kan behålla min livsstil intakt ändå (inom rimliga gränser naturligtvis)

  Med upp till 10 miljoner ligger man i riskzoner på ett helt annat vis. Inte dag till dag, men säg över en 30års period så blir det genast annorlunda, även ganska små förändringar i skattesystemet gör att pengar försvinner okontrollerat. Kombinera det med tex en skilsmässa och du är inte alls lika säker på att du kan fortsätta leva som du tänkt tidigare. Det kan däremot de med 100 miljoner eller mer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, håller med.

   Radera
  2. @Anonym 11:27: "Kombinera det med tex en skilsmässa och du är inte alls lika säker på att du kan fortsätta leva som du tänkt tidigare. Det kan däremot de med 100 miljoner eller mer". Jag tänker på MMM som nog ligger närmare 10-miljoner SEK-sträcket och som är nyskild. Han klarar det, även om det säkert stör hans sparsamma sinne att gå miste om synergierna med att bo med barnets mamma. Men han är ju mustachian med inställningen att man anpassar sitt liv efter omständigheterna så nu bor han i ett litet hus och cyklar bara - bilen lämnade han hos exfrun. Så det beror väl kanske på hur mycket man gillar status quo-livsstilen. Min personliga uppfattning - och inte på något vis en allomfattande doktrin kring hur kreti och pleti ska tycka och känna - är att man nog lever ett mer meningsfullt liv om där också finns lite "kniven-mot-strupen" från en tid till annan, inte bara "hängslen-livrem-silvertejp" vid varje givet scenario.

   Radera
  3. FruEB , referensen till MMM "Jag tänker på MMM som nog ligger närmare 10-miljoner SEK-sträcket och som är nyskild. Han klarar det[...]" är som att referera till en elitidrottare, eller kanske en nobelpristagare. Det är klart att de klarar av det dom är mästare på.

   100 Mkr kontra 10 Mkr diskussionen ovan var tänkt med svennebanan som referens. 10Mkr förresten, för det får man väl inte ens en villa på Lidingö nuförtigen?

   Radera
  4. Diskussionen 10Mkr och 100Mkr tror jag individuell och på personbasis är det en stor variation. I min yrkesroll stöter jag på en del 100Mkr personer och det är svårt att bilda någon generell uppfattning. När man har så mycket pengar börjar det bli ett projekt hur man ska bevara sina pengar och hur de inte ska ätas upp av inflationen. Hur man ska skatteoptimera blir betydligt viktigare med storleken på förmögenheten. Vissa är helt besatta av pengar och tänker inte på något andra. Vissa är motsatsen och har ett lugn som de djupa skogarna i Värmland och uppvisar en förnöjsamhet och aura av ödmjukhet.
   /A

   Radera
 10. I USA bör man väl ha rätt mycket sparat för sin pension. Det finns 11 miljoner dollarmiljonärer i USA tydligen. Så 10 miljoner kr ses nog inte som så jättespeciellt och de tycker nog att man behöver ha mer än så för att känna att man har rejält stort rörelseutrymme.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att man kan halvera summan för en svensk fIRE-motsvarighet. Jag har förstått det som att bara en privat hälsoförsäkring börjar på runt 5-tusingen per månad. Sen har du college e d som vi utgår från ska vara gratis. Så ja, det är att jämföra äpplen och päron.

   Radera
 11. Hej, jag vill dela mitt underbara vittnesbörd Efter att ha varit i relation till mannen i åratal bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom bad jag honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavbrottet och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt på andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningsgivaren som hjälpt mig med mitt eget problem. email: babaidadawiseman01@gmail.com
   Du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

  Love Spells
  Tjäna bra pengar eller vinn en lotteri.
  Uppnå framgång i affärer.
  Andliga problem.
  Vinn domstolsfall.
  Leta efter din livspartner.
  Få ett bra betalt jobb.
  Få kontroll över ditt äktenskap.
  Ta emot tjänst och få attraktion från människor.
  Få tillbaka förlorade pengar.
  Läka dig av alla sjukdomar. både härdbara och obotliga.
  Lös graviditetsproblem och välsigna dig med spädbarn etc ...

  Kontakta den här stora mannen om du har något problem med en bestående lösning
  genom babaidadawiseman01@gmail.com
  WhatsApp: +2348136951551

  Tacka mig senare

  SvaraRadera
 12. Lauriane När jag hittade Dr. Ilekhojie var jag i desperat behov av att föra min ex älskare tillbaka. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så fort och jag hade inte något i situationen alls. Han dumpade mig efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr.Ilekhojie via hans hemsida och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att ha försökt få det han ville ha han en kärleksspell för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans . Strax efter att han gjorde sin stavning började min pojkvän skriva mig igen och kände mig hemsk för vad han bara satte mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i sitt liv och han vet det nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och sedan började han spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr.Ilekhojie hjälpte mig, är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ilekhojie till alla som behöver hjälp. E-post: gethelp05@gmail.com, Ring honom eller lägg till honom på whatsapp via: +2348147400259

  SvaraRadera
 13. Min ex-man slutade vår relation för 6 månader sedan efter att jag anklagade honom för att ha sett en annan kvinna och förolämpa honom. Jag vill ha honom tillbaka i mitt liv, men han vägrade att ha någon kontakt med mig. Han ändrade sin linje, blockerar mig från att skicka honom e-post och ringa honom. Jag var så förvirrad och vet inte vad jag ska göra. Så jag räcker till Internet för att få hjälp och jag såg ett vittnesbörd om hur denna kraftfulla stavskärmhjälp hjälper människor att få tillbaka sitt ex. Så jag kontaktar stavskäraren vars namn är Dr Ilekhojie och förklarar mitt problem för honom och han kastade en förtrollning för mig och försäkra mig om att mitt ex kommer tillbaka till mig, och till min största överraskning den andra dagen som min ex kom och knackade på min dörr och ber mig förlåta honom. Jag är så glad att min kärlek är tillbaka igen. Än en gång tack Dr Ilekhojie, du är verkligen begåvad och begåvad. Skicka e-post till Dr Ilekhojie, han är det enda svaret på dina problem. Han kan vara till stor hjälp och jag kommer inte att sluta publicera hans namn för det bra arbete han gjorde för mig och folk pratar fortfarande om honom på Internet. e-post: gethelp05@gmail.com eller Whats App honom på +2348147400259

  SvaraRadera
 14. Hej, jag heter "Anne Persson" Jag är från Eslöv, Sverige. Jag var gift i 12 år med Petter. Saker började bli ful och vi hade slagsmål och argument nästan varje gång på grund av min oförmåga att fostra honom ett barn. Min man började plötsligt sova ute och ge olika ursäkter varför han inte kan komma hem. Han började ha affärer med andra kvinnor utanför och tänkte inte på hur jag kommer att känna.

  Hela min värld blev krossad och det verkar för mig att jag förlorade den enda person som jag någonsin verkligen älskat. Oscar var min bästa vän, min själsfrände, min superhjälte och min hjärtslag men han ser inte längre något bra i mig. Det blev värre vid en tidpunkt som han ansökte om skilsmässa ... Jag försökte mitt bästa för att få honom att ändra tanken och stanna hos mig men all ansträngning var meningslös. Jag bad och försökte allt men ändå fungerade ingenting.

  Genombrottet kom när någon introducerade mig för den här underbara, stora stava caster som så småningom hjälpte mig ... Jag har aldrig varit ett fan av saker som detta men bestämde mig bara för att motvilligt försöka att jag var desperat och lämnade inget val ... Han gjorde speciella böner och använde rötter och örter ... Inom två dagar ringde Petter till mig och var ledsen för alla de känslomässiga trauma som han hade orsakat mig, han flyttade tillbaka till huset och vi fortsätter att leva lyckligt. vad ett underbart mirakel Baba Egbe gjorde för mig och min familj. De goda nyheterna är Petter och jag är nu tillbaka tillsammans och lever lyckligt och vi har välsignats med två härliga pojkar efter 12 års barnlöshet. Han hjälpte mig också att lösa mitt artritproblem som jag har jobbat med i flera år

  Jag har introducerat honom för många par med problem över hela världen och de har haft goda nyheter ... Jag tror starkt att någon där ute behöver hans hjälp. För brådskande hjälp av alla slag, kontakta Baba Egbe nu via hans e-post: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp honom på +2347013499818

  SvaraRadera
 15. Jag läste en kommentar online från en Los Angeles-baserad journalist avslöjar hur hon hittar en verklig kärlekspartner (mannen) 2 månader efter att hennes ex-pojkvän bröt upp med henne, med hjälp av en Love spellcaster.
  Jag skickar ett e-postmeddelande för att kontakta samma Dr.Oduduwa eftersom jag har dessa kraftfulla avsikter att saker kommer att fungera för mig, jag trodde att vittnesmål är verkliga livet bevisar. Jag insåg att det här skulle vara bra att dela här eftersom jag vet att det kommer att inspirera andra också.
  Så tur för mig att jag stötte på oduduwa e-postkontakt i ett blogginlägg. I dag vittnar jag med glädje och lycka till världen ... detta är ett av de mest glada ögonblicken i mitt liv. Oduduwa den storslagna kärleks-stavningen, startade en trollformel för mina räkning för att återfå min ex-man med sin trollformel och magi.
  Jag är gift i över 6 år och det var så fruktansvärt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter en skilsmässa, vi blev uppdelade för 3 månader sedan och vi kom tillbaka igen efter så mycket tiggeri med trevliga gåvor av kärlek.
  Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att känna sig illa längre ... jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. idag lever vi båda lyckligt tillsammans. Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone så är det som det känns).
  Jag är glad och tacksam för den här stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att detta också fungerar för dig, 100% säker.
  kontakta Dr.Oduduwa för brådskande hjälp för att fixa ditt trasiga äktenskap via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  han har befogenheter att lösa följande relationsfrågor;
  * Love Spells Win-Back Ex-älskare
  * Magi för framgång och marknadsföring
  * lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDDSHOOK
  * förbannelse upplösning
  * andlig rening
  * fertilitetsmagi - FRUITS OF WOMEN
  * dekret magi, STAV LOTTERI & VIN-SPEL STAV
  Att läsa artiklar på internet hjälper verkligen mycket med att ge en snabb och brådskande lösning på livsproblem.
  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 16. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera
 17. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera
 18. vill bara dela min recension om den kraftfulla trollformeln DR WALE min man ansökte om skilsmässa efter nio goda år av äktenskap det var svårt för mig och barnen Jag gjorde allt jag kunde för att rädda mitt äktenskap och min familj men allt misslyckades tills en vän av mina berättade för mig om DR WALEs underbara arbete. Jag kontaktade honom och han försäkrade mig inom några veckor att allt kommer att bli bra, verkligen inom några veckor till min största förvåning kom min man tillbaka hem och han gick på knä och grät och bad mig om förlåtelse Jag är så glad just nu tack så mycket DR WALE, Ett meddelande till honom idag kan också förändra ditt liv till det bättre. WhatsApp/Viber: +2347054019402 eller e-post: drwalespellhome@gmail.com

  SvaraRadera
 19. Mitt 20-åriga äktenskap välsignat med fyra barn var på väg att gå sönder eftersom min älskade man sa att han var trött på vårt äktenskap och ville skiljas utan anledning, jag visste att något var fel så efter 3 månaders sökande och många besvikelser gick jag för att söka hjälp från andra människor Jag träffade äntligen DR. SUNNY, en andlig man välsignad av sina gudar med en övernaturlig förmåga att lösa olika problem i livet. Jag förklarade min situation för honom och han ställde några frågor till mig som jag svarade ärligt, DR SUNNY berättade för mig vad problemet var och berättade för mig vad jag skulle göra, jag följde alla hans instruktioner och efter en vecka kom min man tillbaka hem. stannade ute i två månader och rev upp skilsmässopapperet och idag bor vi lugnt hemma. Om något stör dig i livet och du vill ha en snabb och pålitlig lösning, kontakta DR SUNNY så får du en anledning att dela ditt vittnesbörd som jag. Kontakta Whatsapp: +2348082943805 eller e-post:drsunnydsolution1@gmail.com

  SvaraRadera
 20. Jag vill bara ta ett nytt tillfälle att vittna om vad den här stora spellcaster Voodoo Lord har gjort för mig igen. Mitt första möte med honom hjälpte mig att återställa fred, kärlek och lycka i mitt äktenskap genom att göra mig gravid och även få min man att sluta vara otrogen och börja bete sig ansvarsfullt. Och nu fick han precis min man att få sin långa befordran på sin arbetsplats med andra förmåner. Nu är det ännu en nivå av lycka i min familj på grund av denna fantastiska, kraftfulla och effektiva spellcaster. Kontakta honom nu och be honom om hjälp med hans kontaktuppgifter voodooconnect60@gmail.com du kan också använda whatsapp + 234 8097014925... Han kan göra underverk, han har gjort underverk för mig igen för andra gången.

  SvaraRadera
 21. Har aldrig haft en sexuellt överförbar sjukdom (STD) tidigare och har aldrig haft oskyddat sex. Däremot hade jag en pojkvän, som vid den tiden hade munsår. Uppriktigt sagt antog vi att det bara var en plats eftersom vi aldrig fick veta om HERPES förrän nu. Vi ägnade oss åt oralsex, och det var så jag fick HERPES. Tack och lov för att jag hittade voodoo herre på nätet som förtrollade lite välmående och som även förberedde mig ett naturläkemedel som jag bara tog i 14 dagar med tro, sedan efter att jag började märka förändringar i min kropp gick jag för en kontroll på sjukhuset och bekräftade att jag blev totalt botad från HERPES (herpesnegativ). Hans medicin har inga BIVERKNINGAR, det finns ingen speciell diet när du tar droger du kan kontakta honom på hans e-post: voodooconnect60@gmail.com och även på whatsApp +234- 8097014925 och få alla dina hälsoproblem lösta.

  SvaraRadera
 22. Jag tackar den genuina och kraftfulla spellcaster Voodo lord för att han tog tillbaka min älskare till mig. Han sa bara till mig att tillhandahålla de föremål han kommer att behöva för att besvärjelsen skulle vara mycket effektiv och jag gav föremålen, han ställde några frågor och jag svarade. Efter att han tagit emot föremålen sa han till mig om fyrtioåtta timmar (48 timmar) att jag kommer att börja se resultatet av besvärjelsen han kastade, och det var precis vad som hände, varje sak han sa kom ut precis som han sa att det skulle vara. Voodoo lord är en riktig man av sina ord. Kontakta honom för att få dina problem lösta en gång för alla.
  E-post: voodooconnect60@gmail.com
  WhatsApp: +234 8097014925

  SvaraRadera
 23. Världen borde känna en stor trollkarl `` Voodoo Lord``, som har den perfekta lösningen på problem i relationer, äktenskap, hälsa, ekonomi och alla andra problem som bekymrar mänskligheten. Den främsta anledningen till att jag gick till en voodoo-herre var att leta efter en lösning för att få tillbaka min man och bli gravid var att min man lämnade mig för att jag inte kunde bli gravid efter 14 års äktenskap. Jag läste nyligen några vittnesmål på Internet som några människor skrev om voodoo Lord, och jag blev väldigt glad och bestämde mig för att be om hjälp. Han gjorde jobbet perfekt genom att få min man att komma tillbaka till mig och be om förlåtelse, några månader senare blev jag gravid. Nu är jag en stolt tvillingmamma, en pojke och en tjej, och min man har aldrig slutat älska mig och vi har levt väldigt lyckliga tillsammans. Jag kan inte låta bli att publicera hans namn på Internet på grund av det goda arbete han gjorde för mig. Alla som behöver hans hjälp bör kontakta honom via e-post [voodooconnect60@gmail.com] eller lägga till honom på WhatsApp [+234 8097014925] Du kan kontakta honom idag för att lösa dina problem och vara lycklig för alltid.

  SvaraRadera
 24. Efter att jag och min man gifte oss flyttade vi till en annan stad och vi fick båda jobb och började arbeta och leva tillsammans lyckligt. Vi hade aldrig några problem förrän en kollega till honom började göra allt hon kan för att få min mans uppmärksamhet. Jag visste aldrig hela tiden vad som hände förrän han började sova ut och hitta på ursäkter. Saker och ting gick utom kontroll och han slutade till slut ta hand om mina behov. Jag visste vid det tillfället att jag behövde hjälp så jag kontaktade Dr Isikolo och förklarade allt för honom. Han berättade allt som har pågått och lovade att fixa problemen åt mig, vilket han gjorde. Han kastade en kärleksåterföreningsförtrollning för mig som återförenade mig och min man och han började bli mannen som jag alltid älskat honom för att vara strax efter 48 timmar som Dr Isikolo arbetade för mig. Vi är båda glada nu och det hade inte varit möjligt om det inte hade varit för Dr Isikolo. Kontakta honom om du behöver hjälp. Sms:a honom på WhatsApp honom på +2348133261196 eller hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera
 25. Jag tappade mitt äktenskap efter två år och det var en hemsk upplevelse för mig. Min fru lämnade mig och min son och allt hände utanför min kontroll och jag kände aldrig få människor runt mig som konstruerade min fru och vände henne mot mig bara för att jag väljer att bygga min familj och fokusera mer på det. Jag var tvungen att söka hjälp eftersom jag vet att jag inte gjorde något för att mitt äktenskap kraschade. Dr Isikolo hjälpte mig och mycket avslöjades för mig om vad som hände. Han kastade en kärleksåterförening som bindde min fru och jag tillbaka tillsammans och hela ondskan min familj gjorde mot mig avslöjades. Jag är tacksam för att mitt hem är tillbaka mer lyckligare än någonsin och all uppskattning går till Dr Isikolo eftersom han verkligen fixade mina problem strax efter 48 timmar. E -post: isikolosolutionhome@gmail.com eller sms honom på whatsapp honom på +2348133261196

  SvaraRadera
 26. Min man som jag byggde mitt liv med i 23 år lämnade mig och barnen utan ett ord. Allt rasade över mig och jag sträckte ut handen till våra nära och kära och ingen kunde hjälpa. Det kom en tid då han ansökte om skilsmässa även när vi inte hade några problem eller någonsin slogs om något katastrofalt. Dr Isikolo kom till min räddning och fixade problemet jag hade med min man. Han återförenade oss igen och han återvände hem till oss. Livet är verkligen mystiskt och jag trodde aldrig att jag skulle uppleva det jag gick igenom men allt tack vare Dr Isikolo som arbetade för mig och försäkrade mig om de positiva resultaten efter 48 timmar som verkligen blev som han lovade. Han kan också lösa dina problem om du kontaktar honom nu. Sms:a honom på WhatsApp honom på +2348133261196 eller mejla: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera
 27. Efter att jag och min man gifte oss flyttade vi till en annan stad och vi fick båda jobb och började arbeta och leva tillsammans lyckligt. Vi hade aldrig några problem förrän en kollega till honom började göra allt hon kan för att få min mans uppmärksamhet. Jag visste aldrig hela tiden vad som hände förrän han började sova ut och hitta på ursäkter. Saker och ting gick utom kontroll och han slutade till slut ta hand om mina behov. Jag visste vid det tillfället att jag behövde hjälp så jag kontaktade Dr Isikolo och förklarade allt för honom. Han berättade för mig allt som har pågått och lovade att fixa problemen åt mig, vilket han gjorde. Han kastade en kärleksåterföreningsförtrollning för mig som återförenade mig och min man och han började bli mannen som jag alltid älskat honom för att vara strax efter 48 timmar som Dr Isikolo arbetade för mig. Vi är båda glada nu och det hade inte varit möjligt om inte Dr Isikolo hade haft det. Kontakta honom om du behöver hjälp. Hans e-post: isikolosolutionhome@gmail.com eller sms:a honom på WhatsApp via +2348133261196

  SvaraRadera
 28. Jag visste aldrig att jag kunde få tillbaka min fästman tills jag kontaktade Dr Isikolo som hjälpte mig. Jag hade ett fruktansvärt missförstånd med min man och vi gick olika vägar. Jag var nedstämd känslomässigt och visste inte vad jag skulle göra för att hjälpa situationen. Så jag fick veta om Dr Isikolo. Jag kontaktade honom och fick honom att hjälpa till med mina problem. Han berättade allt jag behövde veta och förstod och jag följde procedurerna och han fixade så småningom problemet åt mig och nu är jag och min fästman tillsammans igen och jag vet att vi snart kommer att gifta oss. Det hade inte varit möjligt om Dr Isikolo inte hjälpte mig som utlovat. Resultatet av hans arbete visar sig säkert efter 48 timmar och det är 100% garanterat. Det är synligt för mig att se effekten av resultatet av allt han gjorde för mig och verkligen kärleken och tillgivenheten mellan mig och min fästman är helt återställd och det gläder mitt hjärta att jag inte förlorade honom till någon där ute. Han kan lika gärna hjälpa dig om du vänder dig till honom nu. Sms:a honom på WhatsApp honom på +2348133261196 eller mejla: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera
 29. min man lämnade mig och sa att han är trött på vårt äktenskap, efter att ha varit tillsammans i 12 år och välsignad med 3 vackra barn, kom detta som en överraskning för mig eftersom min man brukade vara en omtänksam och kärleksfull man mot mig och barnen. så jag kontaktade Dr Ajayi för att få hjälp efter att ha läst bra vittnesmål om honom, hur han hjälpte dem som hade äktenskapsproblem, efter en veckas förklaring av mitt äktenskapsproblem för Dr Ajayi och gjort allt han sa åt mig att göra, till min största förvåning kom min man tillbaka hem efter tre månaders separation. Jag är en lycklig kvinna igen. Om du behöver hjälp av en kraftfull andlig man för att lösa dina relationsproblem eller någon annan sak som stör dig i livet kontakta Dr Ajayi på telegram /Whatsapp: +2347084887094 eller e-post: drajayi1990@gmail.com för en varaktig lösning.

  SvaraRadera