Ett If-dilemma

Tro det eller ej, men i veckan var jag i kontakt med If. Som ni vet har jag ett lite frostigt förhållande med försäkringsbolag i allmänhet och If i synnerhet (eftersom de har varit det bolag där jag - varandes en retard - pytsat in en rätt ansenlig del av mitt sparutrymme under åren). Gårdagens ämne handlade om att barn har en förmåga att förstöra elektronik och med tre barn i hushållet har det hänt både en och två gånger att vi fått ta en tur till Apple Store med en dator full med Fanta och för den som är intresserad var senaste estimatet på lagning 18 000 kronor vilket är cirka 9 000 kronor mer än inköpspris.

Nu står vi inför att införskaffa ny utrustning till 14-åringen i form av en sorts avancerad iPad med fristående tangentbord samt ritpenna för digitalt bruk och hela kalaset kommer att gå på runt 14 000 kronor. Av princip vill jag inte köpa den här typen av saker på Blocket eftersom a) de har en rätt begränsad livslängd och köper man produkter med ett par år på nacken är risken att du bara har ett par år kvar = inte särskilt lönsamt b) man vet mindre om varans ursprung än om man köper i butik c) om något blir fel vill jag gärna kunna höra av mig till butikens support, inte ringa och jaga en privatperson som anser att affärsrelationen är avslutad.

Nu är 14-åringen väldigt varsam med sina grejer så jag är inte så orolig över tapp och fukt. Men de två andra är tekniska vilddjur. Förutom fukt är det en klassiker att de tar med sina datorer upp i loftsängarna och framåt vargtimmen hör man ett brak när en MacBook Air sparkats ut av sömnrörligt barn och rasar två meter ner mot trägolv. Hittills har de faktiskt klarat sig (barnen, från strypning alltså) men det är bara en tidsfråga tills de inte gör det och vad jag erfar så kommer det inte vara ekonomiskt försvarbart att reparera dem utan vi kommer att behöva köpa nytt. Här är If:s erbjudande till oss:

- "Liten" hemförsäkring: 3 687 kr/år eller 307 kr/mån. Denna har vi idag. Täcker ingen trasig teknik.
- "Mellan" hemförsäkring ink. det som förr kallades "drulleförsäkring": 5 630 kr/år eller 469 kr/mån eller knappt 2 000 mer än vad vi betalar idag. Varan skrivs kontinuerligt ned så den potentiella utbetalningen minskar - gissningsvis kraftigt - för varje år som går.
- "Stor" hemförsäkring ink. detsamma plus en massa övrigt jox av typen mega-bauta-utlandsrese-försäkring som vi aldrig kommer att nyttja: 8 204 kr/år eller 684 kr/mån d.v.s. 4 517 kronor mer än den vi har idag. Varans prislappspris betalas ut fram till och med år jag tror det var fyra, sen blir det nedskrivning som med "mellan".

En kort passus här: Om vi leker med tanken på att någon av småttingarna gör sönder sin MacBook vartannat år och vi ligger kvar i vår slimmade bas-hemförsäkring är vi redan där uppe i #sparadkrona 9 034 kronor under en tvåårsperiod, d.v.s. vi kan köpa en ny utan att göra försäkringsärende av det bara med diffen i självrisk. Ställer vi den mot mellanförsäkringen är det inte lika uppenbart eftersom diffen där bara är 2 000 kronor per år = 4 000 kronor på två år. Men då ska du ha med dig att mellanförsäkringen inte ersätter prislappspriset så som den stora gör, utan den räknar med en värdeminskning av datorn. Det skulle förvåna mig om vi skulle få ut mer än halva inköpsvärdet, d.v.s. 4 500 kronor, om skadan inträffar ett par år in i ägandet. Då blir den monetära fördelen plötsligt bara 500 spänn (förutsatt att vi utgår från att barnet klarar två år utan att hälla vätska i datorn). Och den monetära fördelen gäller ju bara om något går åt skogen och vi nyttjar försäkringen. Om vi inte nyttjar försäkringen har vi ju bara pytsat in till alla andra föräldrars olycka utan att få något för pengarna själva. Osolidariskt av mig? Kan inte hjälpa det, jag är försäkringsbolagsskadad av alla år av outnyttjade premier.

Okej men 14-åringens grejer är rätt värdefulla och då kan tyckas att det kan vara värt en retard-försäkring mega plus för 8 204 kronor per år väl? Men va? Fanns det ett aber? Mannen på If förklarade för mig att detta med återbetalning av prislappspriset enbart gäller datorer, inte iPads (14-åringens iPad med inkopplat tangentbord är i funktion visserligen mer en dator/ritplatta men jag gissar att vi skulle dra det korta strået vid ett försäkringsärende), mobiler eller kameror. Då görs en nedskrivning och vi kanske får ut halva det pris vi gav vid köpet d.v.s. vår svindyra stora hemförsäkring blir plötsligt en mellanhemförsäkring.

Jag inser att det här är i allra högsta grad ointressant för er, men jag skulle ändå vilja ha ett råd i frågan särskilt från de av er som har ett förflutet i försäkringsbranschen. Det känns ju så skönt att tänka att man ska slippa få spel varje gång man hör den där dunsen mitt i natten, eller när 11-åringen kommer med en av klibbig läsk nedspullen dator. Och ett par hundra i månaden är ju ingen big deal? Men det är ju det när du räknar efter! Med de pengar vi sparar på att inte betala den stora försäkringen bygger vi ju som en teknikfond här hemma som, till skillnad från den godtyckliga högst hypotetiska utbetalningen från If vid eventuell skada, är säkrad till 100%. Hellre en fågel i handen-resonemanget.


Eller vad säger du smartass?

Mvh/
FruEfficientBadass

42 kommentarer:

 1. Barnen får ha teknikprylar med sig i sängen?! Jag tror det var länge sedan jag sov över hos en barnfamilj. Misstänker att jag skulle få spader av den tillåtande och barnvänliga miljön... ;)

  /Eva

  SvaraRadera
 2. Lägg en madrass nedan för barnens sängar, så landar elektroniken mjukt och billigt.

  SvaraRadera
 3. Man kan ju spara in försäkringen och mer därtill om man lämnar den stängda, överprissatta Applevärlden bakom sig...

  SvaraRadera
 4. Det låter som ni skulle spara tiotusentals kronor årligen på att köpa likvärdiga produkter utan äpplen på.
  Eller blir det svår mobbning i skolan då?
  /Holger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobbig mobbing i skolan då. I ett av fallen är de tmotiverat då barnet i fråga använder en del kreativa program som inte stöds av pc, men det andra barnet kolla mest på YouTube så det känns som brutal overkill. Det tredje barnet har varit väldigt billigt i drift med begagnade datorer och nu senaste en billig pc. Men nu vill barnet använda vissa ritprogram och den ritpennan funkar med iPad ej med androidalternativen. Så ja, vi hade kunnat undvika en del äpplen. Jag personligen förstår inte alls grejen, bytte till MacBook på mitt sista jobb och slet mitt hår. De har ju inte ens Delete, typ världens bästa knapp?

   Radera
  2. Jag är verkligen inte heller speciellt förtjust i försäkringsbolag, även om dom faktiskt sköter en del akuta ärenden på just det befriande sätt som man önskar. Jag har dock en viss förståelse för försäkringsbranschens inställning till trasig elektronik och då speciellt Apple. Pris och kvalitet står i extremt dålig relation till varandra. Är det inte skärmbyte så är det batteri som kokar eller någon annan magi som inträffar. Vad gäller alternativ till Apple så finns det i princip alltid, men det brukar också innebära att man behöver spilla sin kreativitet på att få det att fungera. Nåväl, när man trots femtielva alternativa konstruktiva resonemang ändå kommer fram till att det är Apple som gäller så har jag kört vidare utan specialförsäkringar och ta smällarna när de kommer. Jag upplever att drullarna får mer och mer förståelse och kanske det helt plötsligt går ihop så, nu är det nog bara precis i ekonomisk balans.

   Radera
 5. Har aldrig använt den delen av försäkringen så tror inte det kommer vara lönsamt och då har jag ändå barn likvärdig ålder, fast minus loftsängar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I rest my case. Nej, det blir nog ingen drulle för oss utan mer digital respekt. Bland annat har vi instiftat dator-från-säng-till-hyllan-vid-klockslag X (vågar inte skriva vad det klockslaget är på grund av Eva).

   Radera
 6. Säger ju det kostar ha barn :) Tycker det är så skumt med alla som, nää, det är såå billigt, kostar knappt nåt alls. Har inga bra idéer tyvärr men kan man sätta datorerna i koppel så de inte kan tas med upp i sängen? :) Eller begränsa fantadrickandet till enbart köket för att minimera risken? De kanske får en femkrona varje gång de bara dricker läsk i köket och inte tar upp datorn i sängen? Eller kan man lära dem sätta ett kryss på upphängt papper för ej medtagen läsk/dator och först till mål vinner nåt de önskar? Blir eventuellt billigare på sikt..

  SvaraRadera
 7. Om man bortser från If, skulle man inte kunna punktförsäkra dyrbarheterna? Lloyds i London?

  SvaraRadera
 8. Gör som jag. Lär dig laga själv Appels produkter är otroligt enkla och kostnadseffektivt ihopsatta. När barna blir runt 16 börjar grejerna bli så viktiga för dom att dom helt slutar gå sönder på dessa konstiga vis som saft i plattan drämda i golven mm.mm. Då kan man tjäna en slant och laga sina vänners Äpplen:) Blir billigare än försäkringspremie. Jag vet :) Mvh Raggaren

  SvaraRadera
 9. Min lösning skulle nog vara att fixa problemet, dvs dom som lyckas ha sönder sakerna.
  När barn under 3år lyckas tappa saker så är det ok, men att man kommer undan med fantaspill (har du räknat på vad sockerblask kostar?) eller att förhållningsreglerna med elektronik som snuttetrasa i sängen får repatationskontot att öka är ju inte bara att svälja. Gör en rotorsaksanalys och fixa problemet.


  /idag surgubbe som är trött på mesföräldrar

  SvaraRadera
 10. Jag skulle ta försäkring på plattan när jag köpte den (typ den som Elgiganten och dyl alltid försöker pracka på en) och se den försäkringens om en del av inköpspriset. Tror det nånstans blir billigare för er med tanke på hur mkt det skiljde mellan de olika förseningarna och den dagen paddan inte lever längre så avlutas den. Tror inte heller såna försäkringar har åldersavdrag på samma sätt.
  Mvh L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å de där försäkringarna som jag vanligtvis fnyser åt, tanken har faktiskt inte slagit mig. Då slipper man ju pynta för det stora feta reseskyddet man inte kommer att använda utan fokuserar skyddet til själva prylen. Genialt! Ska kolla upp det vid köptillfället.

   Radera
 11. Försäkringar, inte förseningar..../L

  SvaraRadera
 12. Hmm, har väl två tips här, dels köp inte Äppelprylar. Här kör vi Microsoft (till mig som jobbar) och Android till "leksakerna". Skulle den lille ta sönder sin leksak pga ovarsamhet så kommer det att dröja länge tills det köps en ny. Jag tror det är billigast att lära barnen, den hårda vägen om så behövs, att tar man sönder något genom att vara ovarsam/slarvig så kommer inte en ny automatiskt att dyka upp på mammas och pappas bekostnad. En olycka kan hända alla, men händer det fler gånger så är det ett symptom på att vederbörande, barn som vuxen, inte kan hantera sådana prylar på ett vettigt sätt.

  Det finns ju stötdämpande skal som används i industrin, som gör att telefoner och plattor kan tappas i betonggolv. Detta hade jag till att börja med införskaffat.

  SvaraRadera
 13. Måste nog hålla med surgubben här. Här är något fel som är trasigt när de har dyra teknikprylar med sig i sängen och som kan riskera att gå sönder för att de inte läggs undan när de ska sova./Surtant

  SvaraRadera
 14. Min rekommendation är fler regler och konsekvenser, inte försäkringar. Försäkringar ska man köpa för sånt som fastigheter som man inte kan ersätta själv. Detta sagt med tjugo års erfarenhet av branschen.

  SvaraRadera
 15. Jag skulle ändå satsa på en begagnad iPad från tradera/blocket 5e generationen 2017 för ca 2500-3000kr. Köp till ett blåtand tagentbord + penna och du har ungefär samma lösning. Om de håller 2år är det en driftskostnad på 166kr/mån jmf köpa ny med livslängd 5år = 233kr/mån

  SvaraRadera
 16. Försäkringsbolag och kasinon vinner alltid i längden. Kolla gärna in detta företaget som köper in störe parti elektronik från företag och återställer dem till nyskick. Bra för din plånbok och miljön.

  https://www.arrowdirect.se
  (ja det finns Apple där)

  Nu har jag inte lika stora barn som dig men måste det vara Apple? De är ju lite Rolls-Royce för datorer/telefoner.

  SvaraRadera
 17. Min princip när det gäller försäkringar är att jag försäkrar när sannolikheten för skada är hög och kostnaden för försäkringen klart understiger kostnaden för skadan. Dessutom försäkrar jag trots liten skaderisk när kostnaden för skadan kan bli mycket stor (hemförsäkring, bilförsäkring mm).

  Det funkar bra för mig eftersom jag är en ganska aktsam person.

  När det gäller barnen tror jag ändå att surgubben och suratanten ovan är något på spåren. Efter en viss ålder (oklart vilken) borde det få konsekvenser när man i vredesmod eller av oaktsamhet krossar dyra favoritprylar i golvet. Det känns som ett bra lifeskill att ha med sig på sin livsresa. Som ett minimum kanske att man får vara utan en period.

  Om inte det är en option så rekommenderar jag på allvar en madrass nedanför sängen. Förslaget må ha varit framfört som sarkasm men är ett exempel på den typ av enkla "out of the box"-lösningar som jag älskar.

  SvaraRadera
 18. Att GE saker till barn (eller någon) för den delen har sällan funkat är min erfarenhet då dessa värdesaker (oftast) hanteras vårdslöst och orsakat mig många gråa hår, ledsamt öga och tandagnissel. Säg den förälder som inom ganska kort inte hittat den där livsviktiga fina märkes-tröjan i en klädhög nånstans, bortglömd eller borttappad etc. Saker man får har inget värde längre, Lätt fånget, lätt förgånget..

  Som förälder förstår jag dilemmat med att vara det enda barnet utan "insert pryl här" oxå. Men du får ju inga teknikprylar gratis, så vore det inte rimligt att barnen oxå får jobba för dom och lära sig mäta värdet mot (arbets)insatser?

  På jobbet har vi en IT-budget som fylls på med X kronor per person/månad. Hanterar jag min utrustning väl (läs tappar inga telefoner i toa på fyllan eller lämnar i säkerhetskontrollen på flyget und su weiter) Så fylls budgeten på och jag kan utan argumentation be om en ny pryl när jag tycker det är behov/läge om det täcks av min sparade budget. Men ja, då är jag ju medveten om att kassan minskar och det tar tid jobba upp till nästa pryl-feeling inbefinner sig. Så om kidsen hade en teknik-månadsbudget som fylls på enligt motprestation x? Skulle det finnas en lärdom i ett sådan scenario? Då kommer det ju finnas en mindre slant i budgeten om olyckan är framme om ett år. Ingen olycka, då kan man köpa vad man vill om säg 3 år, no questions asked, typ.

  På arbetsplatsen blir jag självklart inte utan arbetsredskap om olyckan är framme, men jag vet inte om vårdslöshet a la fanta eller dator i sängen borde räknas som olycka

  Nu var det inte barnuppfostran du frågade efter, men det är ju svårt låta bli säga nåt om det i sammanhanget :)

  Jag har en retard-försäkring sen gammalt och har på alla år EN gång utnyttjat drulle-delen till en reparation av digitalkamera i 30K klassen. Vilket var halvnajs men i det långa loppet har jag ju förmodligen betalat den summan jag fick ut flera gånger om över åren. Det är väl typ bara om hela kåken brinner upp som det där med försäkring känns som en bra grej att ha. Och sjukförsäkring vid utlandsresa, typ operation i USA, ve och fasa. Prylar vette fan om är lönt egentligen försäkra ever. Ska bums se över det själv och förmodligen spara en slant.

  SvaraRadera
 19. Alltså jag ska i alla fall sno ”surgängets” tips hit hem, låter billigast både på kort och lång sikt.

  Eva, du kanske skulle börja jobba som nanny? Eva Poppins AB! Här hemma skulle du få jobb med en gång (fast nu lägger vi ju inte pengar på sånt). Men i Djursholm kanske...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, du är rolig du! Har faktiskt jobbat på ett gymnasium i Djursholm, men det precis före tekniken äntligen kom och fyllde tomrummen i själarna. Det är säkert bättre idag för då verkade inte så få ungdomar mest vara vilsna på grund av arbetsknarkande och alkoholiserade föräldrar. Idag i våra mer moderna och utvecklade tidevarv, är det nog så att en surnanny bara skulle framstå som en löjlig relik i och med att tekniken ju faktiskt löser alla problem åt oss, ja pengarna också förstås. Mycket teknik + mycket pengar = automatisk lösning på ALLT - utan att du ens behöver tänka! Halleluja vilken frälsning skådar inte världen i realtid genom den framryckande digitaliseringen! Framtiden är så bländande ljus, därför så svårt att se framåt och planera, så carpe diem! /Eva

   Radera
  2. Ja vilken kombo, teknik och pengar;-) Men typ Waldorf och relikernas tid tror jag ändå är på återtåg igen - åtminstone om man tittar på trenderna i Googlemeckat Paolo Alto.

   Här hemma har vi just nu skärmfritt sön-tor men så har vi ju lite yngre barn också. Ipaden har vi tappat bort på riktigt för några månader sen men det var ingen som saknade den. Och den var gammal och lite trasig. Förmodligen är det jag som gömt den på nåt smart ställe där barnen inte skulle hitta den.

   Var på Signalfabriken och lånade ljudböcker till barnen inför fjällresan på fredag. Får se hur det emottas, de har inte lyssnat på ljudböcker tidigare och är vana vid nån form av skärm i bilen under stora delar av resorna.

   Radera
  3. Och appropå fjällresan fru EB, så passerar vi nästan alltid Delsbo så om ni vill skicka nåt stort och otympligt (vi har en stor VW-buss) så är det bara att sägs till!

   Radera
 20. En förvaringsficka i tyg med öljetter i hörnen hängdes förslagsvis på väggen brevid sängen. Däri placeras plattan innan John Blund kommer på besök. Problemet löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den må vara öl-tät men hur är det med fanta?

   Radera
 21. Problemet med fallande plattor alltså. Fanta biten har jag ingen lösning på.

  SvaraRadera
 22. Tänker på Emil som överlyckligt somnade med sin mysse och sin bysse i sängen, han var inte van att få så mycket, därav denna salighet över sina ägodelar. Frågan är vad vi tar ifrån våra barn när de får nästan allt och inte lärt sig att uppskatta det. Ett liv med ständigt missnöje,där inget är tillräckligt och där en känsla av att just bara jag blir utan är ständigt närvarande.
  Ångest och ett utbrett allmänt illamående verkar vara vanligt bland unga idag, inte bara orsakat av för mycket prylar givetvis men jag tror det bidrar. Bevista julafton hos en barnfamilj nuförtiden, inte är det några barn som glittrar ikapp med julgranskulorna, utan ett ganska sorgligt scenario där ungarna har blivit helt blasé av allt julklappsöppnande och inte förmår glittra det minsta./Elsa

  SvaraRadera
 23. Jag ligger fruktansvärt efter med mitt surfande, hinner knappt läsa bloggar just nu och än mindre kommentarerna (så sorry om nån redan skrivit detta), men i bolagens villkor står det hur mycket varje typ av produkt minskar i värde varje år. Alltså det är inget som bolagen vet, men inte kunden, utan kunden kan läsa tabellerna i villkoren och räkna på om det kan vara värt med drulleförsäkring eller inte.

  Vilket påminner mig om att jag måste kontakta mitt försäkringsbolag nu när jag ska flytta. *lägger till på den gigantiskt långa att-göra-listan*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittar man dessa villkor på bolagens respektive hemsidor tro? Eller måste man först teckna försäkringen för att få ta del av dessa tabeller?

   Radera
  2. Ja, villkoren ska finnas tillgängliga på hemsidorna. Ibland gömmer de dem, de rackarna...

   På sida tio och elva hittar du tabellerna du är intresserad av. Kanske mest sida tio, där finns bland annat surfplattor.

   https://www.if.se/globalassets/se/dokument/privat/hemforsakring-villkor.pdf

   Radera
 24. Tänker trots allt det kan finnas fördelar ungarna lär sig Mac för många jobb framtiden. Har ju inga barn men hade jag haft hade det nog också blivit lite smått bortskämda elitungar ;) Bara titta på vår bortskämda hund. Eller min bortskämda partner. Tror däremot det kan vara bra att träna dem i att man inte spiller på fina saker. Fick nån ide om att man borde skapa ett skrivbord för barn där de inte kan flytta datorn, man inte kan placera läsk. Kanske finns på marknaden. Sen är det väl alltid bra om de får göra sig förtjänt av sakerna på olika sätt och då borde man kunna ställa krav på dem: Mac=ha på ett ställe, inte dricka läsk i samma rum. Fungerar inte det blir det någon begagnad PC så det får välja. Måste finnas nån konsekvens om man inte gör rätt. Samt kanske då, om de är svårtränade, en belöning om de gör rätt. Fast barn kanske inte är lika lättränade som hundar. Använder mig själv av klickers.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom många verkar ha hängt upp sig på Fantan får jag väl medge min vita lögn att det inte var Fanta - vi har i princip aldrig läsk eftersom vi är scientologer. Däremot var det vatten som användes i ett akvarellprojekt i närheten av datorn och det kostar lika mycket att extrahera ur datorn som Fanta. Men jag blev lite förtjust i allitterationen "full med Fanta", det blev inte lika bra flyt med "full med vatten från ett glas som användes till måleri". Och ja, en tänkande varelse förstår kanske att det inte är helt optimalt att sitta och måla akvarell en decimeter från sitt tangentbord men centrum för konsekvenstänkande blir tydligen inte helt färdigt förrän i 25-årsåldern. Nuförtiden har barnet en gammal syltburk från Lidl med lock som hen skruvar på efter användning (det var en osnuten hund som skuffade till hennes skrivbord i ett obevakat ögonblick high chaparral mansion).(och den andra gången hade hon suttit inne och surfat i ett fuktigt badrum för mycket fråga mig inte om detaljerna för det är ett mysterium varför man skulle vilja göra det).

   Med det tackar jag för att ni tagit er tid med alla dessa tips!

   Radera
  2. Jag tror ändå det var fanta *trying to insert smiley*
   Erkänn!

   Radera
 25. Jag hade nog inte heller gett mini så dyra produkter generellt (särskilt inte iPhone, men jag litar inte ens på mig själv och sådan dyr telefon så minis gener är nog inte optimala i detta hänseende) men om jag ändå gjort det hade jag säkert tagit en mellanförsäkring. Vi har nog drulle tror jag, men har aldrig nyttjat den. Inte ens när skitungen hade sönder pappans iPad. Han gav den till hen istället efteråt och nu får ungen till följd av sitt klanteri (om man kan kalla det det iom att hen var typ 10 månader när det skedde) ha en egen iPad med trasig skärm. Det funkar tydligen det med. :)

  PS. Bra med påminnelse om att man borde granska sin försäkring lite mer. Det har jag verkligen inte gjort...

  SvaraRadera
 26. Minns min egen barndom, delade rum med två systrar och var yngst. Detta var länge sedan, så vi hade typ järnsängar som var omoderna redan då. Det var som att ligga i en hängmatta. Vi fick nya sängar som jag förstörde resårbotten på, i min iver att sprätta upp emballaget med en morakniv, det fixade sig på något sätt så att vi ändå kunde sova i dem, mamma och pappa var inte glada. Ett antal år senare byttes sängarna ut mot två bäddsoffor, till oss som inte flyttat än. Andra veckan efter inköp tog jag olovandes karamellfärgen som skulle vara till små söta marsipangrisar och drällde en stor blaffa på den ena bäddsoffan som aldrig gick bort, inte blev min föräldrar glada då heller.
  Alla ungar hade träskor då på den tiden. En dag var jag riktigt arg och kom hem, slängde av mig träskorna varav den en åkte rakt igenom köksfönstret, ingen blev glad.
  Tränade inför luciatåget hemma med levande ljus och tomtemask, skägget började brinna, som tur hann min mamma spola mig i iskallt vatten innan jag fick bestående men.
  Nu är jag över sextio och mitt konsekvenstänk har blivit något bättre men inte helt bra.Tror att du har världens finaste ungar./FU

  SvaraRadera