5 tips som mer än halverar din matbudget

Step up your game sucker. Om du verkligen menar allvar med att bli ekonomiskt oberoende bör du följa nedan knep på matfronten:

Handla enbart på lågprisbutiker av typen Lidl
För egen del ledde min övergång från Mathem/ICA (jag orkar bara inte dra kärran till Kungsholmen och Willys där) till en besparing på mellan 30 och 40% per månad I kid you not. Du tycker Lidl är tråkigt och trist? Du kan ha en poäng, men minns de bevingade orden av Lao Tzu: "Att handla på Lidl är tråkigt och trist en timme per vecka medan ett liv i kontorslandskap är tråkigt och trist cirka 18-39 timmar mer." Uppskattad besparing: 30%.

Ät mer vegetariskt
Vi är flexitarianer och äter egentligen bara rött kött en gång i veckan och det är när vi äter en av grönsaker kraftigt utspädd bolognäs. 500 gram nötkött räcker till fem pers i två veckor eftersom jag gör en stor batch. Sen äter vi kyckling en dag och fisk två dagar. Fisk är inte jättebilligt men en fryst laxbit räcker till veckans makirullar för fem. Bara ärtsoppe-torsdagen drar ner vårt matsnitt med säkert 10%.

Handla det som är i säsong och skippa resten
Apelsiner på vinternt, vitkål och morötter på hösten, du vet vad som gäller. Om du inte vet det, gå in här och läs på. Besparing: 5-10%.

Håll det enkelt
Sluta köpa citrongräs utan måla din matlagning med breda penseldrag. Om det inte skulle bli exakt som i receptet är det bara ett tecken på att du är på god väg mot frihet. Besparing: <5%.

Slimma din frukost
Sluta krångla till det med smaksatt soyayoghurt, mangojuice och tre sorters pålägg. Ät en gammal hederlig havregrynsgröt med äppelmos som är grymt för hälsan och spara på så vis minst 5% på din matbudget potentiellt mer. Personligen tjänade jag 5 000 kronor och drygt 60 timmar per år på att göra denna övergång, läs mer här.


Onödigt att tillägga här är väl att den kanske största besparingen gör du genom att ta ett restaurangfritt år, gäller såväl dag- som kvällstid. Efter detta purgatoriska år kommer du för alltid att vara omprogrammerad och det, kära du, är en gåva som kommer att fortsätta att ge utdelning för resten av ditt ekonomiska liv.


Mvh/
FruEfficientBadass

69 kommentarer:

 1. Jag medger direkt att jag endast har ringa erfarenhet av Lidl och Willys och handlar till största delen på den lokala ICA-affären som också tar ett visst ansvar i området genom att sponsa idrottsförening. De gånger jag handlat på Citygross (som jag trodde var en billigare alternativ) har jag slagits av hur mycket grönsaker och frukt kostar kostar. I slutändan har jag svårt att se hur det kan bli så mycket billigare. Speciellt när jag försöker bli mer och mer flexitarisk också. Det får bli ett studiebesök på Lidl, som finns med endast en liten omväg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så spännande Frihetskraft, kan du inte göra det, ett litet studiebesök? Från egen erfarenhet kan jag säga att det är en rejäl uppförsbacke i början, man tycker att Lidls varumärken ser läskiga och konstruerade ut. Och allt finns inte, det ska medges. Men för experimentets skull, köp så mycket du kan och komplettera på annan butik. Gör prisjämförelsen och slå ut på ett fiktivt år, lägg diffen i Bolmessons kalkylator och återrapportera snälla! https://rikatillsammans.se/verktyg/

   Radera
 2. Vi brukar handla på olika butiker under veckan och främst sådant som är på extrapris eller där vi har rabatt. CityGross har t.ex. 10% rabatt varje lönehelg och då brukar vi passa på att storhandla.

  Man får se upp med Lidl tycker jag. Ibland är varorna bra, men tyvärr mycket skräp. De hade rårörda lingon av mysko fabrikat till halva priset mot Önos. Smakade inget bra, väldigt sött och kändes utspätt. Den tyska ölen för halva priset ska vi inte prata om. Ett glas kranvatten är godare.

  Ett självklart tips för att minska matbudgeten är ju att sluta äta lunch ute. Då kan man laga lite mer av det som man köpt hem billigt. Matlådor är tråkigt men väldigt bra för plånboken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att vissa saker på Lidl inte är någon höjdare. Jag är ingen fan av deras bryggkaffe exempelvis. Äppelmoset uppplever jag också blir dåligt väldigt snabbt. Sen har de andra saker som är helt överlägsna, som Roquefortosten, merparten av grönsakerna och bakmixarna som jag precis har upptäckt. Jag bakar veckans bröd för fyra glutenmänniskor från färdig mix för 12 kronor styck.

   Radera
  2. Jag har just gjort min första undersökning av Lidl på min hemort och kommit till samma slutsats. Somt var bra och billigt, annat var uselt och billigare. Men eftersom jag har nära till både Ica, Willys och Lidl kan jag kosta på mig att blanda - torrvaror, grönsaker, bra konserver och det enstaka köttinslaget på Lidl, det glutenfria knäckebrödet från Ica (enda butiken här som har bra glutenfritt) och resten från Willys. Min mat- och hushållsbudget (tvättmedel, tvål etc) ligger på 1500 spänn per månad.

   Radera
  3. @Snålgrisen - jag gillar verkligen mina matlådor! Jag tycker de är väldigt mycket godare än utelunchen (med ett undantag som jag unnar mig en gång i månaden - grabbarna på kolgrillen, ni vet vilka ni är!)

   Radera
  4. Men @FruEB. Bryggkaffet är visst bra. Dock köper vi mest Willys egna eko för 32 skånepesetas (tror jag). Äppelmos är vi storkonsumenter på så det är inga problem med hållbarhet här inte.

   Radera
  5. @IGMR: Ok jag måste erkänna jag köper bara det billigaste och det smakar i min värld lite rävigt. Det gör iofs de flesta bryggkaffen eftersom jag infantiliserat mina smaklökar med snabbkaffe från gevalia som har en rund och barnslig smak.

   Radera
 3. Jag levde billigt i matväg men tyckte inte det var värt det. Min budget är fortfarande mer slimmad än medel-Svensson, men 1500kr i månaden för en person va 1000kr i månaden som innan ger mig en femdubblad matupplevelse som jag njuter ännu mer av. Vegetariskt, säsong och Willys är vardagsmat för mig, men vill gärna ha lite extra ibland. Att nu tillåta mig själv att köpa Ben and Jerrys-glass på rean som jag riktigt kan njuta av, det är grejer det :) Sedan är jag en sådär hungrig typ, måste äta minst 3 mål + 2 ordentliga mellanmål per dag för att inte tro jag håller på och dö. Lyckos de som bara kan "glömma" att äta. Snacka om billiga måltider då.

  SvaraRadera
 4. "Att nu tillåta mig själv att köpa Ben and Jerrys-glass på rean som jag riktigt kan njuta av, det är grejer det :) " Jag är inte helt säker här Linnea men jag tror att det skulle kategoriseras som att ha en slimmad matbudget (vi pratar inte Sparo-nivå i det här inlägget, det är förbehållet eliten).

  SvaraRadera
 5. Vi gick från 7-11 000 tuzen till att nu pendla mellan 3 - 3 500 kr beroende på om vi har gäster eller ej.

  Mest gjorde uteluncherna där vi kapade 4 000 kr direkt. I övrigt är det grymt att vara vegetarian. Animalier är dyrt (om man inte kör jordgubbssojayoggi och sådant). Vi handlar Willys + Lidl (Tidigare fin-ICA).

  Ett annat hack jag kör är intermittent fasting. Det innebär att jag ser till att äta alla mina mål under ett begränsat tidsfönster varje dag. Extremdagarna är 16/8, dvs då jag intar alla mål under 8 timmar men vanligtvis kör jag 14/10. Detta minimerar småätande och frigör en massa tid. Känner mig också mer tillfredställd på ett konstigt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastande har jag funderat på, hur går det? Jag blir lätt extremt ovänlig o sur när maten inte fylls på enligt mat o sovklockan. Skulle det funka ändå tror du?

   Radera
  2. Det var jag med. Lägg till att jag älskar att äta mig så där riktigt proppmätt + inte gillar att somna hungrig.

   Det är faktiskt rätt enkelt när man kommer in i det. 12/12 är inga problem då man sover bort största delen av fastan. Testa det och känn dig för. Det är en så go och konstig känsla att somna lite hungrig och vakna mätt. Man kan gå ända till lunch och ändå känna sig nöjd.

   Radera
  3. Vad står det andra 12 för, 12 gånger per månad?

   Radera
  4. Nej det står för timmar. Dygnet har 24 timmar och ditt fönstera att inta föda är 12 av dessa 24 timmar.

   16/8 innebär att du inte äter på 16 timmar och festar i 8.

   Radera
  5. Okej men vad, ska man leva så JÄMT (panik i röst)?

   Radera
  6. Japp! Slippa småätandet och få mer tid på morgonen. Det verkar som om kroppen också mår bra av det. Var något med cellreparation.

   Radera
  7. Jag har äntligen kommit tillbaka till att äta bara blasdgrönt/tomater/avocado till lunch. Alltså det gör WONDERS för blodsockret. Men det blir inte jättebilligt om man vill ha avocado. Annat grönt med rejäl oljeskvätt funkar lika bra. Av lagad lunch, ännu värre med uteskräplunch, blir det blodsocker-baluns.
   Morsan

   Radera
 6. Herre min skapare! 30-40%, vad köper du då för något? Lär mig!

  Jag kör en annan variant som jag väntar resultat på inom kort, e-handla allt på Willys.se

  Målet här är att få bort spontanshopping och "bra och ha" handling. Upplägget är att jag och sambon planerar ca två veckors mat framöver, fritt valt. Därefter in på willys.se och bocka i allt, hämta skiten för consumersucka avgiften 50kr (hooold on) som gör att du slipper gå in i butiken. Detta bör radera spontanköpen väl i butik, samt att vi då har mat för runt två veckor framåt på en gång.

  Det är min inbillning att detta klipper ner våra matutgifter från snitt 6800kr/månad (2018) ner till runt 5000kr. Dvs idiothandlingarna och "vad ska vi äta idag" ska bort. Shoppar allt på ett kreditkort så vill gärna ha 2-3 månaders data innan jag säger winning! Men än så länge jan 6116kr och februari 5612kr..ytterligare en megatrend på väg?

  Hälsningar
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. " vad köper du då för något? Lär mig!" Jag kan framöver spara lite kvinnon och skriva ett inlägg om det. Vi har ganska basala matvanor och har numera en stående meny som hittills funkat bra (vi har kört på det under ett par månader).

   https://efficientbadass.blogspot.com/2019/02/mat-20-20.html

   I princip allt i ovan meny (minus glutenfritt, äppelmos på "korv" och enstaka exotism som konserverad mjölk till hemmagjord glass, köper jag på Lidl).

   Radera
  2. Bra idé, gör gärna det! Börjar komma till insikt att mitt egna matshoppande är väl över gränsen för vad som är rimligt.

   Radera
  3. Hade kunnat vara jag som skrev ditt inlägg Andreas! Vi kör på exakt samma upplägg med exakt samma summor. E-handel Willy, hämta ut för 50 kr, slippa gå in. Från 6800 till ca 5000kr (innan låg vi på 11000).

   Radera
 7. En fråga. Bunkrar ni? Ibland funderar jag på om det är lönt eller ej. Kanske blir maj en testmånad att låta bli. Jag bunkrar alltid sådant som jag vet går åt på sikt. Detta gör att jag hamnar på ca 2000-2300 kr/månad (en pers, inkl förbrukning och kem + godis/snacks). Egentligen handlar jag alltså mer än vad som går åt en månad, och har bestämt mig för att sluta reta upp mig på att jag inte kommer ner till 1500 kr. Pga mitt utmattningssyndrom kan jag inte heller köra slut på alla lager i frys, kyl, skafferi för det kommer perioder då jag varken orkar handla eller laga mat. Sedan har jag gett upp extrembillig mat. Dels den av låg kvalitet. Men även billig frukost som gröt. Jag hatar gröt, fortfarande efter 49 års försök...Så det blir Hälsofil, hemgjort bröd och dito müsli. Och jag äter färsk frukt och grönsaker i mängd för att stå ut med baskost typ linser, tomatkross och rotfrukter. Full av beundran för alla som äter superbilligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bunkrar en del torr och fryvaror som ofta förbrukas, t.ex Zoegas kaffe (5 för 100:- Willys erbjudande), Riskakor, fryst Veggo färs, Honung samt tortillabröd.

   Jag har sorterat alla kaffepaket i utgångsdatum ordning, jag tror vi fortfarande är på paketen som jag köpte på Willys veckoerbjudande v2.

   Radera
  2. Jag har försökt leva efter principen att vissa saker köper jag aldrig annat än på erbjudande-pris: kaffe, fryst kyckling och fisk, toapapper, tvättmedel, Lindts 90% choklad... Allt kommer ju igen inom 6v ungefär.

   Radera
  3. Jag bunkrar krossad tomat och ris. Det senare för att ha om ryssen kommer.

   Radera
  4. Ryssen lever inte av ris allena. Han vill nog ha en bit korv och lite vodka till.

   Radera
 8. Har nära till en Lidl men, nja, det känns inte bra. De har säkert en del bra grejor men det funkar inte riktigt för mig. Köper inte heller en "besparing" som innebär att man väljer en generisk billig "lingonsylt" med massa socker och äpple i stället för en fin rårörd variant. Det är inte en rättvis jämförelse (går att plocka i skogen också och frysa in). Veckohandling på Willys på landet är grejen för oss. Ingen gröt till frukost för mig - det är bara för trist. Och ingen restaurang på ett helt år - nej tack! Restaurangbesök är något av det bästa jag vet (men med viss måtta förstås). Men tummen upp för att handla i säsong, undvika rött kött och ta med matlåda till jobbet. "Bunkra" gör vi ibland (men i liten skala) om det är fyndpris på toapapper, tandkräm, diskmaskinstabletter etc.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du rynkar på näsan och petar i maten ibland också? Magnus, du verkar vara en finsmakare. Glömmer inte dina ord tidigare om en av mina frugala favoriter Barbeque Steakhouse på Kungsgatan. Men de höll ju för ditt språktest i alla fall. Det är dock bra att du är här och ser till att folk inte går ned sig fullständigt i sin spariver, utan behåller åtminstone en lägsta godtagbar nivå av klass och stil.

   Har du förresten tänkt på att du kan köra med halva diskmaskinstabletter? Om det inte räcker så är det något fel med förarbetet. Det är inte stilfullt att slarva med avsköljning innan man lägger in saker i diskmaskinen. Det kan börja lukta illa dessutom! ;)

   /Eva

   Radera
  2. Aotch Magnus där fick du ett litet linjalrapp av fröken haha. Halva diskmaskinstabletter har jag hört om och tänkt "vilken bra och miljövänlig idé" men sedan glömt bort. Jag noterar på notispapper och sätter på diskmaskinen per nu.

   Radera
  3. Rynkar aldrig på näsan eller petar i maten! Är nog en av de mest allätande personer jag känner (gourmet och gourmand). Listen på saker jag inte gillar är kort: pölsa, halloumi om den är "seg", snabbmakaroner, surströmming (tror jag; har aldrig provat). Sedan finns det ju mat som är himmelsk och sådan som är mera prosaisk. Tror inte jag har lust att bryta isär diskmaskinstabletter, though. Där går nog min frugala gräns.

   Magnus

   PS. Minns inte att jag sagt något ont om Barbeque Steakhouse. Ber om ursäkt i så fall, även om jag vidhåller att det finns många bättre ställen i sta'n.

   Radera
  4. Men kära nån, du verkar ju vara närmast identisk med min "son" i Berlin i din attityd till mat och din brist på lust att bryta vanor eller maskindisktabletter. Och han har fått mer än linjalrapp av mig genom åren. Men det är också därför jag älskar (läs: är beroende av) människan! En god fight är bra för hälsan, särskilt när båda alltid tycker att de vinner.

   Han har också dubbla titlar, är både ingenjör och språkpolis. (Men svenskan har börjat falla sönder på grund av långvarigt utlandsboende.) Ser sig som den mest anspråkslösa och mest allätande av alla han känner, men är i hemlighet (nåja, jag ser nog) full av anspråk på allt livets goda. Ber, som du, snällt om ursäkt. Men fortsätter sedan också med "även om jag vidhåller att..." precis som du gjorde. Du måste bara vara en rolig typ. Och vi människor vill gärna tro att vi är så unika. Är vi verkligen det? Jag är tveksam. :D

   /Eva

   Radera
  5. Samma genpool med ytliga variationer. Kim Kardashian, Göran Persson, identiska tvillingar med en twist.

   Radera
 9. Tips på bra varor för oss som vill testa Lidl? Har testat Willys men hamnar tillslut på ICA Kvantum. Ofta bättre kampanjerbjudanden på ICA medans Willys verkar ligga med generellt lägre priser. Ica har dessutom 5 % på onsdagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av de få riktigt bra sakerna på Willy's är Eldorado vegobacon. Och Garants gröna grillade oliver (dock ej särskilt billiga...)

   Radera
  2. Hur har man möjlighet att ge 5% i rabatt? Jo, man höjer priserna med 10% först. Gammalt handlarknep, funkar varje gång.

   Iallafall innan internetz slog igenom och folk kan priskolla i telefonen på någon sekund. Tack och lov funkar det ännu inte för enskilda matvaror


   Din ICA-handlare
   p.s. Tack för de nya sommardäcken till Ferrarin förresten Anonym 09.00
   d.s

   Radera
  3. @Din ICA-handlare: Jag skrattar fortfarande. Och visst är det ett beprövat knep. Håller helt med där: Follow the money. Lidl har först på senare år blivit lönsamma i Sverige, d.v.s. man har tagit en investeringskostnad i form av låga priser ut mot kund. ICA har genom året skott sig rejält på såväl kunder som leverantörer (det senare ett område jag har professionell erfarenhet av och som bitvis närt min bitterhet mot just ICA som är de "bästa" as in jävligaste inköparna).

   Radera
  4. FruEB, det var för dig som en freudiansk tvångshandling att gå till ICA igen och igen och igen, även efter du släppt dem i professionen?

   Radera
  5. Tänker att det är bättre än att skära sig?

   Radera
 10. Köper dyrare butiker, men däremot allt veganskt så länge vi inte har gäster. Sett till och bli sponsrad med mat 20-50% eller nåt istället. Maten är så viktig för mig iom sjukdomar så bryr mig inte om utifall vi lägger 20 spänn extra på nån vara. Har också så hög sparbudget redan så lever vi på 25 000 eller 30 000 månaden tycker jag inte heller det spelar jättestor roll om vi mår bättre på alla plan. Fast annars när man spar ska man naturligtvis tänka så, det är jättebra tips. Hade vi vart fler än två hade jag nog också tänkt så än mer.

  En kul grej, berättade för en vän igår att vi nu hade 2315 000. Han blev genuint glad för vår skull. Att jag lyckas. Det var faktiskt en härlig känsla och lite omvälvande. Han var också en av de som satt i mitt kök 2016 tillsammans med en annan vän men inte gav jättemycket feedback när jag bubblade på om pengamaskinen. Nåt jag blev lite besviken på då jag ville ha positiv feedback och supportande då jag tyckte detta var smartaste nån kommit på. Nu var det stort leende och kram, medans jag sa - "jag sa ju det att jag skulle lyckas med detta". Men det är klart jag är glad att det faktiskt fungerar. Hade ju väldigt lite koll 2016. Måste dock säga när man väl fattat hur man ska dra in pengar bara rasar det in mer och mer. Är nån magisk grej. Min partner får en lön på 55 000 (!) netto denna månad, men det är en engångsgrej. I december kommer vi ha ca 2,7 mkr och om 18 månader ca 3,3 mkr om allt fortsätter som nu utan förändringar och detta utan ränta på ränta effekten. Känns väldigt stort. Kanske går fortare än vi tror att nå de där 5 mkr som iaf är första delmålet. Om det nu inte blir ras, peppar peppar. Känns lite otroligt om vi faktiskt skulle lyckas då vi är allmänt olycksdrabbade och egentligen inga "vinnartyper", men det kanske är för negativt tänkande. Brukar lixom alltid hända nåt så allt går åt skogen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Måste dock säga när man väl fattat hur man ska dra in pengar bara rasar det in mer och mer. Är nån magisk grej. " Håller med! Det är som någon form av penga-karma, att de känner på sig att man kommer att ta hand om dem, bädda in dem i en mysig ISK och gulla med dem, då kommer de rullande klirr klirr.

   Radera
  2. Japp :) Vi pratar om att köpa företag nu. Får se vad det blir och när, men känns som en smart grej. Annars äter vi mest hemlagat, sällan för egna pengar ute, samt jag då har ju problem med maten övh så blir inte så mycket dyrt där. Hemlagad grönsaksröra är typ det bästa för min mage och att skippa alkoholen eller möjligen lyxa med ett glas naturvin. Håller oss snygga och slanka. Finns nästan inget jag kan äta ute som är bra för mig utom små vegohak och där brukar det inte kosta alltför mycket..

   Radera
  3. Naturvin? Burr burr, får riktigt dåliga vibbar från 80-talet i miljonprogrammet med alla des damejeanner i badrummen. Was ist das?

   Och varför startar ni inte ett företag istället för att köpa? Du har väl redan vanan inne?

   Radera
  4. Naturviner är viner producerade i vinländer men på ursprungligt sätt, utan tillsatser och filtrering. Typexempel är ett lite grumligt orange vin. Kan vara så att det är en acquired taste. Jättepoppis i Stockholm nu bland alla nya vinbarer typ Tyge & Sessil, Savant, Grus Grus, Folii (namedroppar här; har inte ens varit på alla, än mindre druckit naturvin på mer än någon av dem).

   Magnus

   Radera
  5. Tänker sånt där självgående företag där allt är outsourcat. Pratade lite om det igår. Då behöver man inte lägga ned så mycket jobb, bara fixa marknadsföringen, och kan hålla igång flera andra inkomster. Just nu inga idéer för helt nya grejor, men i helgen ska jag jobba lite på en startup som kan ge en liten extrainkomst. Är mer förtjust i flera mindre inkomster för tillfället och passar min adhd hjärna bättre som behöver kreativ stimulans.

   Ah, nåt sånt är nog naturviner ja. Min släkting som föreslog istället för ekologiskt vin. Har ingen jättebra koll, vill bara dricka det nyttigaste om jag nu måste dricka nåt.

   Radera
  6. Du vet vad man säger Mrs D: Hemligheten bakom riktigt rika människor är att de alltid har flera inkomstkällor.

   Radera
  7. Yes :) Om nån har erfarenhet av såna företag får de gärna skriva om det. Tycker själv det låter otroligt att inte behöva göra nåt utom marknadsföringen, men enligt min kompis är det supersmidigt. Så kommer pengarna mer eller mindre bara in om jag förstått det rätt. Kanske det ultimata fire-företaget, medan man är ute med hunden i skogen, tränar, eller på picknick med familjen..

   Radera
 11. Älskar Willys, har matlådor nästan varje dag ver knappt hur citrongräs ser ut men skulle jag blir tvungen att skänka bort mitt ISK eller sluta äta kött så skulle jag ställt mig vid grillen med en entrecote utan en tår i ögat.

  Har slimmat duktig på de mesta utgifterna men mat är svårt. Lättare att välja bilägare bredband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Dacke förstår inte din entrecote-liknelse men det får väl passera, jag har en vårtrött hjärna. Håller med om att mat är svårt. Det är också beslut man måste ta om inte dagligen så varje vecka. Bredband och bil väljer du förhoppnignsvis inte lika ofta.

   Radera
 12. Tack för många bra tips, kanske behövs ett sjätte tips - "var konstant otrogen".

  Tror det var en reklamslogan för nåt jag redan glömt bort. Handla bara det som är billigt. Gå in på Ica, Willys, City Gross och köp enbart det som är på rea eller billigt. Hamstra, köp en extra laxfile eller köttfärs och frys in. Trots avsaknad av matbudget och inköp av bra basråvaror blir månadskostnaden (inklusive matlådor) sällan över 700kr/person. I relation till att det ska räcka till 30 x 3 = 90 måltider insåg jag att kostnaden faktikt var rätt låg.

  Det som spräcker "budgeten" är ofta något ovanligt eller udda. Ekologiska oliver, ovanlig krydda, udda grönsak eller nåt annat som man tvingas köpa för att det behövs för just det receptet. Att skapa fasta menyer - kanske soppa varje torsdag - morot/potatis/purjolök/ärtor - kan både förenkla och hålla nere kostnaderna eftersom svinnet blir mindre. Inser att många rätter som soppor eller pasta med grönsaker faktiskt är veganska utan att jag tänkt sluta äta kött. Kanske en köttfri dag per vecka faktisk vore något...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genomgående klok input. Du är inne på en viktig poäng och det är att inte springa efter recepten utan låta priserna bestämma vad det blir för mat. Och som du säger, är det jättebilligt med lax, köp och frys in för än så länge har ingen dött av att äta samma råvara flera gånger i veckan under några veckors tid.

   Radera
  2. Ja, lite otrohet är bra (utnyttja erbjudanden om det är sån't du behöver). Och att kolla vad man har hemma. Och att skippa udda ingredienser. Och nyttigt och ekonomiskt att dryga ut bolognesen med grönsaker. Jag vill dock inte ha en fast veckomeny (utom för frukost, som är i stort sett identisk varje vardag; vet inte varför det går så bra), även om vissa favoriter återkommer.

   Magnus

   Radera
  3. Ja, det är ju lagligt att sälja men hur det är med att köpa verkar mer höljt i dunkel

   Radera
 13. Angående otrohet så hotade vi banken med att lämna. Och vips så sparade vi 3000kr/år i räntekostnad. Kaching!
  Gällande matkontot hoppas jag att det skall bli besparingar där, när jag snart går ned i arbetstid. Mer ork att laga från grunden och odla själv. /Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär gå ner med mer tid ja. Grattis i förskott till denna guldsits! När börjar?

   Radera
  2. Den nya ekonomichefen börjar om 2 veckor, sen jobbar jag heltid 1 månad till under överlappet. Därefter blir det 4 dagar i veckan, varav 1 hemifrån. Alltså 3 dagar på kontoret 4 dagar hemma. Hör du hur underbart det låter? /Horsewood9

   Radera
 14. Tycker att alla butiker har sina guldklimpar nar man koper varor Ica som ligger relativt nara lagenheten brukar ha en hel del utforsaljning av dyrare kott/flaskkott/fars osv som de helt enkelt inte lyckats salja som antingen Kops 30% rabatterat undantag 50% rabatt.(svenskt kott framst)

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplevde inte att min ICA Nära var särskilt mkt dyrare än en större ICA. De stora fallgroparna i de större butikerna är utbudet och att man lockas att köpa mer än man egentligen borde (se Frihetsgraders kommentar nedan).

   Radera
  2. De varorna jag syftar pa ar de med sista dagen eller kort datum utforsaljning. 29,9kr/kg for svenskt fars ar kanonpris bara ett exempel.

   Just spontan vandring i olika butiker gor att jag hittar dessa erbjudande tex i samband med annat arende eller efter traning. Inga bra erbjudanden gar man snallt ut utan att ha kopt nagot :D. Dessa erbjudande laggs ej ut i reklambladen.

   First come first serve


   Mvh Anonym-m

   Radera
  3. Anonym-m, jag ser att du är en treasure hunter som jag. Hittar också guldklimpar lite här och var. Då syftar jag bara på kanonerbjudanden av sådant jag ändå äter eller kommer att använda inom kort. Om jag ätit mer kött och chark hade det funnits ännu mer skatter att hämta.

   Vissa (oftast ICA-affärer eller Coop Daglivs) får överskott på främst ekovaror inom mejeri och kött/chark under och strax efter skolloven när barnfamiljerna åker bort. Märks av i innerstadsbutikerna. Då kan man hamstra yoghurt, mjölk och grädde. De två sistnämnda går ju också att frysa in. /Eva

   Radera
 15. Lidl kommer aldrig att bli min grej. Få saker gör mig så deprimerad som ett besök på Lidl. Jag sitter hellre på ett tretimmarsmöte för konsekvensutredning av GDPR-relaterade aktiviteter (ok kanske inte men nästan).

  För mig handlar det om planering och att minimera mina spontanbesök i affären. Dvs innan jag handlar ska jag veta vad jag faktiskt behöver och vad jag redan har. Det handlar också om att ha ordning och reda i kyl, frys och skafferi. Det jag personligen sparar absolut mest på är att inte köpa mer än nödvändigt och att använda allt jag köper. Här har jag klar förbättringspotential. Slänger fortfarande klart mer än vad som är bra gör min plånbok och för miljön.

  SvaraRadera
 16. "Få saker gör mig så deprimerad som ett besök på Lidl. Jag sitter hellre på ett tretimmarsmöte för konsekvensutredning av GDPR-relaterade aktiviteter " Ay du är ursäktad, fortsätt att handla på ICA. Och naturligtvis är ett leant angreppssätt per definition det bästa såväl miljörelaterat som privatekonomiskt. Jag tycker IGMR:s kommentar ovan kring intermittent fast är värt att begrunda. Tänk om vi alla i rika länder kunde anamma detta synsätt? Om det nu är bra för hälsn vill säga, jag har förstått att många menar att det är det. Tre flugor i en smäll liksom. Sen kan jag iofs ifrågasätta IGMR:s behov av viktnedgång (men det är kanske inte därför man gör det, det har väl med hjärta kärl att göra för en anta).

  SvaraRadera
 17. Har kört på "IF" ett par år nu. Den överlägset största fördelen är att fettförbränningen blir mycket effektivare och att man inte får några blodsockerdippar och aldrig "måste" äta. Kolla in Martin Berkhans "Leangains".

  SvaraRadera
 18. ROligt att du skrivit om detta just idag när jag själv knåpat ihop något på samma tema typ. Såg det först efteråt så jag är ingen copycat. Men jag tror mycket på vego-tipset och mindre på Lidl-tipset. Vi köper en del saker där, typ tysk korv och fancy skinka, samt mejeriprodukter ibland. Men gillar få av deras halvfabrikat och grönsaker typ alltid dyrare än intill-liggande Coop. Men kanske ändrar jag mig i framtiden...

  Säsongstipset är ju fantastiskt, men få av oss är så superduktiga på det. Vi alla vet, men misslyckas med att få till det. Tack för bra inlägg!

  SvaraRadera
 19. Inte att förglömma. Köper diskmaskinstsbletter på ÖoB och sen delar man dessa i två.
  Bra för plånboken och bra för miljön.

  Funkar även på 45 gr glasprogram.

  (Räknas in under nödvändigt kem-konto, i vårt fall samma som matkontot)

  SvaraRadera
 20. I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn

  SvaraRadera
 21. HIV GRATIS ALLT TACK TILL DR GOODLUCK.
  Hej allihopa
  Är så full med glädje att dela detta vittnesbörd om GUD som skickas till mitt liv Dr GOODLUCK, som kommer att tro att en ört kan bota hiv och aids, jag tror aldrig att detta kommer att fungera jag har spenderat mycket när jag får droger från sjukhuset för att hålla mig frisk, vad jag väntade på är döden för att jag var trasig, en dag jag svårt om den här stora mannen som är väl medveten om hiv, cancerbehandling, jag bestämde mig för att maila honom, omedvetet för mig att detta kommer att bli slutet på hiv och aids i min kropp, han förbereder örten för mig och ger mig instruktioner om hur man tar det, i slutet av 17 dagar efter att jag tog botemedel som han berättade för mig, sa han till mig att gå till sjukhuset för en kontroll, och jag gick förvånansvärt efter testet, doktorn bekräftade mig negativ, jag trodde att det var ett skämt, jag gick till andra sjukhus var också negativ, då tog jag min vän som också lider av HIV och cancer till doktorn med namnet Dr .Goodluck, efter behandlingen bekräftade hon också båda sjukdomsfria. Han har också örten att bota. (1) CANCER, (2) PENIS ENLARGEMENT, (3) Hiv och aids, (4) URINÄR TRACT INFEKTION, (5) DU ÖNSKAR DIN EXBACK ELLER ÖNSKAR ATT STOPPA AVDELNING ELLER SPARA DIN RELATIONSHIP HAN DU KAN HJÄLP DIG OCKSÅ, (6) IMPOTENCE , (7) BARENESS / INFERTILITY, (8) DIARRHEA, (9) ASTHMA, (10) DIABETER, (11) HERPS (12) OM DU BEHÖVER FRAMSTÄLLNING I ARBETET KAN JAG KAN HJÄLPA (13) Lotteri av alla slag han kan hjälper dig att vinna väldigt stort i någon form av lotteri ETC, snälla, jag vill att alla med det här viruset ska vara fria och botas, det är därför jag släpper sin e-postadress och Whatsapp-nummer för enkel kontakt med honom. kontakta honom på hans Email: goodluck05spellcaster@gmail.com eller lägg till honom på Whats-app: + 2348138654465, kan du också besöka hans hemsida: http: //drgoodluck.simplesite.com/. tveka inte att maila honom, han är en bra och en bra man. Dr.GOODLUCK tack för att du har sparat mitt liv, och jag lovar att jag alltid och alltid kommer att vittna om ditt bra arbete.

  Här är hans kontakt,
  Maila honom på: goodluck05spellcaster@gmail.com
  Ring eller Whats-app honom: +2347038374420
  hemsida http://drgoodluck.simplesite.com

  SvaraRadera
 22. Jag vill erbjuda råd till någon som söker hjälp om hur man återställer sin tidigare älskare efter en uppbrott eller skilsmässa! Dr. EZOMO är utan tvekan den bästa spellcasteren, och resultatet är 100% garanti. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i flera slagsmål, en dag lämnade han mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte bara vara stark för barnen, men jag kunde inte kontrollera de smärtor som plågar mitt hjärta, mitt hjärta var fullt av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och varje kväll tänker jag på honom och jag skulle alltid vilja att han kom tillbaka med mig. Jag var verkligen upprörd och behövde hjälp, så jag letade efter hjälp på nätet och hittade en webbplats som föreslog att Dr. EZOMO kan hjälpa honom att komma tillbaka snabbt. . Då kände jag att jag skulle försöka. Jag kom i kontakt med honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde allt han sa att jag skulle göra, faktiskt följer jag ledtrådarna och gjorde en (kärleksspell) för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen och sa till mig att han saknade mig så mycket som de barn som jag trodde var en dröm, men när han ringde mig insåg jag att det är en verklighet, inte en dröm, Det var fantastiskt! Så här återvände han till mig och våra barn 2 dagar senare, med stor kärlek och glädje, och ber om ursäkt för hans misstag och för den smärta han hade orsakat mig och barnen under dagen var han borta från hemmet. Sedan, från och med den dagen, var vårt äktenskap redan starkare vid gryning före, allt tack vare Dr EZOMO. Han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min historia på Internet, att Dr. EZOMO är en sann och kraftfull spellcaster som alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn vid tidpunkten för besvär, om han är här och behöver sin Ex eller om din man flyttade med en annan kvinna, gråta inte längre, kan du också skicka det via e-post till: doctorkingtemple@gmail.com. Du kan också ringa det eller lägga till det i WhatsApp med detta nummer +1 (619) 512 9826, Dr EZOMOis en far för alla

  SvaraRadera
 23. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera