Döda tvättkaoset en gång för alla

Jag har hört om folk som drunknar i tvätten oavsett när på året eller dygnet man tar stickprov. Tvätt väller fram på golvet i barnens rum, i hallar och genomgångsutrymmen, på golvet kring garderober och byråer och naturligtvis i tvättstugan där det default finns en otömd maskin samt en proppfull torktumlare vid varje givet tillfälle. Dessutom hänger det mängder med tvätt på galgar och på och runt strykbrädan ligger små klädhögar och väntar på något oklart vad. Och då har jag inte ens nämnt tvättkorgarna, strykkorgarna och korgar med...jag vet inte, men fulla av textil. Det är svårt att skriva det här inlägget utan att bli förnumstig men i vår familj saknar vi dessa högar. Det kan bero på att jag är en stor fan av Jarlsdotter och hennes take på tvätten, starkt influerad av Lean. Här kommer några snabba knep för dig som känner dig ägd av dina kläder:

1. Tvätta mer sällan
Underkläder får du lov att byta varje dag, sa jag något annat hade jag fått stryk av Pelle Snusk.


Men resten måste du kritiskt granska. Jag brukade hänga ut mina skjortor, kavajer och cashmeretröjor på vädring efter varje ångestsvettdag på jobbet och se - nästa morgon var de ofta fit for fight igen. Sällsynt användning av nylonstrumpor sköljde jag upp i handfatet och hängde på handdukstorken. En fläck på ett i övrigt fräscht plagg gnuggar du med en uppblött kökssvamp alternativt en blöt frottéhandduk. Går fläcken inte bort - vilket jag skulle tro att den gör i 9 fall av 10 - får du tillstånd att lägga den i tvätten. Du sliter mindre på kläderna, din tid och miljön så win win win på den. Tvättkorgen är oftast en lathet i förklädnad. Sträva också efter att alrig spara kläder på hög på exempelvis en stol - de ska sorteras in i garderob, byrå alternativt tvättkorg Varje Kväll.

2. Sluta stryk
Du sa vad? Sluta stryk säger jag. Och det kommer från en som tvångsmässigt strök förr om åren. Ja okej har du en bomulls-skjorta i lättskrynklat material som du bär som den är utan pullover över - stryk då. Mitt råd där - såvida du inte bor stort och har en dedikerad strykplats med brädan ständigt uppfälld - är att bara lägga upp en badhandduk på en väl avtorkad köksbänk och köra, det känns mycket smidigare. Vi har över huvudtaget ingen strykbräda. Men smartast av allt...

3. ...skaffa kläder som inte behöver strykas
Etonskjortor - håller dessutom i en evighet utan att tappa passformen -  Uniqlos kostymbyxor i materialmixer av typen bomull/rayon eller mjuka cashmeretoppar som aldrig, aldrig behöver strykas om du hänger upp dem mellan användningarna eller viker dem varsamt à la Kondo i din byrå.

4. Anamma en minimalistisk klädstil
Med färre plagg, färre ombyten och mindre klädfix överlag. Sedan jag gick över till capsule wardrobe-tänk får jag pytte-ytte-klädhögar från min man varje torsdag (som är hans tvättdag).

5. Lär barnen att utvärdera plaggens smutsgrad
Barn är som män, fast små: De tar gärna den enklaste utvägen och om de tagit av sig ett plagg, slängt det på golvet men ser moderns mörka blick, blir det gärna raka spåret till tvättkorgen. Vilket i de flesta familjer hade tolkats som något "positivt", men inte i vår. Håll upp plagget och syna det unge, sniffa på det, vänd på det, innan du ens kommer i närheten av vår tväggkorg. Belöningen? Vi har sällan mer än en full tvättkorg ner i tvättstugan per vecka, inklusive lakan, dukar och servetter. Tvätten avklarad på fyra timmar från tvättkorg till låda.

6. Vårda ditt garderobsutrymme som vore det ett kassaskrin
För det är precis vad det är - genom att optimera din klädanvändning kommer du att minimera ogenomtänkta nyköp som ett resultat av "jag-har-ingenting-att-ha-på-mig-moments" som gärna uppstår och du öppnar en garderob som formligen bågnar av inknökade plagg. Sträva efter den perfekt minimalistiska garderoben där plaggen hänger med ett par centimeters mellanrum och där du alltid, hör du det, alltid, har ett par extragalgar redo för tvättreturen. Om du inte merparten av gångerna du är i kontakt med din klädförvaring känner glädje och lycka och själsig frid, gör du någonting fel och behöver åtgärda det.

VÄLKURERAD GARDEROB EQUALS DOLLARS SAVED

Nej

Ja

Mvh/
FruEfficientBadass

P.s. Ett bonustips om du fortfarande är i svängen som kvinna är att lägga en scarf över ditt sminkade ansikte innan du drar på dig toppen så slipper du helt onödig sminkrelaterad tvätt. Funkar även åt andra hållet.
16 kommentarer:

 1. Oh porn, love it!
  Reser till sydeuropa med familjen en vecka nu. Min väska väger 4,5 kilo. Ännu en fördel med att vara king of the capsule. Eftersom handbagaget får väga 8 kilo har jag halva utrymmet kvar till ätliga souvenirer och svinbillig flygbiljett i handen.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte specifikt på dig när jag skrev om oskrynkliga plagg och hade väntat mig att du skulle ta upp dina kostymbyxor eftersom jag glömt vilket märke de är. Vilket märke är de?

   Radera
  2. Hej, de heter Selected Femme, jag har en modell som heter typ muse.
   Morsan

   Radera
 2. Har du och din man matchande kläder när ni ses tillsammans? Tänker på en man som nämnde att han tyckte det var besvärligt att kvinnor ofta har så mycket olika kläder och färger. Det försvårade för honom som ville passa ihop med den kvinna han för tillfället dejtade. Han tyckte att det borde räcka med tre färger i garderoben för så hade han det. I hans ögon sänktes en kvinnas attraktionskraft om hon körde med mer än två eller tre olika klänningar under sommaren. Han blev bara förvirrad och irriterad över ombytligheten. Tycker detta enkla sinnelag är väldigt tilldragande.

  Att du inte stryker din mans skjortor (för att de är strykfria) är väl ändå en förlust av vardagsromantik? Det är ju en sann kärlekshandling i vardagen. Men det kanske inte är någon som bryr sig om sådana detaljer längre.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej inte uttänkt så, däremot råkar det vara så att vi båda har mycket marinblått, lusblått och beige. Kan bero på att jag gillar dessa färger och att jag ofta är inblandad när han handlar. Din kommentar får mig att tänka på ett reportage jag såg en gång om en man som var manisk supporter av ett fotbollslag och hans fru berättade hur besvärligt det var om hon någon gång råkat ta på sig färger som i kombination råkade sammanfalla med någon av de konkurrerande lagens färger. En gång hade hon mött upp honom vid en restaurang klädd i gult och svart (han var alltså inte AIK:are) och då hade hon fått gå hem och byta om. I min värld handlar den typen av besatthet vid ens partners klädval mer om en härskarteknik/störning.

   Radera
  2. Hu hu, stryka sin mans skjortor. Hade en inneboende som gärna ville jag strök hans skjortor mot extra pengar. Sure, om jag får tillräckligt betalt så. Får annars kalla kårar tänk med dubbelarbetande kvinnor som lagar mat, städar, tvättar, killar sin man under hakan. Fast det kanske är vanligare än man tror? Inget problem med sånt egentligen - så länge de blir VÄL kompenserade. Kan tänka mig städa efter inneboende med, men då ska jag ha en BRA slant.

   Radera
 3. 1. Ett tag hängde jag också ut skjortor som använts på jobbet, de var lite svettiga under armhålsveket och till synes återställa efter en natt på balkongen. Trodde jag. Dagen efter när det börjades svettas på mötet igen ångade luften i rummet från skjortan. Ingrott svett not so good.

  3. Egyptisk bomull ska vara strykfria, köpte ett gäng sådana på dressman back in d days. Får undersöka om de fortfarande säljs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dressman är otippat bra? Många år drog jag bara min man förbi där men har börjat omvärdera dem eftersom a) Jag sett flera bekanta och f.d. kollegor som ibland haft jättesnygga framför allt skjortor och konstaterat att de varit Dressman och b) Enda alternativet för herrkläder dit vi flyttar. Nu räknar jag i och för sig kallt med att min man ska nöta ner på business casual-garderoben under åren som kommer, eftersom han mest ska gräva i land och skjutsa barn, men om man till äventyrs skulle behöva skaffa något nytt.

   Radera
 4. Nummer 2 är jag expert på. Vi har förvisso en strykbräda men den används endast som rituell förberedelse inför festligheter och dit klassar inte vardagen in än:)
  Vi tränar ganska mycket, men vi försöker verkligen att tänka på nummer 1. Ull och bambukläder är fantastiska ur luktsynpunkt och man inte kört för hårt går de att använda flera gånger. Syntet är dock kass. Tyvärr är bra ull mycket kostsamt och ärligt talat inte så hållbart.
  Nummer 5 är den som kräver allra mest kraft men ger också störst belöning. Vi skrattade häromdagen när lilleman myst hela förmiddagen i en onepiece och sedan klev i nästa dress för en halvtimmes stöttning med att montera studsmattan. När denna halvtimme gått var det dags att hoppa och då var det shorts och linne och halvtimmes kläderna förpassades till smutskorgen. Det positiva var att de hamnade i korgen och inte på golvet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har noll koll glina. Min man, som sköter tvätten, brukar förundras över hur otroligt lite tvätt som kommer från 11-åringen varje vecka. Orsaken? Hon stuffar ner rubbet i lådan igen. Så vid någon av årets 4-5 lådrensningar och Kondoviktningar brukar jag behöva boka en separat tvättid för att tvätta igenom alla hennes grejer. Men det börjar bli bättre.

   Radera
 5. Såg först rubriken i ögonvrån och gladde mig åt ett aktierelaterat inlägg då "tvätta dödskorset" lät som ett spännande angrepp.
  På ämnet tvätt har jag förstått att en maskin där man lägger in sin tvätt, och efter en stund hämtar ut den, rengjord, torr, strykt/vikt - tänk kemtvättsservice - är det som står högst på människors önskelista vad gäller klädvård. Nu finns ju ingen sån maskin än, men den kommer att sälja bra när den väl är uppfunnen och tillverkad.

  SvaraRadera
 6. Jag har egentligen inte mycket att tillägga på dagens inlägg (mer än att jag skrivit om min garderob här: https://fri2032.blogspot.com/2019/03/minimalism-i-garderoben.html ). Jag ville mest bara skriva en kommentar för att jag äntligen har fungerande internet igen hemma. :-D

  Så nu ska jag läsa ikapp alla inlägg och kommentarer jag missat sen typ månadsskiftet. Häpp.

  Ps. Hur mycket kakao hade du i glassen? Glassugen i värmen men hittar inga måttangivelser på chokladglassen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mått är överskattat. Ha i som du tycker tills du får bra färg. Jag gillar ju ljusare choklad så jag tar inte så mycket, kanske en halv till en hel matsked till en stor burk glass. Sen är det jättegott att även ha i lite kallnat, starkt kaffe i samma batch.

   Radera
 7. Bild nummer två är inte bra. Krävs ett palats för att kunna ha det så. Men just nu får jag plats med nästan samtliga mina kläder i en garderob. Strukit skjortor eller liknande har jag inte hört sedan jag gick på högstadiet och vi gjorde det på en hemkunskapslektion. Morsan tvingade på mig ett strykjärn och strykbräde när jag flyttade hemifrån men det har inte använts mer än en gång (och det var i januari i år). Och då flyttade jag ändå för två decennier sedan.

  SvaraRadera
 8. ”! Ni är vår överfamilj vad gäller tvätt, tvätta EN gång per vecka. Hur många maskiner kör ni då? Vi kör nämligen fyra till sex maskiner per vecka, en till tre med 40 färg, en 40 vit, en 60 vit och en 30. Vi sätter på en tvätt på kvällen på delayed och sen hänger eller torkar vi den på morgonen och sen sorterar vi den på kvällen. Har blivit som en rutin och ofta är inte maskinerna fulla men det går att köra på ”halv” maskin som jag åtminstone tror r miljövänligare.

  Har en rätt slimmad garderob men det hänger ändå inte så där luftigt och härligt som du målar upp bilden, ska bli ett kul vårprojekt att se fram emot efter 10 dagar i ullunderställ. Och stryka gör vi, som flera ovan nämnt, bara vid riktigt festliga tillfällen. Men jag har en svägerska, som är fantastisk på alla sätt och vis med enormt mycket energi, och hon stryker sina kläder (de hon ska ha på sig för dagen) varje morgon.

  / Ingrid

  SvaraRadera
 9. I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn

  SvaraRadera