Spara pengar genom att inte vara en retard

Hepp hepp idag är jag i Sveriges Chicago a.k.a. Malmö och skulle behöva bra lunchtips i det fall vi landar här tidigare än planerat (plan A är att vi äter i KPH). Vi bor centralt och behöver tillgodose glutenfri man och barn som bara äter om det är beige, ljummet och smaklöst. Typ en bra Kinakrog med buffé? 

För ett tag sedan nämnde jag för Eva och Maria i kommentatorsfältet att min 11-åring i raseri drämt sin iPhone i golvet på grund av någon bagatell och eftersom hon fick det att framstå som att hon hade tappat mobilen (vill minnas att orden föll ungefär så här: "Ma-maaa wuääää wuäääää skriiiik ångestvrål mamaaaaaaa förlååååååt jag har haft sönder min mobiiii-hi-hiuuäääääl") och eftersom jag var på annan ort (Broms och drack cava, ville få ett snabbt avslut) och hennes mobil var flera år gammal, köpt begagnad, lovade jag henne en ny begagnad iPhone.

Sagt och gjort. Dagen efter beställde jag en iPhone 6 bättre begagnad från ett ställe som hette Inrego.se för tre tusen kronor+frakt. Dottern var ovanligt foglig den dagen och jag anade ugglor i mossen vilket bekräftades när min man berättade exakt hur dottern "tappat mobilen" varpå jag reagerade så som alla balanserade mammor mitt i livet reagerar nämligen jag ballade ur och det rejält. Jag var så arg och spydigheterna bara poppade upp utan ände. Så fort vi skulle ta oss för något kunde jag relatera till mobilen "Jaha du vill ha annat än snabbmakaroner och korv till lunch, du kanske kunde ha tänkt på det innan du drämde mobilen i golvet va? Vavavava?" Tills den vuxna i familjen, 14-åringen, vobblande in ett lakoniskt "Det hade ju varit billigare att reparera den." Min man, som liksom jag uppskattade att den här mobilen hade fler problem än ett trasigt glas, var skeptisk. Han sa till och med tvärsäkert att "Jag kan redan nu säga att det kommer att kosta mer än 3 000 kronor att reparera den där mobilen." Ändock tvingade jag iväg man+dotter till en reparationsfirma på Valhallavägen 172 men av någon anledning lydde de inte order utan gick istället till Teknikmagasinet och kom hem utan resultat, så som ofta sker när de inte lyder order. Så jag fick själv ta tag i det hela och när helgen var slut gick jag till denna verkstad. Klockan tio lämnade jag in den. Klockan 11:37 fick jag sms: "Mobil klar". Klockan 12:56 hämtade jag ut den och betalade 600 kronor för kalaset och den såg ut som freakin' ny. Några punkter:

1/ Latheten bedrar visheten alla dagar i veckan, även för en frugal weirdo.
2/ Min familj lyssnar inte alltid på vad jag säger och detta står oss dyrt.
3/ Kan man inte annat än älska den här butiken vars Facebooksida önskar "frehet hella världen" och därtill tar 600 kronor för ett glasbyte där andra tar 800-1 500kr.


4/ Jag sänder också en tacksamhetens tanke till mobilbutiken Inrego.se som, när jag förklarade läget, utan knot avbokade min order och önskade mig välkommen tillbaka vid ett annat tillfälle.
5/ Det hela fick goda fostrande bieffekter. Min dotter blev så vansinnigt glad över att det gick att reparera mobilen till "det facila priset" av 600 kr att hon var omöjlig att fånga på bild och ser ur som någon ur The Grudge.


Bäst av allt var hennes kommentar: "Mamma, jag har lärt mig så mycket under de här dagarna. Jag har verkligen lärt mig att uppskatta alla mina saker." OMG it was like almost worth it! Jag iddes inte ens låta henne plikta 50% av nästa månadspeng som jag först hade tänkt. Kanske för att jag var likadan som barn och vet att den typen av bestraffning bara föder bitterhet. Mitt huvudsakliga budskap i det här inlägget är emellertid att det är så oerhört lätt att falla ner på standardlösningen, även som frugal weirdo sedan flera år tillbaka. Och att laga är nästan alltid bättre än att inte laga. Det gäller cashmeretröjor, stövlar, elektronik, bilar, möbler, smalben, kanske inte porslin för det kan bildas bakterier i sprickorna, men i stort sett allt annat. Om inte annat så för miljön.

Mvh/
FruEfficientBadass

24 kommentarer:

 1. Jag gissar att många ser det som en anledning att byta upp sig what so ever och att spara tid utan att fatta att man måste jobba in det med x timmar.

  Har en element på hjul som använts i sadelkammaren som la av för några år sen, samtidigt hade vi en elektriker som installerade lite kompletterande utebelysning (På landet måste man hålla sig med egna "gatlyktor".) Jag frågade honom om elementet var kört och han bara muttrade ohörbart.
  Jag tänkte att jaja, det är ändå förlorat så jag slängde upp det på arbetsbortdet i garaget och skruvade isär där sladden gick in. Hittade en liten komponent som såg ut som en säkring.
  La säkringen i bilen och någon månad efteråt var jag i krokarna av Årsta och knallade in i en specialelbutik och fick hjälp, typ 59 kr. Hemma igen satte jag dit och skruvade ihop och elementet funkade igen.
  För mig är det mera som en utmaning, varför slänga 10 kg metall in i evigheten när det var kul att få skruva lite.

  Laga - inte för att man måste, utan för att man kan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "För mig är det mera som en utmaning, varför slänga 10 kg metall in i evigheten när det var kul att få skruva lite." Men JAAA du sätter fingret på det Sejva. Det är samma sak som jag och de bruna stövlarna som jag senaste igår gick 1,2 mil i. Jag vet inte längre hur många år de har på nacken men säg åtta och i år tänker jag lämna in dem hos min nya favoritskomakare Josef och se vad han har att säga. Förhoppningsvis har de ytterligare en eller två säsonger kvar att ge och när de ger upp ska jag begrava dem med kors och allt i vitsippsbacken på landet. Jag har säkert lagt ner närmare tusingen på dem genom åren i omklackningar, skovårdsprodukter och diverse blixtlåsrelaterade problem men det är så inte poängen. Bra jobbat med säkringen och shame on din elektriker som inte gick in och räddade situationen (fast då hade du ju inte lärt dig byta elementsäkringar så inget ont...).

   Radera
 2. Eftersom du har massor av duktiga läsare tänker jag ofint stjäla kommentarsfältet och ställa en fråga.

  Om mikrovågsugnen låter som en geigermätare när den är avstängd men funderar felfritt i övrigt. Vad gör man? Kan man fixa det? Är det värt det?

  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÅHG så fantastisk kommentar. Hur låter ens en Geigermätare? Hoppas du får bra svar. Själv tipsade mig Sparo om hur man får ett galet skorrande kylkskåp att lugna ner sig (man behöver vattenpass och träklossar i varierande höjd). På riktigt höll jag på att surfa runt i syfte att köpa ny kyl/frys-pelare eftersom ljudet höll på att driva mig till vansinne.

   Radera
  2. Om du skaffar en strömbrytare till mikrovågsugn, som sätts i eluttaget, så blir du antingen av med både ljudet och samtidigt sparar du ström. Många mikrovågsugnar drar nämligen ström fastän de är "av", de är som många andra prylar nuförtiden i stand-by-mode.
   t.ex en sådan
   https://m.clasohlson.com/se/Uttag-med-2-polig-strömbrytare/36-2902

   Har själv en mikrovågsugn som har vanliga vred, och saknar display, och den drar totalt sett över dygnet lika mycket ström när den är "av" som när jag använder den till att mikra med.
   Men inte längre alltså, för jag använder extern strömbrytare. Win-win för mig, men antagligen en win-win-win för dig AVL

   Radera
  3. Glömde säga: börja med det uppenbara, dra ut elsladden till mikron först. Försvinner geigermeterljudet så är du på rätt spår. Fortsätt då enligt ovan.

   Radera
  4. FeB: det är en sån där pryl som mäter radioaktivitet så den knäpper och knastrar lite oregelbundet :-)

   Anonym: det enda trista med det hade väl varit att mikron är vår enda klocka men ja den slutar när sladden dras ut. Hur länge har du haft det så? Jag är ju också lite orolig att det kan vara någonting farligt.

   Radera
  5. I mitt fall är det ju så mikron är konstruerad, får väl påpeka för tydlighets skull att min inte låter som en geigermeter, utan att den alltså drar ström fastän den verkar vara avstängd.

   Ja, om du är säker på att ugnen är farlig så ska du ju byta ut den omedelbart, helst igår.
   Men framåt kan du trösta dig med att när ugnen är helt strömlös, ja då är den också helt ofarlig. Det finns alltså ingen kärnreaktor inbyggd i mikrovågsugnen.
   Sammanfattning: ström av = ofarlig
   Ström på = ??

   Radera
  6. :-) det får kanske bli ett inlägg på bloggen om detta så vi kommer till rätta med det... att den inte skall dra el är ju bra så det får bli nästa, ska bara se till att vi inte brinner inne först

   Radera
 3. Tack för tipset om Inrego - hade ingen aning om det fantastiska företaget! Behöver köpa dator, min lade av för 4 år sedan (den var då 10 år...)och jag har hittills överlevt på surfplattan men nu behöver jag verkligen en och ja har verkligen ett starkt motstånd mot att köpa en ny!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att de köper upp mycket företagselektronik, du vet sorten som funkar alldeles utmärkt efter en urblåsning.

   Radera
 4. Jag tycker det problematiska är när det kostar nästan nypris att laga grejen. Diskmaskinen gick sönder för ett tag sedan och enligt Google för reservdelar och reparatör så skulle reparationskostnaderna starta på 4500 kr, dvs nästan priset för en ny för lagring av en 5 år gammal apparat. Det blev en ny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lät laga min tvättmaskin för en tredjedel av vad en ny skulle ha kostat. Funkar men blev inte riktigt bra. Tog dessutom flera veckor. Nu kan jag trots allt bli tvungen att köpa en ny. Känns surt.

   Radera
  2. Ja fy, det är det där man är rädd för och så jag känner inför viss form av elektronik. Jag har inga problem att köpa mobil begagnat eftersom jag absolut VÄGRAR att lägga nästan femsiffrigt på en iPhone till det barn som bestämt att iPhone är det enda som gäller (särskilt som det är samma barn som har anger managementproblem enligt ovan). Däremot dator...de är inte jättedyra nya (om man är pc-människa som en ann) och efter en tre-fyra år börjar den nästan undantagslöst att hänga sig och göra flåsande ljud även i viloläge. Ta i trä har jag aldrig behövt köpa nya vitvaror av något slag. Nu har vi dessutom föreningstvättstuga som har minst fem positiva bieffekter varav tidsvinst är en. När de strejkade för några veckor sedan fixade maken och styrelsen reparatör som gick på föreningsbudgeten såklart.

   Radera
  3. ag fick torktumlaren lagad för en 1/4-del av nypriset men den verkar inte heller funka som den ska efter reparationen eller så gjorde den det en kortare period. Jag hade inte ens brytt mig om att göra det om jag inte hade hyrt ut lägenheten. Nu har jag testat igenom programmen och funnit en som funkar utan konstanta felmeddelanden. Det största problemet när den drar sin sista suck är att bli av med skiten för jag tänker inte köpa en ny.

   Däremot saknar jag inte tvättstugan, som inte ens finns i huset, utan föredrar att kunna tvätta när jag vill.

   När det gäller datorer har jag en 7-8 år gammal MacBook Air som fortfarande funkar bra (tar i trä). Ibooken som jag hade var ungefär lika gammal innan den blev för seg. Så även om de kostar mer i inköpspris så håller de längre än PC:n utan krångel så om man ser över livslängden blir de billigare. Plus att man inte behöver bli galen när de får massa error-meddelanden som PCn brukar börja få efter ett par år. Bara det är värt det dyrare priset.

   Radera
  4. FruEB, dina pc-flåsningar kan sannolikt avhjälpas med mer minne. Det kan de kanske hjälp till med i den där affärn på Valhallavägen, annars finns hjälp över hela stan.
   Sikta på att uppgradera till minst två ggr nuvarande minne, eller ännu hellre fyra. RAM-minne alltså, inte hårddisk. Sanning å säga är det mycket enkla handgrepp när man väl fått tag på rätt minne, på Youtube finns många pedagogiska video om hur man gör rent praktiskt.
   Dina pc-flåsningar vad gäller övriga livet har jag nog inget att komma med, du verkar ju redan köra detox på mediafronten

   Radera
  5. En laptop dammar igen och då går fläktarna titt som tätt. Man måste då och då blåsa ur dammet. På en laptop görs det enklast med luft på burk, sedan får man "blåsa" rent via ventilationshålen. Den ambitiöse kan förstås skruva upp hela laptopen vilket kan vara enkelt eller lite svårt.

   Stationära datorer är oftast enkla att öppna och damma ur.

   I

   Radera
 5. Du får se det som 600kr för en insikt. Det är billigt!

  Dessutom ta två, betala för en. Dottern fick nog en tankeställare som är värd mer än 600kr och du en påminnelse.

  Att vara fire är att vara fri att göra det man vill. Men gör man det man vill hela tiden utan eftertanke, kommer man inte vara fire särskilt länge.

  Pengar är problemlösare. Det gäller bara att identifiera vad som är problemet.


  PS det är makars uppgift att inte lyssna på våra makar. Det höjer deras blodtryck....det är bra med lite tryckkontroll i bland....trust me I'm a doctor. DS

  Pps Du glömde att det inte får finnas klumpar i maten...eller någon form av skillnad i konsistens....ibland undrar jag hur mänskligheten överlevt....Dds

  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Pengar är problemlösare. Det gäller bara att identifiera vad som är problemet." Kuddbrodyr på den Thz! Och jag anade att det fanns någon evolutionär förklaring till varför han inte lyssnar, eftersom beteendet är statistiskt säkerställt genom 100% av mina heteroväninnor.

   Haha klumpar går fetbort. Imorse lagade vi frukost på vårt fantastiska danska vandrarhem (inlägg coming up) och då var det danska smöret något lite gulare än det smör de matats med Life to date. Genast blev det oroligt. Precis som du skriver: HUR har vi som art kunnat överleva? Jag VET med säkerhet att mina barn även i en domedags-katastrof skulle sitta och stirra misstänktsamt på det gula smöret medan de sakta tynar bort med ett snörpigt drag kring sina bortskämda små munnar.

   Radera
 6. Roligt :) Billigt ställe att laga på. Skaffa nåt litet företag kanske annars och momsa bort telefoner och datorer? Behöver ju inte gå plus..

  SvaraRadera
 7. Kan ju även laga en del elektronik själv med hjälp av youtube samt köp från ebay.

  SvaraRadera
 8. Vad du är snäll! Hade min ungjävel gjort så, skulle nya telefonen blivit en Nokia från -90talet.

  SvaraRadera
 9. Är det inte billigare att köpa en telefon ny i kartong och sen ha den i fler år?

  SvaraRadera
 10. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera