Frugal klädmanöver?

Ni som följer mig på Instagram vet att jag befinner mig mitt i omställningen vinter/vår i garderoben nu och om du tråkas ut av bilder på säckar med prudentligt vikta kläder på väg ner i källaren är mitt tips att ni avföljer mig för you ain't seen nothing yet. I veckan som kommer flyttar jag mitt fokus från ytterkläder och skor till vanliga kläder och jag kommer med en dåres frenesi att delge er alla detaljer.

Jag misstänker att jag drabbats av någon mild form av psykos där jag ägnar oproportionelig nit till att förlänga kläder och skors livslängd genom att anlita extern hjälp. De bruna stövlarna är ju en följetong på Insta där de åker in och ut hos skomakaren likt en överklasskvinna på Narvakliniken. Min gissning är att det inte längre handlar om frugalism utan om envishet, eftersom jag säkert lägger lika mycket i underhåll på stövlarna under två år som det kostar att köpa ett par nya som jag inte behöver underhålla de första tre-fyra åren.

Ytterligare ett exempel är den veckade marinblå kjolen som jag postade på Insta i samband med att jag köpte Busneltröjan på loppis i höstas.Den är av det okända märket "JanJaq Original" i någon form av ull/syntet-mix och jag bara älskar den. Tillsammans med en HeatTech-top i samma färg, ett statementhalsband och pumps passar den perfekt till mingel. Med en cashmeretröja, tjocka strumbyxor och stövlar är den behaglig och varm för vinterns promenader och med en vit skjorta och en löst knuten slips skapade jag outfiten "förfest på Lundsberg" som fick mig på mycket gott humör.

Jag och den veckade kjolen har med andra ord kommit att gilla varandra under vintern och det faktum att den bara kostade 30 kronor gjorde mig extra välvilligt inställd till den. Därför var det med sorg i hjärtat jag konstaterade att den framåt vårkanten började öppna sig själv i blixtlåset och blottade vinterblek hud inför kreti och pleti och jag var tvungen att ta ett beslut: Lära mig byta blixtlås, kassera eller lämna till proffs. Till saken hör att jag aldrig bytt blixtlås så resultatet hade inte kunnat garanteras. Att kassera kändes heller inte rätt. Så jag lämnade in den till proffs. På samma sätt som jag bildat ett på gränsen till osunt kund/leverantörs-förhållande till skomakaren Isak på Erik Dahlbergsgatan 24* har jag sedan något år börjat hovra kring en kemtvätt på Styrmansgatan 52 och de begåvade ynglingarna Emanuel och Dani. En USP där är att de är den enda miljövänliga kemtvätten innanför tullarna men den absolut mest avgörande anledningen till att jag går dit är att de är så vansinnigt bra på att laga saker, exempelvis små hål i cashemeretröjor. De är inte knussliga heller - en gång kom jag tillbaka för att jag själv hade missat ett hål och bad dem att laga även det och då gjorde de det gratis. Över huvud taget är prisnivån bra mycket lägre än i kvarteret i övrigt. Any Heuw, för att nu knyta ihop den här rafflande historien så hämtade jag förra veckan ut denna kjolpärla: Kemad, pressad och med sprillans nytt blixtlås i perfekt montage, till en kostnad av 280 kronor.


Tillfredsställelsen jag känner när jag jamsar runt i dessa ärenden är helt enkelt total. Jag upplever att jag bidrar till ekonomin i det att jag ger jobb till folk som Isak, Emanuel och Dani. Jag sparar naturresurser. Och jag får bära kvalitetsplagg som åldras med värdighet snarare än fast fashion. Och nu blir jag rejält flummig, men jag känner att jag liksom börjar få en relation med de här plaggen och stövlarna. De är som delar av mig och jag kommer på riktigt sörja den dagen de slitits ut bortom räddning.

Vad anser du, är det knasigt att lägga 280 kronor på att restaurera ett plagg som kostat 30 kronor i inköp? Har du själv något liggande hemma som du är förtjust i men som du inte använder av skräddartekniska skäl? Om ja, besök en kemtvätt nära dig eller gå in på Repamera.se.

Mvh/
FruEfficientBadass

* Så till den grad att jag ibland hänger där utan skorelaterat ärende, det är sådant som händer när man förlorar sin tjänstemannaidentitet man ballar ur.

15 kommentarer:

 1. Jag hoppas att det sättet du använder din tid och sättet du gör dina val blir en samhällstrend! Om 280kr på ett 30kr-plagg? Det är väl bara dumt om du kan få tag på något som du tycker lika mycket om för under 280! Inköpspriset är i detta fallet irrelevant, men möjligen en fingervisning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är väl bara dumt om du kan få tag på något som du tycker lika mycket om för under 280! " Du menar det var rätt val? Det tror jag också. Man får ju räkna in alternativkostnaden - att jag istället för att satsa på det här, bevisligen funktionella och omtyckta plagget, skulle bege mig ut i köpladorna för att chansa på att jag hittar något dito för det priset (vilket inte finns - då blir det något sladder från Gina Tricot), så är det avgjort ett bättre val att optimera det som redan finns.

   Radera
 2. Hittar man nåt som passar en perfekt oavsett pris nästan skulle jag säga köp. Är ju hur många gånger man använder plagget, skorna, väskan eller vad det är som räknas. Är dags o lämna in vinterkappor snart, men visst har man sytt in, fållat, fixat hos skräddare/kemtvätt. De är helt okej på det och kan få ett billigare plagg sitta perfekt och se dyrt&exklusivt ut.
  Undrar däremot hur ofta man ska kema sina vinterkappor/jackor/kanske andra kläder, är det varje säsong innan man hänger undan dem eller sliter det för mycket? Är ju inte så det syns fläckar/luktar, men roligare ta fram fräscha saker..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror verkligen inte att du behöver kema varje säsong. Högst varannan eller var tredje. Om det får dig att avstå nyköp skulle jag emellertid rekommendera det - att plocka fram en vinterförvarad rock fortfarande med kem-taggen på är ett rätt effektivt sätt att mota köp-Olle i grind.

   Radera
  2. Inte förrän det verkligen behövs, ska det kemtvättas. Är det inte smutsigt behövs det inte kemtvättas även om det gått fem år. Vädra är både plånboks- och miljövänligt.

   Radera
 3. Att plagget var billigt i inköp kan göra det lättare att laga det för 280 kr. Hittills har kjolen alltså kostat dig mindre än en ny ändå. Och det är ett plagg som du verkligen gillar. Borde inte finnas någon tvekan där.

  Intressant det där med att skapa relation till ett klädesplagg. Vissa har en funktion och uttrycker så väl ens smak att det inte är så konstigt ändå. Om du tänker igenom alla kläder du haft de senaste 25-30 åren, visst liknar de väl varandra ganska mycket? Jag har i alla fall inte nämnvärt ändrat smak alls. Det är bara snitt och dylika detaljer som ändrats allt eftersom man påverkas av vad som just nu är modernt. Däremot är det svårare att komma till rätta med den ibland konstiga kombinationen sportigt och klassiskt, men det hör inte hit.

  Som jag sagt tidigare är den där randiga tröjan och i just de färgerna väldigt snygg. Randigt är aldrig fel! Har också en närmast identisk kjol, ca 30 år gammal, men tio kilo måste bort innan den kan användas igen. Har dock aldrig velat göra mig av med den. Kanske finns där en osund relation? Men man kan kanske göra den större hos en skräddare?! Har faktiskt inte ens tänkt tanken på att det skulle kunna vara möjligt. Har symaskin själv också förstås, men nja sådant där fix verkar komplicerat. Har bara anlitat skräddare en gång, på en tvärgata till Drottninggatan. De bytte blixtlås i favoritjeansen för 70 kr. Kommer inte ihåg namnet dock. Kan verkligen förstå tillfredsställelsen att laga istället för att köpa nytt!

  Förresten, hur är din relation till strumpbyxor till kjol? Min är komplicerad minst sagt. Därför har jag sällan kjol vid kallare väder än +18 grader. Strumpor går sönder, har fel färg och vad passar till vad och så skor till det, ojoj inte lätt. I slutänden anser jag att hudfärgade, möjligen halvblanka, är bäst. Men det ser ju inte klokt ut på vintern att gå ut som vore det varm vår! (Men ryskorna i sina minikjolar bryr sig inte om det och härdar ut i minus 20 grader eller kallare.)

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. "ca 30 år gammal, men tio kilo måste bort innan den kan användas igen." Smal-plagg har jag en mycket dålig relation till, de ryker illare än kvickt.

   Radera
  2. Eva: Alltid strumpbyxor förutom på heta sommardagar och jag äger en halv miljon i alla färger och mönster. Love them all.

   Radera
 4. Tycker inte plaggets inköpspris är avgörande för om man vill satsa mer pengar på det. Har det mer livslängd efter lagningen eller det är svårt att hitta liknande så är det ju bara att köra. Jag köpte ett par skor från danska Bilibi (dyrt märke i min värld) för en hundring och lagade + klackade för typ 350kr. Lätt värt det!

  Just nu har jag ett STORT klädproblem. Hittade en tröja från Gotländska Yllet i toppskick för 60 kr. Nypris 1500 kr. Det är bara det att maken till jävulskt rivig ulltröja har jag aldrig haft. Den går inte använda med mindre än polo under, och det blir för varmt + hatar polo. Jag vill ju så gärna använda den men förstår precis varför någon skänkt den typ oanvänd till Erikshjäpen... Avdelningen frugala felköp jag får kränga på Tradera i höst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Frugala felköp" - får jag vara med i gruppen? Busneltröjan jag skryter om då och då är i ylle och det finns en anledning till att ylle inte är jättafrekvent i tröjor nuförtiden. Det är VARMT och STICKIGT så vem vet om inte jag hänger ut den jäkeln också framåt hösten. Är lite kär i loggan och det faktum att jag köpte den för 40 kronor bara.

   Radera
  2. Välkommen i klubben! Merinoull älskar jag, det är mjukt. Nu läste jag dock att man kan ha lite hårbalsam i tvätten om plaggen är stickiga. Tydligen beror stickighet på vilken sorts får (olika typ av pälsfiber) och vilken del av pälsen (underull = mjukare) som använts. Ska testa balsam, men nu ligger den i frysen för att döda ev ohyra! Sedan blir det undvika gutefår i fortsättningen.

   Och apropå undvika. Fick idag efter 14 hem ett köp från Sellpy. Aldrig mer! Koftan beskrevs vara i fint skick - men var i verkligheten full av djurhår, skitig i nacken, noppig och stank parfym. Tror inte det är ens 10% av mina köp hos sellpy som varit ok. Så nu är det slut med att handla där, jag håller mig till Erikshjäpen och privata Traderaförsäljningar.

   Radera
  3. Haha, jag köpte en Ralph Lauren-jacka på Sellpy, storlek S. Den kan bli lite liten, tänkte jag, men det kan också funka. När jag packade upp jackan var det i sådan storlek att den suttit perfekt - på en 6-åring. Dessutom hittade jag en plastleksak i ena fickan.

   Nåväl, jag klagade och fick pengarna i retur...

   Radera
 5. Det är väl den totala kostnaden man skall ställa mot hur mycket plagget används. Vad blir timkostnaden på det? Lägg därtill att man stormtrivs i ett plagg=värt en hel del. Jag tittar sällan på vad det kostar, utan om det är prisvärt för den kvalitet jag får./Horsewood9

  SvaraRadera
  Svar
  1. PPA har jag hört talas om men inte PPT - det trodde jag var mer i eskortvärlden? Att stormtrivas i ett plagg är allt. "Comfort is the utlimate luxury" som Coco sa.

   Radera
 6. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera