Delningsekonomin FIRE style

Sedan jag började följa FIRE har mitt liv blivit uppskattningsvis 18,9% bättre. En av aspekterna är att rörelsen som grupp är så generös. Jag kan inte ens föreställa mig de antal timmar en person som exempelvis Pete Adeney lagt på att hjälpa människor att förändra sina liv genom skapandet av den i princip annonsbefriade bloggen Mr Money Mustache som du nog är rätt trött på att jag tjatar om. Eller Jim Collins eller Brad & Jonathan eller vem som helst i FIRE-bloggos/poddosfären. Och det finns inte - åtminstone inte vad jag lyckats upptäcka - några hakar eller försök till försäljning. Ibland halkar man in på någon mindre briljant blogg som plötsligt börjar pusha dubiösa trycksaker där de ska avslöja "de magiska knepen", men dessa aktörer är få och egentligen inte del av FIRE-rörelsen.

Mad FI-entist och J L Collins

Även på hemmaplan delar folk med sig av sin tid. Jag tänker på hur läsare Katarina hörde av sig för att hjälpa mig med information kring hur man blir frilansskribent och plötsligt stod hon här i hallen med frilansguider i hand. Senare donerade hon också sin vältummade "Your Money or Your Life" till en utlottning och kanske har du som fick den skänkt den vidare till någon annan som känner sig inmålad i ett hörn? Jag tänker på IGMR som varit mig behjälplig med viss rådgivning där han har expertkunnande och Studenten A som sitter och skriver långa altruistiska prisjämförelser som blir gästinlägg på bloggen*. Och nu senast, en doktorerad språklärare som på sin fritid hjälper mitt äldsta barn att klara ett tyskaprov i maj, lika gratis som ballongerna på MacDonald's. Låt mig fördjupa mig ett par sekunder i detta case. Så här skriver språkläraren i ett mail till mig:

"Lysande exempel på hur bra det funkar att inte lönearbeta har vi nu praktiserat! Jag slapp betala för mat och taxi i Stockholm när jag var där och du istället hjälpte mig. Du slapp betala för läxhjälp till A. Jag fick tillfredsställelsen av att undervisa helt utan de frustrerande störningsmomenten i skolan."

Hur hittade jag denna språklärare som ägnat timmar och timmar under påsken att lära mitt barn hur man använder ackusativ och dativ? Jo, genom att en av er i början av året tipsade om ett avsnitt i Plånboken i P1 där man intervjuade författaren till boken "Jag lämnar ekorrhjulet" och long story short - jag betraktar numera Åsa, språkläraren, som en vän. Nu har jag dessvärre inte så mycket att erbjuda Åsa i form av undervisning till hennes barn, men lita på att jag står redo som en saglande hund den dagen Åsa vill ha hjälp att frisera ISK:en eller lära sig riva tvål. Hon har dessutom en given rastplats i Hälsingland om hon skulle bila mellan Umeå och släktingen i Stockholm. Och mitt barn - A - har talanger kring det digitala och formgivning, så behöver Åsa hjälp att i framtiden skapa en hemsida e d kommer hon utan att behöva köpa belgisk choklad och ha dåligt samvete att få hjälp. 

Jag har nog aldrig riktigt fattat konceptet delningsekonomin förrän nu. Inte heller har jag haft tid att erbjuda min hjälp. Min man har, efter avslutad tjänstemannakarriär, även han hoppat på delningsspåret. Om ett par veckor åker han till släkten i Göteborg och bygger vägg åt sin syster. Syrran sparar en del på byggkostnaden och min man lär sig en färdighet som han eventuellt skulle kunna ta betalt för i framtiden. Dessutom får de kvalitetstid tillsammans under icke-konstruerade former. Win win förutom för hantverkaren som skulle fått väggjobbet annars. Men win för interimchefen som tagit över min mans jobb. Så win win win right at ya bitch.

Har du några exempel på kompetensbarter i vardagen? Alternativt - ser du att du om du hade haft mer tid hade kunnat ägna dig åt vissa utbyten och i så fall, vilka? Vad har du att komma med?**

Mvh/
FruEfficientBadass


* Prisjämförelsen på Lidl som fick mig att slutgiltigt gå över till att bli en Lidl-handlare, något som spar mig uppskattningsvis 2 000 kronor per månad vilket är som att dra in 3 500 på att jobba deltid i skoaffär.

** Och om en av dina kompetenser är att byta blixtlås får du gärna höra av dig på mailen. 

37 kommentarer:

 1. Ja det där pysslar jag med hela tiden :) Byggt upp en liten klan med människor runt så vi alltid har hundvakt, juridisk hjälp, aktiehjälp, bilskjuts, etc. Är så jag fungerar. Vi bjussar mycket på det sociala och får gratisluncher, middagar, mat, allt möjligt. Har oanade talanger att hjälpa tillbaka men främst är jag/vi väldigt trevliga personer folk gärna vill umgås med.
  Sen sticker vi till en slant då o då om det behövs till t ex hundvakten, men sparat hundratals kronor på det där genom åren genom att bygga rätt krets människor runt. Har alltså tänkt jag byggt, sen gäller det vårda kontakterna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja klan var rätt ord, svenne banan är i regel alldeles för "bra man reder sig själv"-styrd, köper man in allt står man ej i skuld. Vi behöver varandra! Grattis till att ni lyckats bygga upp ett sådant fint nätverk. Människor uppskattar att känna sig behövda.

   Radera
 2. Så rätt, så roligt! Att hjälpa varandra för att man kan, vill och har tid/ möjlighet.
  Med vänlig hälsning J

  SvaraRadera
 3. Min kropp. Skoja. Nä, men fotograferande byter jag gärna bort mot diverse tjänster. Gillar verkligen idén om att byta tjänster. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och om det är den Sara jag tror du är så är dina tjänster guld värda.

   Radera
 4. Vilken fantastisk läsning! Har tänkt på exakt samma sak, fast också gällande småbarnsföräldrar. Ibland är jag helt fascinerad över hur vi kan hjälpa varandra med att byta kläder, barnvaktande och liknande. Sharing really is caring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amen! Funkar även med djur. Att köpa djurväkteri är bra för oss frugal weirdos som gärna säljer tjänsten men hade jag haft exempelvis hund hade jag ju illare än kvickt lierat mig med folk som kanske uppskattar att ha en hund ibland. Som IGMR som av allergiskäl inte kan ha hund på heltid men väl passa en hund då och då till sonens stora glädje.

   Radera
 5. Den uppskattning/feedback en kan få genom att hjälpa till med något så simpelt som att bjuda på thermos kaffe ute på promenaden, det är väldigt svårt att få igenom ett konventionellt kontorsarbete.

  Tjänsteman: "Nu har jag lagt ner ca 55timmar på skriva ihop en rapport om hur EU:s nya jordbrukslagar påverkar vår petroleumverksamhet, bra va?"

  Chefen: "Det tog sin tid, men du får ju betalt"

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om när du bjuder på hemgjord äppelpaj! Ja håller med om att den feedback man får i tjänstemannasammanhang sköljer av en rätt snabbt. Dessvärre är det nog lätt att vänja sig vid att det är den feedbacken som räknas. Sådant man uträttar i det privata är lite "nice to have" men är "inte på riktigt". När det är precis tvärt om, det är ju de privata relationerna som räknas när det blåser.

   Hörde en kvinna från MSB som sa att den bästa färdigheten man kan ha i en katastrofsituation är ett välfungerande socialt nätverk.

   Radera
 6. Jag är nog lite patologiskt självständig. Vill helst inte stå i skuld. Däremot är ju tjänstebyte något helt annat. Då är det ju läge att fundera över vad jag skulle kunna bidra med.

  Jag kan laga mat och baka. Är bra på att fixa fester och mottagningar om man gillar att det drar mer åt det rustika än "fina" hållet.

  Jag anses också märkligt nog som klok. Mer än tjugo år som chef har gett mig en avsevärd erfarenhet när det gäller att hjälpa medarbetare och kolleger att bena ut vad som egentligen kan vara problemet och vad de skulle kunna göra åt det. Just nu är jag lite sliten i det avseendet men kommer kanske igen om några månader.

  Hur som så är det ett bra tankeexperiment och en bra övning när det gäller att konstruera ett bra fritt liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag anses också märkligt nog som klok." Det tror jag säkert! Du ska se att det kommer att ge intressanta följdeffekter av att du till hösten står "fri". Om jag inte är helt ute och cyklar skulle jag tippa att en del kommer att höra av sig för att få råd, särskilt när du står som oberoende och fri. Upp till dig då om du vill göra det som en del av en samhällsgärning eller mer kommersiellt. Men jag förordar ju det första då du redan är ekonomiskt fri plus att det med stor sannolikhet ger positiva byteseffekter framgent.

   Radera
 7. Jag brukar hjälpa till att städa/organisera grejer hos ett par släktingar. Husvakta, klippa folk, baka ibland.. Goes around comes around tänker jag. Eller som min dotter sa: "mamma, du är så sjukt bra på allt såntdär man inte blir rik av"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, vilken alert dotter. Vänta bara, när apokalypsen kommer är det du som är herre på täppan med dina skills.

   Radera
 8. På tal om de digitala färdigheterna - när jag läser bloggen på datorn är loggan väl lågupplöst och blir ganska grynig (400x200 px verkar den vara, lite smått). Ser fint ut på mobilen! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ops - nu insåg jag att min dator var på mobilsidan av någon anlending - never mind alltså :-)

   Radera
  2. Tack! Eftersom jag inte hade vetat hur jag skulle åtgärdat problemet. Eller...jo det hade jag ju, jag hade mailat IGMR så hade han skickat skärmdumpar som vanligt. Apropå delningsekonomin.

   Radera
 9. Som någon här ovan har jag också svårt att känna att jag står i skuld, så gör nog mer för andra än vad jag ber om tillbaka (fast inte så att jag blir utnyttjad). Men har blivit helt såld på konceptet att dela, och nu när vi själva köpt husvagn säger vi till våra vänner att låna den gärna! De säger ju till oss att det bara är att säga till när vi behöver byta däck, låna släpkärra eller annat nyttigt verktyg etc. I mars skulle jag åka till min mosters "hytta" (läs enorma hus) på norska fjällen, som vi gratis får låna när vi vill (alternativt bo tillsammans med dem om de skulle vara på plats, det finns ju ändå 6 sovrum). Så där fick jag en första delning- de delade snällt med sig av sitt andra hem. När jag skulle åka dit behövde jag takbox för bilen var fylld. Det normala för gemene man hade ju varit att köpa en egen för det har man säkert nytta av, men jag är inte beredd att betala hyra för att ha en sån i garaget. Så skrev ut på fejjan om någon kunde tänka sig att låna ut, och ja, inom en timma hade jag fyra personer som erbjöd sin takbox! Samma gäller när vi väl gjort någon renovering eller liknande, folk står ju på kö för att få låna ut sin fina utrustning. Senast blev det en win-win när mammas kompis behövde låna en slipmaskin för att slipa sina utemöbler, vilket vi hade, och jag lånade en värmepistol av honom för att ta bort färgen på våra utemöbler. Och dessa utemöbler då.. Sambon tycker vi kan köpa nya med tanke på alla timmar jag lagt ner på en stol, vi köpte det dessutom begagnat för typ 5 år sedan. Men jag ser det som meditation att lyssna på ljudbok/podd och bara jobba på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ljuvlig kommentar Linn! Jag ryser! Och vad gäller trädgårdsstolarna antar jag att det blir som för mig och stövlarna - det blir en sport att få dem att hålla sig så länge som möjligt.

   Radera
 10. Det svåraste med FIRE är ju det mentala, och här har FruEB gjort underverk med att dela med sig av sina förehavande och tankar på bloggen. Att FruEB med god humor och - inte minst - frekvent och mycket regelbunden publicering har stöttat många människor i deras FIRE-färd är fantastiskt. Själv har jag delat med mig i kommentarerna om tips och tricks, kommit med glada tillrop och peppning och möjligen en och annan lösning på någon frågeställning.

  Om pennan är mäktigare än svärdet som ordspråket förtäljer, så är FruEBs blogg mäktigare än all köpe-reklam alla reklambyråer kan hitta på.

  Trogen läsare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ta mig tusan det finaste jag hört sedan min konfirmation, för att citera Tyko Jonsson. Tack Trogen läsare det värmde min själ på djupaste djupet! Nu ska jag gå ut och köpa vaxduk till köksbordet, som vi för övrigt köpte begagnat för cirka 10 år sedan.

   Radera
 11. Bytte just till mig långtidsverkande blomnäring mot nybakade (av mig) croissanter. Nu är kanske inte just croissanter något jag i första hand använder som bytesvara då det tar 18 timmar att göra men detta var sett specialfall då näringsleverantören hade födelsedag (annars hade det blitt råglimp). I övrigt är min valuta marmelader, bröd, skrivjobb, kommunikationsrådgivning/coachning och möbeltapetsering. Och kattvaktning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å detta låter ju fantastiskt. Du har ett brett spektrum av tjänster i portföljen, grattis!

   Radera
 12. Vilka fantastiska grejer du fått vara med om på sistone! Blev helt paff av att läsa om det.

  Vad man skulle ha att bidra med? Hmm, det är inte så lätt att komma på. Praktiska göromål är sällan min grej. Brukar mest bidra med mitt prat och analyserande som folk brukar uppskatta. (Men en och annan, i synnerhet på arbetsplatser, brukar bli störda av på min förmåga att ta till orda.) Särskilt tydligt har mitt skrivande uppskattats på denna blogg på ett sätt som faktiskt förvånat mig mycket. Men det har också tydligen uppfattats som någon typ av tävlande på sistone. Då tappar jag definitivt intresset. Finns nog få som är så ointresserade av sådant som jag. /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Först läste jag "Politiska göromål" och började fundera på vad det kunde vara. Vore inte det något för dig förresten, att gå in i kommunpolitiken och dra upp en och annan riktlinje kring saker och ting? Just nu har du ju tiden också. Någon form av ersättning utgår väl?

   Radera
 13. Vilket bra inlägg! Delningsekonomin är toppen. Vet inte vad jag bidrar med men skulle gärna vilja inspirera och hjälpa folk med finansiellt sparande så att de kan skapa möjligheter till att uppfylla sina drömmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men skulle gärna vilja inspirera och hjälpa folk med finansiellt sparande så att de kan skapa möjligheter till att uppfylla sina drömmar." Men det gör du ju redan genom din eminenta blogg!

   Radera
 14. Vad är det jag läser? Har ni alla helt slutat ta ert ansvar för samhället? Hur skulle det se ut om alla gjorde så här. Inga skatter in! Vad ska då hända med välfärden? Skärpning!

  Andas, en gång till, det var bara på skoj. Men jag anar att det finns ett antal som gärna skulle vilja införa skatt på denna typ av tjänster. Eller jag tror iofs att det redan är täckt och det egentligen bara är upp till det egna samvetet.
  Jag är dock helt övertygad om att det är till stor samhällsnytta att vilja hjälpa varandra utan omedelbar personlig ekonomisk vinning. Fortsätt! Jag kan erbjuda ledarskap inom idrott och en del inspirationsföreläsningar. Jag kan också massor av fina stigar löpning och MTB i Linköpingstrakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Jag kan erbjuda ledarskap inom idrott och en del inspirationsföreläsningar. Jag kan också massor av fina stigar löpning och MTB i Linköpingstrakten." Det låter 100% bortkastat på en ann' men är troligtvis mitt i prick för ett antal sportnööööördar nedåt landet. I Stockholm ser man ju regelbundet vuxendagis i löpgrupper som kring lunchtid rastar höga tjänstemän. Har de kommit dit du är? Om inte, vore inte det en bra idé? Som en paketlösning: "Kom igång med löpträning" med initial inspirationsföreläsning (låna ett klassrum någonstans) och sedan en kväll i veckan för otränade nybörjare, ser till att de kommer igång. En gång efter sommaren och en gång till hösten. Här skulle ju jag ta betalt, men inte så vansinnigt mycket.

   Radera
 15. WORD! Älskar verkligen den här communityn och upplever, precis som du, att det är extremt få "scam artists" där ute som skriver om detta. Lejonparten har en rik historia och god grund till att söka något annorlunda i livet. Och i den takt som jag tycker mig se att det växer, så förstår man att det är något som ligger latent hos flertalet.

  Fint skrivet och tack för att du själv bidrar så generöst!

  mvh,
  10årsplanen
  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv 10årsplanen och din fina blogg. Ja, jag tror också att det ligger latent hos flertalet helt enkelt eftersom DET ÄR SÅ VI ÄR KONSTRUERADE ATT VARA. Det senaste seklets konvertering av interpersonella tjänster från tjänst-mot-tjänst till paketerad-tjänst-säljs-mot-betalning-för-annas-sålda-tjänst-till-tredje-part är i viss mån onaturligt omständligt för enkla folk. Se på landet dit vi kommer flytta - där förekommer byteshandel och väntjänster i betydligt större utsträckning än i storstäderna. Inte bara är de mindre stressade, de är trevligare också.

   Sen är det ett mindre mysterium varför folk på landet dör tidigare än folk i de stressade storstäderna, men det är en annan fråga.

   Radera
 16. Komma till dig i Hälsingland och riva tvål - det gör vi gärna nån gång. Vad ska man förresten med den rivna tvålen till? Tillverka tvättmedel? Jag måste också påpeka att jag inte riktigt är "doktorerad". Efter 3 år på forskarutbildningen fick jag barn, och sen ett till, och sen ett till, och sen ett till. Det blev en paus som nu varat tjugo år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ojojoj duhar ett helt nytt landskap att ta in kring riven tvål."Jag måste också påpeka att jag inte riktigt är "doktorerad". Efter 3 år på forskarutbildningen bla bla bla." Whatever, du är typ doktorand.

   Radera
 17. Hej, jag heter "ALLIE REYNA" Jag är från USA. Jag var gift i 7 år med Ruben. Saker började bli ful och vi hade slagsmål och argument nästan varje gång. Det blev sämre vid en tidpunkt som han lämnade för skilsmässa ... Jag försökte mitt bästa för att få honom att ändra sig och stanna hos mig men all insats var meningslös. Jag bad om och försökte allt men ändå fungerade ingenting.

  Genombrottet kom när någon introducerade mig till den här underbara, stora stavningskastaren som till sist hjälpt mig ut ... Jag har aldrig varit ett fan av saker som detta men bara bestämde mig för att försöka motvilligt, för att jag var desperat och lämnade inget val ... Han gjorde speciella böner och använde rötter och örter ... Inom 2 dagar kallade han mig och var ledsen för allt det emotionella trauma han hade orsakat mig, han flyttade tillbaka till huset och vi fortsätter att leva lyckligt. vilket underbart mirakel Baba Egbe gjorde för mig och min familj.

  Jag har introducerat honom till många par med problem över hela världen och de har haft goda nyheter ... Jag tror starkt på att någon där ute behöver sin hjälp. För brådskande hjälp av någon typ, kontakta Baba Egbe nu via hans Email: babaegbetemple@gmail.com eller WhatsApp honom på +7 (926) 512-8701.

  SvaraRadera
 18. Vi lånar ut vin och champagneglas till studentmottagningar i år (har ett par-tre närstående), eftersom vi köpte på oss till en större fest för några år sen. Lär säkert bli utlån av bord och stolar också.
  Katt- och hundvakt är vi ofta (och till barnens förtvivlan så blir det ofta vinflaskor som tack för besväret, men själv har jag inte handlat vin på bra länge då alltså nån annan fyller på lagret hemma).
  Äppelmust på egna äpplen (inlämnade till musteri) byts mot viltkött.
  Snöskottning mot goda kanelbullar. Frysen är alltid full.
  Och så får vi inte glömma alla "vi gör det här tillsammans och äter middag sen".

  Jag skrev nån gång för länge sen på Farbror Fris gamla blogg hur vi har bytt tjänsten "måla sommarstuga" mot en vecka i nämnda stuga på fantastisk plats.
  Och jag brukar ondgöra mig över alla snyftreportage över stackars lågavlönade ensamstående 10-barnsmammor (hur många ÄR de egentligen här i landet?) som inte har råd att åka bort på semester. Men aldrig någonsin att mitt förslag att de kan ju faktiskt erbjuda stug- och båtägare sina tjänster under vår och höst i form av underhåll på stuga (typ tömma hängrännor på löv) eller att gå nattvakt på båtklubben, tas emot med applåder och glada tillrop. Jag vet att det finns de som gärna tar emot den hjälpen om nån erbjöd sig. Men det händer allt för sällan.

  Spargrisen

  SvaraRadera
 19. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera