Money Guy Show

Jag har nog i förbigående nämnt "Money Guy Show" med Brian Preston och Bo Hanson, två finansrådgivare med egen firma vars podd är ett kvalitativt marknadsföringsverktyg för densamma.

Varför flagga?
Det är en helt okej och rätt schwungig typ av amerikansk pengapodd och man blir liksom på gott humör av den, även om jag inte är anhängare av det mesiga budskapet*. Jag gillar de klatchiga podrubrikerna som ofta innehåller en siffra:

9 Pieces of Financial Advice You Should Ignore.
4 Life-Changing Investment Accounts Tht You May Not Know About!
The Rule of 3: How to Make the Best Financial Decisions.

Försök att inte klicka på dessa rubriker sucker. De är väldigt amerrrikanska, mycket sydstatsdialekt och man riktigt anar hur präktigt till kyrkan de går om söndagarna (exempelvis undviker de ord som "stupid" i akronymen "Keep It Simple Stupid", och säger "Keep It Simple Sally", bara en observation) men deras råd är bra om man känner behov av att pausa från den mer nitiska FIRE-rörelsen och bara lära sig lite privatekonomi i största allmänhet. Det var exempelvis via denna podd jag blev inspirerad att ta tag i testamentesbiten. För förstagångslyssnaren rekommenderar jag ett avsnitt som heter "How To Simplify Your Personal Finances" och jag kunde inte låta bli att saxa en bit ur den, eftersom den handlar om indexfonder vs. aktiv förvaltning:
"If you want to be a successful investor, you have to keep your eyes on fees. [...] I like index funds, A lot of you guys are working with advisors that say you should do active managed funds because I've got someone who is watching the stock market at all times. Here is the dirty little secret why most financial advisors themselves buy index funds: According to SPIVA** the S&P 500 for the last five years has outperformed 82,14% of actively managed funds. Eight out of 10 funds underperformed index. So there is a lot of people out there that goes 'Ok, so if 80% are not beating index, that means that 20% of managers and funds will beat it. Maybe my guy is so good he's buying that 18-20%.' Here is the thing: SPIVA actually tracks what they call persistence. They follow these 20% to see what percentage of them continue to outperform on a yearly basis. Listen to this stat: According to their research, only 0,91% of large-cap and no mid-cap or small-cap funds managed to remain in the top within the five year measureing period. So if you are good enough to select two out of the the ten that might have done it during a one year period, you have to select one out of a hundered that could do it within a five year period."
Det är tanken på de 20%:en som slår index som öppnar upp dörren så att fondbolagen ska hinna kila in en välpolerad fot. För med varsamt frammejslad statistik (och dessutom genom att titta på historisk data - en lyx som enbart är förbehållen spådamer i verkliga livet) kan man med facit i hand handplocka fram den av sina fonder (om någon) som av någon slumpartad begivenhet lyckades slå index under en given tidsperiod (om någon) och därefter formulera ett luddigt budskap om att de krossar index, kanske genom "proaktiv investering" vad vet jag.*** Men de flesta som investerar gör det under en längre tidsrymd än exempelvis ett år.**** Du behöver som du redan vet ständigt slå index för att nå samma resultat som en simpel indexfond (för att kompensera för de högre avgifterna) och som synes av SPIVA:s statistik är det ungefär lika sannolikt att gång på gång lyckas hitta den large-cap-fond som år efter år kommer att leverera indexnära utfall ungefär lika stor som att hitta en nål i en höstack. Och det hela underlättas inte av att höstackarna formger färgglatt marknadsföringsmaterial som de visualiserar på The Internetz med budskap som urtidsmänniskan går igång på typ "Förlora inte pengar", "Minska risken", "Bli rik med oss" etc. 

KÖP ALDRIG NÅGOT SOM AKTIVT SÄLJS PÅ DIG. Gäller även inom ramen för PPM - åtminstone historiskt en grogrund för fiffel och båg. Köp indexfonder (finns även inom ramen för PPM). Och ja även dessa ger utdelning, det låter bara inte katching i appen. Och nej, du står - till skillnad från när din smartass hjärna handplockar de skönaste av rekorderliga bolag som kommer att ge utdelning 4evva'n'evva ingen bolagsrisk utan kan sova gott om natten i trygg förvissning om att när ett affärssegment på grund av innovation, tekniska framsteg och allt mer frekvent marknadsdistruption går i kånken, så kommmer det per automatik att ersättas av ett bolag som på grund av innovation, tekniska framsteg och allt mer frekvent marknadsdisruption är på väg upp.

Jag handplockar bara fina, välskötta bolag till min portelifölj


Mvh/
FruEfficientBadass

* Spara typ 15% av din inkomst och var noga med att sörja för dina efterlevande - väldigt mycket fokus på det om du frågar mig, lite amerikansk helyllefarsa tar sitt ansvar.
** S&P Indices Versus Active (SPIVA®) measures the performance of actively managed funds against their relevant S&P index benchmarksSPIVA scorecard reports have been issued covering fund markets in the United States, Canada, Australia, and India. SPIVA scorecards are issued semi-annually: a mid-year report and an annual report. Källa: Wikipedia.
*** Så som exempelvis Carnegie gjorde med sin Sverigefond. De övriga fonderna talade man emellertid inte lika mycket om, åtminstone inte vid tidpunkten då det här inlägget skrevs. Kanske är det någon annan fond man lyfter för tillfället?
**** Såvida du inte är day-trader och då är knappast fonder det tillgångsslag du ligger i. 

9 kommentarer:

 1. Och det är just därför jag kör index. Välformulerat som alltid. Nu Västervik för IGMRs. Later alligator.

  SvaraRadera
 2. Det diskuteras mycket om att en ska ”slå” index. Visst desto mer % avkastning desto bättre. Själv är nöjd med snitt 8% per år, förstår inte hetsen.

  SvaraRadera
 3. Det här är OT men tänkte att det kunde va bra att fråga en sån här fråga på en sån här blogg där det finns många med erfarenhet gällande ekonomi och sånt. Jag har funderat på det här med sjuk och olycksfallsförsäkring, om det verkligen är nödvändigt att ha det i Sverige? Man får väl den sjukvård man behöver ändå? Och sjukhuskostnader verkar ju inte kosta så mycket att man behöver försäkring för att kunna betala? Och man kan ju bli sjukskriven och få pengar från fk om man ej kan jobba? Så vad har man försäkringen till? Bara extra pengar, eller är det nödvändigt på nåt sätt, tex att man blir utförsäkrad från fk efter en viss tid och man då får pengar från försäkringen? Jag har försökt googla men inte hittat några bra svar. Skulle vilja säga upp min försäkring av ekonomiska skäl, men vågar inte. Känns som nåt man "måste ha". Hur resonerar ni kring detta?

  /Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av din fråga får jag uppfattningen att du är lyckligt lottad och inte haft några längre kontakter med vare sig sjukvården eller FK. Har man en sjukvårdsförsäkring får man snabbare vård och slipper halvårs-års långa köer till t.ex operationer. Olycksfallsförsäkring ger bla utbetalning vid olycksfall som leder till invaliditet. Ingen planerar att skadas, men varje år skadas personer i trafiken, vid sporter eller någon halkar på vintern. Det är dumsnålt att spara in på denna typen av försäkringar. Själv blev jag svårt skadad som passagerare vid en trafikolycka för 21 år sedan. Var glad om du sedan slipper utnyttja försäkringen. PS. Alla får inte sina läkarintyg på sjukskrivning godkända, det finns många som har blivit utförsäkrade. Inte jag själv, men jag känner människor som levt i den stressen. Inget som någon blir friskare av. Så var glad så länge du slipper kontakt med FK och vården. Spara in på något annat istället.

   Radera
 4. Och efter att envist hävdat att utdelningsaktier is da shit så var det faktiskt fru EB som fick mig att till slut fatta att bolagsrisk, det vill man inte ha.

  Så nu är det all in i indexfonder (förutom en tiondel som ligger på räntekonto - dock är det frågan om man inte ska skrota denna idé och dunka in alles i fonder.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statistiskt sett ska man väl det även om många kanske inte anser att det är rätt tajming nu. Man kan ha ett par kreditkort med 60 dagars räntefritt så har man till akuta utgifter.

   Radera
 5. Om inte annat så finns en gammal kontokredit på 85tkt så det är ju inte ett argument för att låta bli.
  Dock är det frågan vad som väger tyngst, maximal avkastning (och risk) eller någon form av krockkudde i form av kontanta medel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krockkudde ska man ju alltid ha. Så kör jag nu - en rätt rejäl likvid (runt 10%) som jag räknar med att jag ska leva på ett par år medan jag låter det placerade kapitalet ligga och götta till sig i lugn och ro utan att jag behöver fladdra till varje gång det skriks krasch. För i snitt varar en nedgång i 200 kalenderdagar och under den tiden är det ju bra att slippa avyttra innehav https://efficientbadass.blogspot.com/2018/11/skakigt-pa-borsen.html.

   Radera
 6. Den som läser detta vittnesmål idag borde fira med mig och min familj eftersom det hela började som ett skämt för vissa människor och andra sa att det var omöjligt. Jag heter Göran Jörgen och är från stockholm, men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en vacker fru. Något hemskt hände med min familj, jag tappade jobbet och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjen. henne och mina barn vid den tidpunkten. Jag lyckades i nio år, ingen fru stödde mig för att ta hand om barnen. Jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon hindrar mig från att prata med henne. Jag försöker prata med hennes vän och hennes familj men jag vet fortfarande att någon kan hjälpa mig och jag har skickat begäran senare till så många företag, men ändå ring inte mig, förrän en trogen dag kommer att jag aldrig kommer att glömma i mitt liv . När jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter och han berättade för mig om en bra man som hjälpte honom att få ett bra jobb på Coca cola-företaget och han berättade för mig att det var en caster-charm, men jag är en person som aldrig tror på trollformler, men jag bestämde mig för att prova och Drosagiede instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra i dessa tre dagar av lunchen. Jag följer alla anvisningar och gör vad han bad mig göra bra. Drosagiede se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter det underbara arbetet Drosagiede. Min fru ringer till mig med ett okänt nummer och ber om ursäkt och hon sa till mig att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru kommer hem. Och efter två dagar ett företag som jag har skickat mitt tackbrev kallat, nu är jag den föredömliga företagschefen här i USA. Jag rekommenderar att om du har några problem skickar du ett meddelande till detta e-postmeddelande: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp +2349014523836 och du kommer att få det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas bort från dig. Jag önskar dig det bästa.

  SvaraRadera