Vikten av Vanguard

Jag hade helt missat att Jack Bogle dog i januari. Det kom väl inte som en chock för någon, givet att han var runt 230 år gammal och fick sin första hjärtattack när Eisenhower var president (sant!). Jag kände mig inte ens sorgsen eftersom jag, efter att ha hört ett antal intervjuer med honom, vet att han anser sig ha levt ett exceptionellt lyckligt liv.



Däremot tycker jag att det kan vara på sin plats att belysa det ni som läser den här bloggen säkert redan vet men som tål att upprepas: Att han är indexfondens fader och i mångt och mycket är anledningen till att åtminstone en sån som jag vågar sikta på FIRE*. Kort rekapitulering:

Bogle startade den första indexfonden 1975 och den grundläggande idén är att istället för att försöka slå marknaden med krångliga och dyra produkter ska man köpa en liten del av många/alla bolag på en börs och på så vis hänga på index (snittet). Nyckel är låga avgifter vilket är möjligt eftersom en indexfond inte behöver handpåläggning av dyr kostym med årsbonus utan sköter sig själv när väl valet av antal bolag en gång gjorts.
"Thus achieving higher returns with lower costs than the costs associated with actively managed funds."
A och O i Bogles investeringsmetodologi är att ha en lång investeringshoristont, något som passar FIREs bra. Han menade att det bara var dumdristigt att försöka välja ut aktivt förvaltade fonder och tro att de över tid skulle slå indexfonderna, efter det att avgifter dragits av. Att indexfonder alltid överträffar aktiv förvaltning är emellertid inte sant. Det finns vissa (visserligen ett fåtal men ändå) aktiva fonder som överträffat indexfonder över tid, även efter det att avgifter räknats bort. Det grundläggande problemet är emellertid att du på förhand behöver veta vilka dessa aktiva fonder är och det är så att säga där skon klämmer. Såvida du inte besitter astrala förmågor och i så fall är det bara att gratulera.

Fig. 1: Det klämmer på skon

Jag har skrivit lite om index vs aktiv förvaltning här, här och här. Missa heller inte mitt Carnegiespecial här och här. Oavsett om du är indexkramare eller aktivkramare eller cherry picker eller day trader så kan vi väl ändå enas om att indexfonden är ett förträffligt investeringsslag, särskilt för nybörjaren. Det faktum att Buffet vill att merparten av hans förmögenhet ska ligga i just indexfonder efter hans död talar sitt tydliga språk. En sak jag gillar med indexfonder är att de är självrengörande, d.v.s. när ett bolag presterar dåligt eller går i kånken försvinner det per automatik ur fonden och ersätts med ett nytt. I en tid med allt mer frekvent disruption är det rätt skönt att slippa ligga sömnlös på nätterna över bolagsrisk i företag X eller Y.

För dig som är intresserad av att investera i just Vanguard (Bogles indexfonder) finns dessa att tillgå på Lysa. Annars funkar vilka indexfonder som helst. Jag har sammanfattat min investeringsfilosofi här och även givit förslag på vilka indexfonder du kan börja med. Om du är utdelningskramare och nu känner ett stort behov av att skriva av dig något i stil med "Men med indexfonder får jag ju inga utdelningar" i kommentatorsfältet så kan jag spara dig tid genom att säga att jo det får du, men de återinvesteras automatiskt så du får inget pling i katching. Om detta är viktigt för dig rekommenderar jag att du håller dig till dina utdelningsaktier som också är ett fint tillgångsslag (om än med bolagsrisk). Se gärna den film som EB:s utbildningsradio gjort på temat.



Mvh/
FruEfficientBadass

* "En som jag" = en person som varken har tid, kunskap eller intresse av att utvärdera bolag, följa aktiemarknaden och tajma den vid köp och sälj. Buy & hold index investing är fundamentet för min pengamaskin och så långt allt väl.

24 kommentarer:

  1. Jag funderar på att kidnappa dina barn... :-D Helt underbart att lära dem meningar som "vad tynger dig". Hehe.

    Jag fortsätter att vara förtjust i utdelningsaktier, men jag har iaf bestämt mig för att inte öka på innehaven mer än med utdelningarna, allt kommande sparande går in i indexfonder. Eftersom jag ska sälja av från kapitalet så småningom, så känns det dessutom lättare att sälja fonder än aktier.

    SvaraRadera
  2. "Eftersom jag ska sälja av från kapitalet så småningom, så känns det dessutom lättare att sälja fonder än aktier." Intressant! Har de blivit dig kära? Det finns viss psykologisk forskning på det där som jag inte kan minnas källa på för tillfället, att man kan känna viss lojalitet mot ett bolag och att man vill hålla i sina innehav även i långvarig nedgång och trots att bolaget har strukturella problem. Jag var ju lite sådan med HM, märkligt biased av det faktum att jag har en kompis som jobbar där. Det var en lättnad att vara av med den DI-följetongen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stämmer, alltid lättare köpa än sälja.

      Planerar man få ihop ett kapital där en % av utdelningsportföljen ska säljas av tycker jag index är bättre rent psykologiskt. Jag skulle tycka de kännas jobbigt sälja 1% i varje bolag, speciellt vissa såsom Castellum, Investor, Axfood osv.

      Radera
    2. Har för mig att det var så MI30 tänkte - att ta av sitt lilla anspråkslösa indexfondinnehav de första åren istället för att slakta aktier. Nu verkar det på hans inlägg i veckan som att han lever enligt 0%-regeln så det är ju bara att gratulera. Han erfar det som många FIREs, ex. Vicki Robin, Mad FIentist, att de inte behöver sitt stash i den utsträckning de trodde och att de även efter exit drar in stålars. Parat med låga kostnader får portföljen tid på sig att götta till sig ytterligare.

      Radera
    3. Ja, de som jag har nu är mig väldigt kära. Inte bra alls... Så egentligen borde jag ta ut utdelningen jag får och köpa mer indexfonder för de pengarna. Men då kommer jag inte få shoppa mer Castellum, snyft, snyft.

      Fy så svårt det är med det mänskliga psyket...

      Radera
  3. Magiskt informativ film! Inte så mycket som jag konstruktivt inte visste, men formatet och sammanställningen förtjänar en Oscar, eller i alla fall en del pengar in på din indexfond!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det ska jag hälsa de medverkande. "Oscar för bästa, svenska barnfilm om indexfonder går till [trumvirvel]...". Ni betalar mig redan genom era annonsklickningar små änglar. Jag är uppe i en rejäl cavabudget inför 6/6 nu.

      Radera
    2. Jag klickar för glatta livet. Har fått skaffa nytt pekdon på datan.

      Radera
    3. What? Vänta nu? SKA vi klicka på annonserna nu? Jag fick ju order senast att inte klicka. HJÄLP!

      Radera
    4. Du ska bara klicka på annonserna om du tror att de kommer addera värde i ditt liv E.

      Radera
  4. Dessutom bestämde Bogle när han fått ordning på Vanguard att det skulle ägas av spararna själva. Så det blir inte olika intressen. Hur coolt var det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var det du som tipade om filmen om amerikaner som fuckade upp sitt pensionskapital där han var med? Den kan inte vara mer än 8-9 månader gammal och han var där still going strong, med sitt vassa intellekt och sin coola röst. RIP.

      Radera
    2. Heh, cool röst. Han säger nästan helt samma basic saker i alla dessa intervjuer. Kanske har de nått ut till i alla fall några nya människor varje gång. Han drog igång Vanguard 1974. Det var tydligen sådär 50/50 om han skulle få ansvar för wellingtonfonderna som var underlaget för Vanguard eller om han skulle få kicken helt. Hade varit nice om t.ex. mina föräldrar sett någon intervju med Mr. Bogle då 1974.

      Radera
  5. Yo!
    Kul att du skriver om Bogle, han är den person som betytt allra mest för den vanlige spararen. Som han kämpat och fått spott och spe i början men med tiden såg allt fler förträffligheten med indexfonder.

    Vanguard har börshandlade fonder som pyntar utdelning och är noterade i Europa. De går att handla via Nordnet.

    Xact är en svenskt fondbolag som ägs av Handelsbanken och har ett par börshandlade indexfonder som pyntar utdelning. De heter Xact Sverige och Xact Högutdelande och går att köpa där man kan handla vanliga aktier.

    Så visst kan man investera i index och samtidigt casha in utdelningar.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Blir bara snurrig när jag läser om skatter hit och skatter dit. Om vi säger att jag får utdelning med 500 kr i min ISK med aktier, om jag då flyttar utdelningen direkt till mitt ISK med fonder och köper fonder för pengarna, blir det då att jag skattar för insättningen i ISK med fonder då det är en insättning?

    Gaaah! För det blir ju helt sjukt om jag istället köper fonder i ISK med aktier, för att sedan föra över dessa till ISK med fonder (för då slipper man tydligen skatt).

    Funderar på att slå ihop alla mina ISK, men då blir det inte lika peppande...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det som sker i ISK:en stannar i ISK:en, enligt Las Vegas-principen. Du får köpa sälja som en tok, schablonskatten blir densamma och räknas på storleken på själva ISK:en. Det är först när du för in nytt kapital från lördagsgodis-kontot eller hästsadels-kontot som det tickar på extra beskattning.

      Jag vill också uppmuntra er att hänga på #svaraomisk (https://blogg.nordnet.se/stoppa-hojd-skatt-pa-sparandet/) eftersom det kan vara ostkroks-höjning på gång i den politiska kohandeln. Man vill från regeringshåll i nuläget inte ens svara på huruvida ISK-skatten är något man ska deala med för att tillfredsställa småspararfientliga partier. ISK-skatten kommer troligtvis även efter ett V-ingripande att vara fortsatt förhållandevis låg, men det är trist signalpolitik att man som medborgare ska hålla sig borta från eget sparande utan lägga sitt öde i politikernas händer. Särskilt trist eftersom snittinnehavet i en svensk ISK (med 0-kontona borttagna) är 33 000 kronor. Det är inte direkt Krösus Sork man dänger till utan vanliga småsparare som kanske ersatt sitt tidigare pensionssparande med ISK.

      Radera
    2. Oki. Lovar att uppföra mig.

      Men jag blir GALEN på klåfingriga politiker som ska ha skatt på pengar som redan är skattade. Gaaaaaah!

      Radera
    3. Nja, jag tror du tänkte rätt från början, om du själv flyttar pengar mellan olika isk-konton kommer det räknas som nyinsättning o skattas för. I alla fall hos mina banker. Medan om du ber din bank att flytta ett innehav mellan två isk så kan de notera någonstans att det inte är en "nyinsättning" o så slipper du den skatten.

      Radera
  7. Ja, det går bra att mixa i en eller flera ISK. Gillar också XACT Högutdelande som ett slags mellanting mellan rena utdelningsaktier och indexfonder (men tycker att allt är bra!). Känner igen mig i att det känns lättare att sälja av fondandelar när den dagen kommer. Min tanke är att börja där och behålla aktierna. Då kan utdelningarna, när den dagen kommer, antingen ge lite guldkant på tillvaron eller fortsätta att återinvesteras så att kassan räcker lite längre.

    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla sätt är bra utom de dåliga som min mamma brukar säga (jag har iofs en del att anmärka på just hennes tillgångsslag).

      Radera
  8. vilken gullig film. Känner att jag har en miljard olika aktier och fonder för att jag hela tiden läser något nytt och tänker "åh det lät smart" och så kör jag 7 olika strategier jämte varandra och kan omöjligen plocka bort något för då tänker jag att de kommer gå sjukt bra om jag säljer...Är det bara jag som är så?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det tror jag verkligen inte. Det är lättare som någon sa att bara addera och addera. Tricket är att skala ner. En in en ut-principen. Jag kan också rekommendera att göra en IPS och försöka hålla sig till den. Underlättar alla infall.

      https://efficientbadass.blogspot.com/2018/09/diy-finansiell-plan-23-planens-innehall.html

      Radera
    2. *räcker upp handen*

      Jag susade iväg i förmiddags till avanza för att kolla ovan nämnda XACT högutdelare. Bara för att den nämndes här...

      Imorgon får jag utdelning och först hade jag enorm ångest över vad jag skulle köpa. Sen insåg jag att jag har två hyror den här månaden, så nu vet jag precis vart pengarna ska gå. Snyft.

      Radera