Decembershopping

Innan jag börjar, ni bara måste läsa Frihetsmammas inlägg från igår. Här har vi en perfekt inkörsport till FI om ni har lust att ge bort en sådan i julklapp till någon. Och BTW ni är onda, jag hade fler läsare igår än vanligt. Lyteskomik va, det går ni igång på?!

Ja herregud. Jag har köpt kläder. IGEN! Ni som följer mig på Instagram vet att jag redan till sommar-rean köpte en Carin Wester-kjol och två Weratoppar. Visserligen på 50-70% rea men ändå. Bara en dryg månad senare gick jag åstad och skaffade begagnade kläder på Mimer Loppis varav vissa plagg (exempelvis den marinblå oljerocken) kommit till stor användning i höst och vissa andra (exempelvis den stickiga blå lammullströjan och den bruna västen) inte kommit till lika mycket användning.* Men nu i början av december hände det sig så att samtliga jeans i min höstgarderob** fick osmickrande hål i partier som var så tunnslitna att de inte går att laga. Så det bar av till Myrorna. Hem kom jag med tre plagg varav endast ett var jeans. Att köpa svarta jeans second hand visade sig vara svårare än jag trott. Jag vill helst ha dem svarta, alltså svarta som den arabiska natten. Inte melerade som i den Lützenska dimman. Och jag vill att de ska vara stretchiga, inget häng. Så det fick bli ett nyköp där, just sayin'.*** Any Heuw, låt mig få försvara mina vintageköp.

1. Blå jeansskjorta
Jag har blivit smått besatt av tanken på att Jacob Lund Fisker bara har mörkblått, svart och grått i sin garderob. För vad jag vill med jeansskjortan är inte i första hand att glida runt som någon MacGyver och osa jeanz.


Jag vill bara att den ska sticka upp lite under cashmeretröjan. Lite rullrull på ärmarna och det kändes som en andra hud. I vanlig ordning måste jag googla okända märken och det här hette Mossimo och verkar vara någon form av beach wear-företag men strunt i det, den satt som en smäck med lite stretch i. Matchas med svarta jeans och bruna stövlar. 40 spänn.



2. Grå jeans
Jag vill bara understryka att jag inte är någon fan av jeans med bling på. Men det var något med de här jeansen som fångade mitt intresse. Kvalitén gick inte att ta miste på. En sådan liten detalj som att insidan hade blommönster upptill men kamelfärgat i benen så när man rullar upp benen blir det kontrastfärg. Passformen var perfekt, precis lagom hög midja och inga obehagliga glipor någonstans. Jag tänkte att om jag kombinerar blinget med total askes i övrigt (bara en rundhalsad cashemere i beige och bruna, enkla accessoarer) kan jag komma undan med det. 80 kr.


Chocken när jag kom hem och googlade märket (Mos Mosh) och hittar ett par nästan identiska för 1 498 kr.

3. En blingig svart tröja
Ni kanske tror att jag har fått en liten hjärnblödning som köper två paljetterade plagg på raken. Till mitt försvar ska sägas att jag aldrig tidigare i mitt liv köpt paljetter så det kanske är dags nu, vid 42. Den så kallade paljettåldern. Men tröjan av märket Sambuscari gick inte att motstå. Ett italienskt märke, så perfekt i passform, kvalitet och utförande att till och med Myrorna hade vett att prissätta det i ett högre spann (100 kr). Jag fick först en träff på Internetz till en mycket primitiv hemsida (med endast en adress till ett exklusivt modekvarter i trakterna kring Venedig) men när jag skulle länka här hittade jag den inte längre, så hemlisch är märket.


Jag tänker mig den till ett par svarta jeans med uppvikta ben och ett par svarta pumps och en färgglad clutch till ett operabesök. Eller parade med ett par jeans och svarta stövlar och svarta Longchamp Roseau på en lunch på Spanjorskan. Eller varför inte som ett sovplagg i en knarkarkvart, bara fantasin sätter gränser.

Har du vintageshoppat någe under senhösten?

Mvh/
FruEfficientBadass

* Remark 1) När jag ska lära mig att stickiga plagg inte kommer att användas hur snygga de än är?  Remark 2) Alltså väst, vilket loserplagg. Nu vet jag varför jag aldrig haft en - de är ju helt värdelösa! Exakt NÄR ska man ha dem? Lunchtid under de två dagar då vädret står och väger mellan förhöst och mellanhöst? 
** Två till antalet - ett par svarta och ett par mörkblå.
*** Jag lämnade in mina gamla jeans samt lite andra utrensade textilier till HM och fick en värdecheck på 50 kronor att använda "vid nästa köptillfälle" vilket råkade infalla 12 minuter senare efter att jag provat ut ett par perfekta svarta stretchjeans med hög midja som jag köpte två exemplar av till en totalkostnad av 350 kr. Skamligt billigt...

31 kommentarer:

  1. Tjusiga plagg! Alltid roligt att googla för att sedan hitta identiska plagg till loads and loads of dollars. Nu är jag ju på shopping-rehab, även vintage, men i våras innan jag insett att jag överfört mina shoppaholic tendenser på vintige så hittade jag en Karen Millen klänning för 75 :- (googlade genast och såg att årets variant kostade över 2k). I höst har det därför bara blivit barnkläder, nu senast ett lusselinne på Erikshjälpen för 25 :-. Har du några fyndiga vintage butiker i storstan att tipsa om? Jag och maken gick på vintagehike i Sthlm i somras men gick bet nästan överallt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är lite överprissatt i Sthlm men ovan var från Myrorna Ropsten. Finns en Stadsmissionen på Hagagatan (Odenplan) och ett stenkast bort en Myrorna på Norrtullsgatan. Å ja Emmaus vid Slussen är bra!

      Radera
    2. Tack! Noterar samtliga till sommaren 2019 års vintagehike i Sthlm :D

      Radera
  2. Jag drar mig fortfarande för att köpa kläder begagnat. Det är nåt med tanken på nån annans hudrester i plagget som får mig att rysa. ÄVEN om jag tvättar det noga innan användning.

    Av nån anledning gäller inte ovanstående när jag får begagnade kläder av mamma. Måste ta mig en tur norrut snart och inventera hennes garderob. ;-) Eller som hon själv sa "Sen när jag dör, då får du ta hand om alla mina kläder". Hon är fö raka motsatsen till mig, ju mer grejer du har desto tryggare är du (40-talist).

    Vilket får mig att få ont i magen när jag tänker på huset i norr som jag MÅSTE göra nåt åt. Tagen kostnad funkar ok för mig med diverse felköp och kläder som inte passar längre. Men ett helt jäkla hus?! Som är renoverat för så mycket pengar så jag aldrig kommer få igen ens hälften i en försäljning. Buhu... Nu ska det dessutom dras fiber och det måste jag förstås vara med på, speciellt som det inte ens finns nån telefonledning till huset...

    SvaraRadera
    Svar
    1. ”När jag dör”- kommentaren var ju bara bäst. Löfte eller hot?

      Radera
    2. Jag tror hon ser det som ett löfte och jag känner det som ett hot. ;-)

      Fast hon har iofs väldigt ofta bra kvalitet på kläderna. Så till hennes försvar lär jag ha kläder tills jag själv dör. :-P

      Radera
  3. Japp, en exakt likadana ersättare (minus de slitna armbågarna med hål) till min älskade marinblå stickade kavaj från Lexington. Nypris 2 500.-, köpte första exet på halva priset och andra exet på Tradera för 180.- plus frakt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. O yez, minns denna. Visst är det härligt att fröjdas åt gamla jakttroféer?

      Radera
  4. App app app! Inte dissa McGyvver. Den mannen är en skatt och hade varit en många gånger bättre förebild för barnen av idag än vad bjuds på det multinationella propagandanätverken! :)

    ---

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
  5. Åhh! Fynda på second hand är roligare shopping än i vanliga affärer. Har fyndat enormt mycket i många år, mest jeans eftersom det är det viktigaste plagget i garderoben. Fyndat mest på Stadsmissionen Hantverkargatan 78, Myrorna och Camillas kläder båda på Fleminggatan, Myrorna Adolf Fredriks kyrkogata 5 och Erikshjälpen i Vårby.

    Camillas kläder är speciellt, man kan göra grymma fynd av annars hyfsat dyra kläder och dessutom lätt sälja av plagg, skor, sjalar, smycken o dylikt (av finare sort förstås) som visade sig vara felköp. Efter att ha varit kund där "lär man känna sina leverantörer"...någon lämnar då och då in sina knappt använda ballerinor i olika sobra färger i min storlek och jag hämtar upp dem för 180 kr, ca 15% av inköpspriset på Jerns. Om man är kinkig lägger man bara in tunna Bama Fresh-sulor, stapelvaran i skogarderoben. Passar alla typer av skor, förlänger deras liv och håller både nakna och strumpbeklädda fötter fräscha i skorna. Steps på sommaren behövs inte.

    Paljettåldern känns igen, startade i 42-årsåldern... Behöver dock inte yttra sig i just bling och paljetter! Kan märkas mer på underklädesfronten, tantdesign och rejäla doningar framför lealöst, tunt och sprött. Maxitrosor tänkte jag var för tanter över 50, nu är det nästan de enda jag använder! (Men underkläder inte från second hand förstås!) ;) /Eva

    SvaraRadera
  6. Nästa stora megasäljare: maxitrosor med G-string
    Komihåg att det var här ni hörde det först

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha jag dööööööör. Hudfärgade då förstås? Tack Eva för bra summering. Undrar om den där Camillas är en jag hängde på under kungsholmen-året. På hörnan ganska långt upp på vänster sida om man kommer från Västermalmsgallerian?

      Radera
    2. Antar att frågan om färg var till Anonym 10:41, intresset för färgen på mina underbyxor förefaller annars lätt bisarrt. Det var modigt av pryda mig att ens nämna dessa intima plagg. Men tidigare tal här om spiraler o dylikt tänkte jag gick många snäpp längre (in).

      Camillas kläder ligger nära korsningen Fleminggatan- Polhemsgatan. /Eva

      Radera
  7. Blev lite depp mtp huset, så satte mig med excel och räknade lite. Det här känns lite absurt, så om nån är bättre på matte än mig (och excel) får ni gärna rätta mig. Räknat på att jag "bara" får garantipension från 65 år, fast jag ju vet att jag kommer få mer. Med 15' i kostnad varje månad, 7 % ökning/år av kapitalets värde och jag utgår ifrån att jag inte behöver pengar längre än tills jag är 80 år (som sagt, får ju mer i pension, så den kan jag använda om jag blir äldre än så).

    Då hävdar excel att om jag slutar jobba vid 55 år behöver jag 1,85 miljoner i kapital. Slutar jag vid 50 år behöver jag 2,2 miljoner och slutar jag redan som 45-åring (herregud det är ju snart!) behöver jag 2,3 miljoner.

    Här har jag nojjat över att jag aldrig kommer att klara av att få ihop 4,5 miljoner innan jag fyllt 55 år. Men då har jag förutsatt att nån annan lycklig j*vel skulle få kapitalet efter min död (not gonna happen).

    Nu tänker jag vara glad resten av året! :-D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh Ellinor, nu gav du mig hopp! Misstänker nämligen att vi är i typ samma ålder och min plan verkar identisk. Eftersom jag är sämre än sämst på excel så undrar jag om det finns nåt sätt att få ta del av din eminenta mall? :) Ränta på ränta kalkylatorer finns det ju gott om men det är uttsgsfasen som jag har lite svårt att få ihop siffermässigt.

      Radera
    2. Hej anonym! Jag vet ju inte ens om jag räknat rätt... ;-) Men jag ska piffa till excelarket lite grann nästa vecka (har den på jobbet som jag tar helgledigt från om en timme) och skicka till Fru EB, så maila henne typ torsdag eller fredag så bör hon var en ängel och vidarebefordra. Jag är dock inget excel-proffs, bara galet förtjust i att summera grejer och göra formler. :-D

      Ps. Jag är 82:a. Bästa årgången (Hallå? Prinsessan Madeleine liksom!)

      Radera
    3. Då hade jag ju rätt, samma årgång!!! :)
      Vore jättesnällt och du har nog räknat mer rätt än vad jag lyckats med hittills!

      Radera
    4. Använd den här istället så kan ni labba även med inflation (räkna 2% för ett konservativt läs snålt estimat) https://financialmentor.com/calculator/best-retirement-calculator (bry er inte om att det står dollars, för in kronor och tolka utfallet som kronor)

      Radera
    5. Det här vill jag också ta del av, även om jag inte är av lika fin årgång som er så är det ändock nära!! Jag har också svårt att få ihop uttagsfasen..
      Fru EB kanske tom kan göra ett inlägg om detta och sedan kanske vi kan hjälpas åt i kommentarerna?

      Radera
    6. Håller med om att det är svårt att få klarhet i hur man ska räkna. Jag har full koll på hur mycket utgifter vi har idag. Men om några år har vi inga barn hemma, hur mycket behöver vi då i månaden? Hur många år räcker pengarna innan vi börjar ta ut pensionen? Hur mycket av sparpengarna vill vi ha kvar för att dryga ut pensionen? Frågetecknen är många och jag förstod ingenting av hur jag skulle fylla i länken ovan. Så det enda jag vet är att jag fortsätter att spara så löser det sig väl så småningom. Fast jag är lite nervös att jag kommer att jobba längre än jag behöver. /Hea

      Radera
  8. Jag gillar hippa Arkivet på Norrtullsgatan och Nu och då på samma gata vägg i vägg, båda har fina kläder till ett lite dyrare pris än myrorna men då är det bra sorterat också. Men jag är liksom Simpicitas på någon form av shopping-detox men det går inte jättebra eftersom det finns både Tradera och fina secondhandbutiker som jag låter gå under förbudsradarn. Kan nog behöva bli ett totalt-stoppshop-förbud som nyårslöfte till nästa år. I mitt fall tror jag på förbud;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, tillåtelse, låt vara i namn av frihet, har nog gjort mer skada än vad förbud någonsin gjort. Mer disciplin och Ordnung bitte! Frihet är endast för starka andar och vägen dit känner vi. /Eva

      Radera
    2. Tack för välsignelsen Eva! Då blir det förbud till nästa år.

      Förresten Eva, vi lånar också våra böcker på Signalfabriken, och har varit imponerade av vilka böcker de har och nu förstår jag att du kan ha haft ett finger med i spelet och skickat in önskemål på smala titlar, det tackar jag för! /Ingrid

      Radera
  9. Har lagt upp budgeten för kommande år 2019 i stora drag, ska in med några mindre justeringar nu under helgen. Vad säger ni andra läsare, har ni en budget och hur gör ni med den rent praktiskt?

    FruEB förlitar sin väl på sin man, så hon behöver väl ingen budget......

    winner winner, chicken dinner

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig fattat grejen med att försöka förutse vilka utgifter som kommer att dyka upp vilken månad. Jag vet tex aldrig hur mycket min hovis rabatterar från gång till gång, nu sist så tyckte hen att det knappt blev nåt verkat på Prinsessponnyn, så det blev inte debiterat (kostar normalt 400 kr).

      Likaså mat, jag vet inte i förväg vad det kommer kosta varje månad, det beror ju på om jag får gratis kött från norr eller om willys har ovanligt bra erbjudanden på sånt jag äter.

      Så nä, jag kör inte med budget, utan ser istället att vissa månader blir det lite mer pengar över vid nästa lön och vissa månader blir det lite mindre. Sen jobbar jag timtid också och lyckas aldrig riktigt förutspå vad jag får för lön kommande månad.

      Radera
    2. Utgår från att Anonym 14:29 är "rolig" så jag låter slutkommentaren passera. Håller med dig Ellinor, budget - what's the point, det fluktuerar ju så enormt från månad till månad. Det räcker väl med att veta att man vidtagit nödvändiga åtgärder (slaktat räkningsmonstret) och att man inte slöshoppar kinaplast och annan energidränerande skit?

      Radera
  10. Fö måste jag säga att jag blir GALEN på den här robot-kontrollen. På jobbdatorn slår den igång varje gång (inte på hemmadatorn) och jag känner mig så less på "välj alla bilder med övergångsställen" och så är det extremt otydliga, grovkorniga (heter det så?) bilder så man knappt kan utläsa vad som är övergångsställen och inte. Sen misslyckas man och känner sig dum när det står "försök igen". Gaaah!

    Nåja, nu ska jag inte kommentera mer här idag, så jag slipper göra det mer än denna gång.

    Ps. Har ni sett att det står Namn/webbadrsss i gråa fältet "kommentera som:" Också nåt jag stör mig på... Så, nu är jag klar med dagens rant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På min mobil är robotkontrollen en mardröm. Jag har hittills aldrig kommit under tre försök innan mina kommentarer släpps igenom. Kanske bättre som på WordPress där jag måste moderera kommentarerna. Nackdelen med det är ju att det inte blir då dynamiskt om jag inte håller koll på mobilen så att jag märker när det finns något att moderera. I och för sig inte ett jätteproblem eftersom det inte blir just några kommentarer där....

      Radera
  11. Jag hatar också de där checkerna, särskilt när det är bokstäver och siffror. Jag är rädd att det kommer att per robotautomatik ske omyndigförklaring av mig snart.

    SvaraRadera
  12. Tack för omnämnadet. Du gör mig nästan sugen på second hand-shopping av kläder nu alltså. Har inte skett till oss vuxna än, men det kanske är dags nu. Har bara två par byxor som inte är helt paj i grenen (och jag är ungefär lika kladdig av mig som en ettåring, bad combo)...

    SvaraRadera